Tolerance Test

12 mei 2022 t/m 12 juni 2022
Kimberley Agyarko tijdens Tolerance Test | Foto: © Jaspar Moulijn
Kimberley Agyarko tijdens Tolerance Test | Foto: © Jaspar Moulijn

Vanaf 12 mei 2022 t/m 12 juni 2022 presenteert Nieuw Dakota de tentoonstelling Tolerance Test. De tentoonstelling, die breekt met de museale etiquette, brengt de monumentale large drawings van de Rotterdamse kunstenaar Charlotte Schleiffert theatraal voor het voetlicht.

De meer dan levensgrote mens-dierwezens die Schleifferts tekeningen tonen worden in kringopstelling gepresenteerd met audio en licht. Het publiek kan Tolerance Test bezoeken als tentoonstelling, met de stem van actrice Romana Vrede als verteller, en op specifieke tijden als voorstelling, met actrice Kimberley Agyarko.

Een tolerantietest voor het publiek
In de large drawings van Charlotte Schleiffert − sommige meer dan 3,5 meter hoog − verbeelden grillige en flamboyante fantasiewezens actuele maatschappelijk thema’s zoals ongelijkheid, macht, massamedia, consumentisme, erotiek, status en identiteit.

De tentoonstelling Tolerance Test presenteert de tekeningen van Schleiffert in kringopstelling − bezoekers bekijken de werken vanuit het midden – met belichting en een actueel verhaal over ongelijkheid. De tentoonstelling test de tolerantie van het publiek: in hoeverre kan het de ongelijkheid in de samenleving, die Schleiffert in haar werk toont, nog onder ogen zien?

De theatrale presentatie heeft als doel om het publiek de betekenis en actualiteit van Schleiffert’s werk diepgaander te laten begrijpen en beleven.

Initiatief
Tolerance Test brengt beeldende kunst anders − theatraler, verhalender en diepgaander − voor het voetlicht. De ruimte van Nieuw Dakota, op de voormalige NDSM-werf in Amsterdam-Noord, is een van de weinige locaties in Amsterdam waar deze tentoonstelling gepresenteerd kan worden.

De tentoonstelling is een initiatief van curator/cultureel ondernemer Johan Idema, tevens initiator van vernieuwende tentoonstellingsformats als De Grote Kunstshow en het Parademuseum.

De tentoonstelling is gerealiseerd in samenwerking met Charlotte Schleiffert, scenograaf Theun Mosk (ontwerp en licht), muziektheatergezelschap Touki Delphine (sound design), Rick Steggerda (tekst) en theatermaker/regisseur Mara van Vlijmen (regie).

Over Charlotte Schleiffert
Het is precies vijfentwintig jaar geleden dat de Rotterdamse kunstenaar Charlotte Schleiffert haar eerste large drawings maakte. In die vijfentwintig jaar verwierf Schleiffert internationaal bekendheid met tientallen solotententoonstellingen in musea wereldwijd.

Ze ontving de Prix de Rome en de Jeanne Oostingprijs voor schilderkunst. Schleiffert wordt geroemd om haar overrompelende portretten en de persoonlijke, krachtige kijk die haar werk biedt op ongelijkheid in onze samenleving.

Schleiffert’s fantasiehelden ontsluiten een actueel grensgebied in onze samenleving, waar natuur botst op cultuur, lichaam op geest, mannelijkheid op vrouwelijkheid, arm op rijk, mooi op lelijk, chaos op orde, barbarij op beschaving. Haar creaties tonen hoe massamedia, consumentisme, erotiek, macht, ongelijkheid en misbruik naadloos in elkaar grijpen. Dit maakt ook haar large drawings anno 2022 nog steeds ongemakkelijk actueel.

Data
De tentoonstelling opent op donderdagavond 12 mei en kan door publiek worden bezocht van vrijdag 13 mei tot en met zondag 12 juni in Nieuw Dakota Amsterdam.

Tolerance Test kan op woensdag 8 juni (20.00 uur) en zondag 12 juni (15.00 uur) door publiek als voorstelling worden bezocht. Kaarten zijn hier verkrijgbaar.

Tolerance Test reist tot en met augustus 2023 door Nederland, met tentoonstellingen in onder meer het Rijksmuseum Twenthe, Kunstlinie Almere en Singer Laren.

Dit project wordt ondersteund door het Fonds Podiumkunsten.
Masterpiece – SPOT Groningen en het NNO | Foto: © Marijn Boeré
Masterpiece – SPOT Groningen en het NNO | Foto: © Marijn Boeré
Artificial by Nature – Nineties | Beeld: © Joost de Haas
Artificial by Nature – Nineties | Beeld: © Joost de Haas
Rats and Daggers | Foto: © Kirsten Heskamp
Rats and Daggers | Foto: © Kirsten Heskamp
Wishful Singing & VOCES8 Scholars | Foto: © Frances Marshall
Wishful Singing & VOCES8 Scholars | Foto: © Frances Marshall
Calliope Tsoupaki | Foto: © Michiel van Nieuwkerk
Calliope Tsoupaki | Foto: © Michiel van Nieuwkerk
Peach Season - Gaja Caruso | Foto: © VidAmir
Peach Season - Gaja Caruso | Foto: © VidAmir