Its Festival 2014


20 juni 2014 t/m 27 juni 2014

door: Its Festival

Van 20 t/m 27 juni aanstaande vindt de 25ste editie plaats van het International Theatre School Festival Amsterdam, onder artistieke leiding van Theu Boermans. Afstuderende podiumkunstenaars (toneel, dans, kleinkunst en mime) presenteren zich voor het eerst aan het publiek. ITs Festival is dé springplank naar de beroepspraktijk voor jong theatertalent; Carice van Houten, Wende Snijders, Acda en de Munnik en Waldemar Torenstra gingen hen voor.

De jubileumeditie wordt op vrijdag 20 juni om 20.30 uur feestelijk geopend in het Vondelpark Openluchttheater door Burgemeester Eberhard van der Laan. De presentatie is in handen van Hadewych Minis, zij studeerde vijftien jaar geleden af tijdens ITs 1999. De avond bestaat uit een aantal korte theater- en dansvoorstellingen en is gratis toegankelijk.

Studenten van de ArtEZ Dansacademie worden begeleid door orkest De Ereprijs én het draaiorgel The Busy Drone van het Amsterdamse Orgelpark. Ze dansen op Boogie Nights van de Britse componist Joe Cutler. De choreografie van Joost Vrouenraets is speciaal gemaakt voor deze avond.

De afstudeerders van de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie trakteren ons op een voorproefje van Schuinsmarcheerders, gebaseerd op Komödie der Verführung van Arthur Schnitzler in een regie van Paul Knieriem. De volledige voorstelling is tijdens ITs 2014 te zien.

Rita Zipora studeerde af tijdens ITs 2010 aan het Conservatorium van Den Haag en verzorgt tijdens de opening een muzikaal intermezzo. Ze staat bekend om Brits-klinkende electropop à la Portishead en Massive Attack gecombineerd met warme soundscapes en bijzondere, Nederlandse teksten.

Zes dansers van verschillende Nederlandse HBO-dansacademies sluiten de avond af met L.O.V.E. van choreografe Cecilia Moisio. Zij schetst hoe je jezelf kunt verliezen in de zoektocht naar liefde, maar ook in hoeverre de verwachtingen van de samenleving en de media ons liefdesgedrag beïnvloeden. L.O.V.E. wordt geproduceerd i.s.m. Dansmakers Amsterdam en Dansgroep Amsterdam.

Het programma van ITs Festival 2014 kent meer dan 50 nieuwe producties, dagelijkse talkshows, een theatergeschiedeniswandeling, een dansworkshop (verzorgd door Jaakko Toivonen - ITs 2001) en acteerworkshop (Tibor Lukács - ITs 2003) voor enthousiaste beginners, de jaarlijks terugkerende Awardshow en meer.

Kijk voor meer informatie op: itsfestivalamsterdam.com

subsidieregeling:

buitenlandse voorstellingen of concerten in Nederland

festivals

Vestrock 2021

Foto: Melle Meivogel
Foto: Melle Meivogel
Foto: Ronald Knapp
Foto: Ronald Knapp
Foto: Moon Saris
Foto: Moon Saris
Foto: Rosa Quist
Foto: Rosa Quist
Foto: De Schaapjesfabriek
Foto: De Schaapjesfabriek
Foto: Suguru Saito
Foto: Suguru Saito
meer