12 december: Europadag SICA

17 november 2011
Maandag 12 december 2011 organiseert SICA de Europadag 2011: Impact van titel Europese Culturele Hoofdstad en financieringsmogelijkheden van EU Cultuurprogramma en Europa voor de burger.
Wilt u zich verdiepen in subsidiemogelijkheden die de EU culturele en maatschappelijke, internationaal actieve organisaties biedt? Laat u informeren en ontmoet collega's tijdens de jaarlijkse Europadag op maandag 12 december. Naast workshops die SICA/Cultureel ContactPunt traditiegetrouw over het EU Cultuurprogramma (2007-2013) organiseert, is er dit jaar volop aandacht voor het programma Europa voor de Burger nu ook het Europe for Citizens Point bij SICA is ondergebracht.

'Europa voor de Burger' ondersteunt projecten waarin burgers uit verschillende Europese lidstaten samenwerken en op die manier bijdragen aan een steeds hechter Europa en Europees burgerschap. Het programma staat open voor gemeenten, provincies en maatschappelijke organisaties, waaronder verenigingen en netwerken, vakbonden, denktanks, universiteiten, musea en andere culturele organisaties. Naast de workshops biedt de informatiemarkt ook volop gelegenheid u verder te oriënteren op Europese (netwerk)organisaties en fondsen.

Het plenaire deel van het middagprogramma staat in het teken van de impact die de titel Europese Culturele Hoofdstad op een stad of regio heeft. Op dezelfde dag maakt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap namelijk de oproep tot kandidaatstelling van een Nederlandse stad voor de titel in 2018 openbaar. Op dit moment bereidt een aantal Nederlandse steden hun kandidatuur voor. Zij hebben tot september 2012 de tijd hun plannen in te dienen. In hoeverre dragen extra investeringen in een stad - vanaf de aanloop tot het jaar - bij aan de economie, het stadsimago, versterkte Europese netwerken, enz? Los van de Europese Culturele Hoofdsteden staan sommige steden bekend als 'Creatieve Stad' en zij investeren hier stevig in. Wat levert dit op? Is de impact te vergelijken met die van de Europese Culturele Hoofdstad-titel?

Maandag 12 december 2011, 14.00 tot 18.00 uur, aansluitend borrel. Brakke Grond, Nes 45, Amsterdam. Deelname is gratis, aanmelden via sica.nl
nws.218.sica.webp
Foto: ©Doriene Marselje
Foto: ©Doriene Marselje
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz