Remy van Kesteren krijgt Nederlandse Muziekprijs

19 april 2016
Foto: Peter van der Heyden
Foto: Peter van der Heyden

Hij won al het grootste harpconcours in de wereld, speelde voor een half miljoen bezoekers tijdens Night of the Proms en werkte samen met grootheden als choreograaf Hans van Manen. Vanaf 1 juni behoort Remy van Kesteren bovendien tot het selecte gezelschap van musici dat zich winnaar van de Nederlandse Muziekprijs mag noemen, de hoogste onderscheiding die het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap toekent aan musici in de klassieke muziek.
Van Kesteren ontvangt de Nederlandse Muziekprijs in Paradiso uit handen van minister Jet Bussemaker. Het is de bekroning op het lange ontwikkelingstraject dat elke kanshebber op de Nederlandse Muziekprijs doormaakt. Al bij zijn auditie in 2012 speelde Van Kesteren zich in de kijker van de adviescommissie, die in hem een groot talent zag met een verbluffende podiumpresentatie.

De achtkoppige adviescommissie die besloot om hem de prijs toe te kennen bestond uit Ed Spanjaard (voorzitter), Claron McFadden, Jan Zekveld, Naum Grubert, Jan Kouwenhoven, Richard Wigley, Frank Veenstra en Sven Arne Tepl. De commissieleden zeiden in het juryrapport onder meer het volgende:

Remy is een eigenzinnig kunstenaar die op hoog niveau, zowel technisch als artistiek, presteert…Hij omringt zich met briljante jonge geestverwanten en weet componisten van uiteenlopende genres te interesseren om nieuw werk voor de harp te schrijven… Door zijn benadering van de muziek heeft Remy van Kesteren bijgedragen aan de emancipatie van de harp. De harp is geen typisch vrouwelijk instrument meer, net zoals Remy geen traditionele musicus meer wil zijn… De commissie ziet in hem een tegendraadse pionier die musiceert vanuit een authentieke artistieke drijfveer, die muzikale grenzen opzoekt en overschrijdt en in staat is te blijven verrassen en verwonderen.”

Remy van Kesteren geeft aansluitend op de uitreiking een concert met onder andere stukken van zijn nieuwste CD Tomorrow Eyes. Aan het concert werken mee: Eric Vloeimans (trompet), Joost Kroon (drums), Ties Mellema (saxofoon), Martin Fondse (toetsen), en Michael Prins (zang). Kaarten voor dit concert zijn verkrijgbaar via www.paradiso.nl

Over Remy van Kesteren
Op vijfjarige leeftijd hoorde Remy van Kesteren door een open raam voor het eerst de wonderlijke klanken van een harp. Hij raakte meteen verknocht aan het instrument. Al op zijn tiende werd hij toegelaten tot het Conservatorium van Utrecht, en aan het Conservatorium van Amsterdam leerde hij het instrument tot in de finesses te bespelen. 2012 was een belangrijk jaar in zijn carrière. Van Kesteren studeerde af met de hoogste onderscheiding, won de prestigieuze Elisabeth Evertsprijs en werd na zijn auditie toegelaten tot het ontwikkelingstraject van de Nederlandse Muziekprijs.

Over de Nederlandse Muziekprijs
Remy van Kesteren is pas de 28ste musicus die de prijs ontvangt. Contrabassist Hans Roelofsen was in 1981 de eerste winnaar van de Nederlandse Muziekprijs. Musici en vocalisten kunnen op basis van een auditie in aanmerking komen voor het uitgebreide ontwikkelingstraject dat voorafgaat aan de onderscheiding. De prijs, die is ondergebracht bij het Fonds Podiumkunsten, wordt toegekend op advies van de Adviescommissie Nederlandse Muziekprijs.

Kandidaten volgen een traject op maat waarbij hun internationale potentie tot ontwikkeling komt. Ze krijgen een mentor toegewezen en werken met de beste musici en coaches in binnen- en buitenland. Niet alleen muzikale ontwikkeling, maar ook pr/marketing en carrièreplanning kunnen onderdeel uitmaken van het traject. Als de kandidaat volgens de commissie een positieve ontwikkeling heeft getoond, adviseert zij om de Nederlandse Muziekprijs toe te kennen.

Meer informatie en eerdere winnaars van de Nederlandse Muziekprijs
Beeld: © Ralph Winedt & Luan Buleshkaj - Distanshá
Beeld: © Ralph Winedt & Luan Buleshkaj - Distanshá
Foto: © Nathalie Hennis
Foto: © Nathalie Hennis
De ISPA-fellows (vanaf linksboven, met de klok mee): Mxolisi Masilela (© Mashudu Phophi), Yannick Noomen (© Mario Spada), Andrea Voets (© Koosje Koolbergen) en Maya Roest (© Khalid Amakran)
De ISPA-fellows (vanaf linksboven, met de klok mee): Mxolisi Masilela (© Mashudu Phophi), Yannick Noomen (© Mario Spada), Andrea Voets (© Koosje Koolbergen) en Maya Roest (© Khalid Amakran)
Beeld: © janicetea via Unsplash
Beeld: © janicetea via Unsplash