3 mei: debat over circustheater tijdens Circusstad Festival

14 april 2010
Fonds Podiumkunsten en Theater Instituut Nederland organiseren op maandag 3 mei, tijdens het Circusstad Festival, een (lunch)bijeenkomst over de toekomstontwikkeling van circustheater in Nederland. Aan tafel zitten experts op het gebied van circustheater.
Circustheater is in Nederland nog een relatief onontgonnen gebied. Binnenkort studeren de eerste studenten van Codarts richting Circus Arts af. Dit biedt kansen, maar roept tegelijkertijd ook vragen op. Welke mogelijkheden liggen er om cross-overs te leggen tussen het aan mime verwante- circustheater en het klassiek theater in Nederland? Wat kan het idioom voor circustheater worden in Nederland? Is er zoiets als een Nederlands circustheater? Hoe kunnen we deze acteurs laden met ervaring en tevens behouden voor Nederland?

Zowel bij professionals als bij publiek is er nog steeds een verouderde visie op circus, namelijk die van het traditionele circus met acrobatiek, dieren en clowns. Het hedendaagse circus is echter steeds meer richting mime en bewegingstheater gaan bewegen, zoals er binnen de mime ook steeds meer modern circus terug te vinden is. Tijd voor een inventarisatie van de stand van zaken en een blik naar de toekomst.

Wilt u hierbij aanwezig zijn en een bijdrage aan het gesprek leveren? Dan kunt u zich voor deze bijeenkomst aanmelden bij Marisa Manck van Theater Instituut Nederland, MManck@tin.nl of via 020 551 33 38. Let op: er is slechts beperkt plaats beschikbaar. Aansluitend is er mogelijkheid om voorstellingen van het Circusstad Festival te bezoeken.

Circusstad Festival
Maandag 3 mei
12:00 tot 14:00 uur
Rotterdamse Schouwburg
Schouwburgplein 25, Rotterdam
Foto: ©Doriene Marselje
Foto: ©Doriene Marselje
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz