Nieuwsbrief juni 2021


25 juni 2021

Calliope Tsoupaki ontvangt Matthijs Vermeulenprijs 2021

Op vrijdag 16 juli 2021 ontvangt Calliope Tsoupaki de prestigieuze Matthijs Vermeulenprijs voor haar compositie ‘Thin Air’. Viktorien van Hulst, vanaf 1 juli directeur van het Fonds Podiumkunsten, reikt de prijs uit aan Tsoupaki bij de opening van het festival Wonderfeel. Het prijswinnende werk wordt na de prijsuitreiking live uitgevoerd in een nieuwe versie voor strijkorkest door het Wonderfeel Festival Orchestra onder leiding van Johannes Leertouwer. Het werk is geschreven in opdracht van Wonderfeel, als ode aan de compassie en solidariteit die we in deze corona-tijd massaal tonen. Sinds de première van ‘Thin Air’ in 2020 zijn wereldwijd meer dan 50 versies van de compositie gerealiseerd en uitgevoerd.

Nieuw: tijdelijke subsidieregeling voor podia in Drenthe, Flevoland en Zeeland in 2022

Op 1 juli 2021 opent het Fonds Podiumkunsten een tijdelijke subsidieregeling om de spreiding van gesubsidieerde theaters en concertzalen over het land te verbeteren. Subsidie kan in dit kader worden aangevraagd door podia in de provincies Drenthe, Flevoland en Zeeland en worden ingezet om een kwalitatief goed en veelzijdig podiumkunstenaanbod te programmeren. Meer informatie over de regeling volgt volgende week.

SKIP aanvraagronde geopend

Kleinschalige podia die minimaal 6 voorstellingen of concerten per jaar programmeren kunnen een aanvraag doen voor de SKIP. Met de subsidie kleinschalige en incidentele programmering (SKIP) wil het Fonds Podiumkunsten landelijk de presentatie en het publieksbereik van een gevarieerd podiumkunstenaanbod versterken. Een aangewezen SKIP-podium (periode 2022-2023) krijgt een gereserveerd budget van jaarlijks 6.000 euro waarmee een deel van een tekort in de programmering wordt opgevangen. De deadline voor aanvragen is 15 september 2021.

Balkonscènes: 420 projecten toegekend

In april ging het loket van Balkonscènes nog één keer open. In deze laatste ronde maakten we in twee reeksen de toekenningen bekend. In totaal zijn er 420 projecten van start gegaan met kleine live optredens die buiten plaatsvinden. We zien een enorme verscheidenheid aan initiatieven, van een acrobatenact tot singer-songwriters die op het strand een show geven. In de tuinen van verpleeghuizen, op (school)pleinen of vanaf het balkon: overal kun je genieten van live optredens.

15 projecten ontvangen bijdrage uit programma urban projecten

Vanuit het programma urban projecten ontvangen 15 projecten een toekenning. De gehonoreerden bestaan uit een gevarieerde groep makers, zo gaan Ferhat Kaplan en Yeliz Dogan in hun theatervoorstelling op onderzoek uit naar hun identiteit en kijken ze met een kritische blik naar de Nederlandse maatschappij. En richt de Rotterdamse rapper AMY MIYÚ zich op het uitbrengen van haar nieuwe EP met bijbehorende releaseshow. Bekijk de volledige lijst met toekenningen op onze website.

Nederlandse Muziekprijs uitgereikt aan Trombonist Sebastiaan Kemner

“Sebastiaan Kemner wil ons laten horen wat we nooit eerder hoorden. Hij helpt ons fascineren. Zijn loopbaan als musicus is een fantastische mix tussen spelen, experiment, én een nauwgezette studie van wat muziek betekent.” Met deze woorden reikte Ingrid van Engelshoven, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Nederlandse Muziekprijs uit aan Sebastiaan Kemner. Kemner nam de prijs in ontvangst op zaterdag 12 juni 2021 in de Doelen in Rotterdam.

Johan Gijsen nieuwe intendant van Fondsprogramma Fast Forward

Johan Gijsen is benoemd tot intendant van het Fondsprogramma ‘Fast Forward: talent in internationale context’. Het programma biedt talentvolle midcareer makers de gelegenheid hun vleugels internationaal uit te slaan. Gijsen gaat als intendant samen met een groep verkenners uit de Nederlandse podiumkunsten talentvolle podiumkunstenaars koppelen aan een buitenlandse producent, gezelschap, podium of festival. Gijsen: “Met de rijke ervaring en netwerk van de verkenners bouwen we samen verder aan de carrière van Nederlands toptalent in een internationale context. Dromen van makers worden verwezenlijkt. Het is fantastisch dat ik me hier als intendant voor mag inzetten.”

online versie

nieuwsbrief 24 sep '21

Nieuwsbrief september 2021

nieuwsbrief 23 jul '21

Nieuwsbrief juli 2021

nieuwsbrief 25 jun '21

Nieuwsbrief juni 2021

nieuwsbrief 19 mei '21

Nieuwsbrief mei 2021

nieuwsbrief 13 apr '21

Nieuwsbrief april 2021

nieuwsbrief 19 mrt '21

Nieuwsbrief maart 2021

De winnaar van de Matthijs Vermeulenprijs 2019 Aart Strootman
De winnaar van de Matthijs Vermeulenprijs 2019 Aart Strootman
nieuwsbrief 19 feb '21

Nieuwsbrief februari 2021

nieuwsbrief 22 jan '21

Nieuwsbrief januari 2021

nieuwsbrief 17 dec '20

Nieuwsbrief december 2020

nieuwsbrief 27 nov '20

Nieuwsbrief november 2020

meer