14 april: symposium Creating Communities: What makes them tick?

04 april 2011
Op 14 april organiseert Kunstfactor in samenwerking met de Universiteit Utrecht een symposium over het functioneren van creatieve communities en de beleidsimplicaties voor actieve kunstbeoefening. Het symposium is bedoeld voor beleidsmedewerkers cultuur en directies/coördinatoren die aanbod voor actieve kunstbeoefening initiëren.
Het symposium ‘Creating Communities: What makes them tick’ focust op de radicale innovatie van lokale en globale processen van cultuurproductie: Creative communities. Ondanks het feit dat deze initiatieven momenteel nog in de minderheid zijn, verspreiden ze zich razendsnel: Georganiseerde en geavanceerde praktijken voor het collectief creëren en delen van kennis, media content en infrastructuren als ruimte, hardware, software en communicatiemedia. Hierbij is de sociale component leidend en draagt wezenlijk bij aan de ontwikkeling van participatieve culturele productie. Gebruikers worden makers en andersom.

Voor beleidsmakers die actieve kunstbeoefening stimuleren is het van belang in te zetten op ondernemerschap en innovatie. Daarbij moeten we denken aan nieuwe organisatievormen, financieringsmodellen of samenwerkingspartners en een sterkere inzet van communicatie- en marketingstrategieën. De makers in de communities hebben een dergelijk innovatieproces al gedeeltelijk doorlopen. Communities maken gebruik van alternatieve communicatie- en marketingstrategieën en werken vernieuwend in het gebruik en de uitbreiding van resources.

Om die reden onderzocht Kunstfactor in samenwerking met de Universiteit Utrecht de werking van communities. Welke implicaties heeft het ontstaan van creative communities voor de culturele productie? Hoe werken en functioneren deze communities en welke factoren zijn cruciaal voor het succes, de groei en de geslaagde creatie van media content en kennis? En hoe kunnen deze inzichten worden ingezet bij stimulering van actieve kunstbeoefening? We richten ons daarbij zowel op aanbieders van kunsteducatieve activiteiten als op ambtenaren in het veld van kunst, cultuur en educatie.

Het symposium bestaat uit een analyse, waarbij u in de keuken van succesvolle communities kunt kijken, en een praktisch gedeelte waarin de resultaten ter discussie gesteld worden ten opzichte van cultuurbeleid. In de workshops bestaat de mogelijkheid om in te gaan op vragen van de deelnemers en in samenwerking met onderzoekers, mediastudenten en leden van de communities toekomstscenario’s te ontwikkelen.

Locatie
Studio T, Kromme Nieuwegracht 20, Utrecht

Meer informatie en aanmelden
www.kunstfactor.nl
Foto: ©Doriene Marselje
Foto: ©Doriene Marselje
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz