Skiagraphia

Skiagraphia/Andrès Marín | Foto: © Henri Verhoef
Skiagraphia/Andrès Marín | Foto: © Henri Verhoef

Een spectaculaire mix van flamenco, hedendaagse dans, elektronische muziek en een ingenieus decor van bewegende sculpturen
Op 12 juli, tijdens festival Julidans, vindt de wereldpremière van Skiagraphia plaats in Internationaal Theater Amsterdam. Skiagraphia - ‘schrijven met schaduw’ - is een beeldende dansvoorstelling die de scheppingsmythe van Plinius verbindt met de speculatieve filosofie van het transhumanisme, naar idee van de Duits-Iraanse vormgeefster Siba Sahabi.

Sahabi bundelt voor Skiagraphia haar krachten met de Spaanse flamencovernieuwer Andrès Marín, de Amerikaanse hedendaagse danseres Kalin Morrow en de Nederlandse filmregisseur Marinus Groothof. In een bewegend sculpturenlandschap onderzoeken zij wat overblijft van de menselijke drang om vast te houden aan het leven als de levensduur onbeperkt is.

Over de voorstelling
In Skiagraphia ontmoeten we een man die de stap naar het onsterfelijke leven heeft gemaakt. Hij is gevrijwaard van zorgen over beperkte tijd en verkent zijn capaciteiten van een oneindig leven. Maar hij mist ook de emoties die gepaard gaan met vergankelijkheid, verlies en een beperkte levensduur. Als de dood de drijvende kracht achter het leven is, welke drang heeft hij dan om te leven?

Skiagraphia onderzoekt deze thema’s met behulp van twee versies van dezelfde persoon: de sterfelijke (Marín) en de onsterfelijke (Morrow). Het thema van herschepping wordt tastbaar gemaakt aan de hand van een ingenieus ontworpen decor, dat bestaat uit een landschap van transformerende, geometrische sculpturen, die in beweging gezet kunnen worden door de artiesten. In dit decor wordt gewerkt met een mysterieus spel van licht- en schaduwwerking.

Een vernieuwde scheppingsmythe
In de interdisciplinaire productie staat de scheppingsmythe van Plinius centraal. Deze mythe vertolkt de menselijke drang om vast te houden aan het leven; met leidmotieven als transitie, verlies, rouw, loslaten, schepping en hoop.

Skiagraphia brengt de eeuwenoude mythe naar de toekomst en verbindt haar met de speculatieve filosofie van het transhumanisme. Deze stroming probeert de droom van de mensheid te bereiken: het voortzetten van het leven buiten onze vervaldatum, bijvoorbeeld door het uploaden van onze hersenen in digitaal format.

Makers
Skiagraphia is een initiatief van de Duits-Iraanse vormgeefster Siba Sahabi. Zij creëert limited design editions en kunstinstallaties, die onder meer getoond werden in de Saatchi Gallery in Londen en in het Museo Nacional de Bellas Artes in Buenos Aires.

Met Skiagraphia produceert ze haar eerste dansproductie. Hiervoor bracht zij een internationaal en interdisciplinair team bij elkaar met o.a. de Spaanse flamencodanser Andrés Marín, een van de grote namen en vernieuwers van de Europese flamencocultuur, de Amerikaanse danseres Kalin Morrow, in Nederland bekend door haar samenwerking met Club Guy & Roni en Dunja Jocic en filmregisseur/dansdramaturg Marinus Groothof.

De Nederlandse componist en sound designer Renger Koning is verantwoordelijk voor de muziek.

Tournee
Na de wereldpremière op 12 juli om 20.00 uur in ITA is Skiagraphia in het voorjaar van 2023 te zien in de Nederlandse theaters. Kaarten en speeldata zijn beschikbaar via de website van Skiagraphia.

Dit project wordt ondersteund door het Fonds Podiumkunsten, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 21, het BNG Cultuurfonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Zabawas.

subsidieregeling:

Productiesubsidie

Wishful Singing & VOCES8 Scholars | Foto: © Frances Marshall
Wishful Singing & VOCES8 Scholars | Foto: © Frances Marshall
Calliope Tsoupaki| Foto: © Michiel van Nieuwkerk
Calliope Tsoupaki| Foto: © Michiel van Nieuwkerk
Peach Season - Gaja Caruso | Foto: © VidAmir
Peach Season - Gaja Caruso | Foto: © VidAmir
FOR REAL - Resonate Productions | Foto: © Petra Nieuwburg
FOR REAL - Resonate Productions | Foto: © Petra Nieuwburg
Discordia - De ander (v.) | Beeld: © Sofie Knijff
Discordia - De ander (v.) | Beeld: © Sofie Knijff
Dirigent Markus Poschner | Foto: © Kaupo Kikkas
Dirigent Markus Poschner | Foto: © Kaupo Kikkas