Steunfonds Oekraïense makers geopend (update)

15 augustus 2022
Foto: Vika Strawberrika - Unsplash
Foto: Vika Strawberrika - Unsplash

Eerder maakte het kabinet bekend dit jaar een miljoen euro te reserveren om kunstenaars die naar Nederland zijn gevlucht tijdelijk te ondersteunen in de uitoefening van hun werkpraktijk. Het Steunfonds gaat op dinsdag 16 augustus open en is gericht op zowel individuele makers als gezelschappen. Aanvragen voor de regeling kan via het Nederlands Letterenfonds.
Aanvraagloket Steunfonds Oekraïense makers gesloten
update 02 november 2022
Het subsidieplafond voor het Steunfonds Oekraïense makers is inmiddels bereikt. Het aanvraagloket is daarom gesloten. Aanvragers met een openstaande aanvraag worden binnen vier tot zes weken na het indienen van de aanvraag op de hoogte gesteld van het besluit.
Er kan worden aangevraagd door Nederlandse culturele organisaties namens en in samenwerking met een individuele kunstenaar ofwel een gezelschap. De Nederlandse instelling of rechtspersoon kan ofwel voor maximaal drie individuele makers uit Oekraïne of Rusland aanvragen indienen, ofwel één aanvraag indienen voor een gezelschap van maximaal 15 personen.

Alle disciplines komen in aanmerking: film, podiumkunsten, beeldende kunst, creatieve industrie (waaronder architectuur en vormgeving), cultuureducatie, cultureel erfgoed, en letteren.

Met het Steunfonds zullen dit jaar tenminste 95 gevluchte kunstenaars in staat worden gesteld om hun werkpraktijk in Nederland voort te zetten. Per aanvraag is maximaal 9.900 euro beschikbaar.

Het budget voor het Steunfonds is beschikbaar gesteld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het ministerie van Buitenlandse Zaken. De regeling wordt uitgevoerd door het Nederlands Letterenfonds, in samenwerking met de collega-rijkscultuurfondsen (Mondriaan Fonds, Nederlands Filmfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Fonds Podiumkunsten en Fonds voor Cultuurparticipatie).

De regeling en het aanvraagformulier zijn te vinden op de website van het Nederlands Letterenfonds. Een Engelse samenvatting is hier te vinden.

De aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst. Als datum geldt de datum waarop de aanvraag compleet is ontvangen. De regeling staat open tot uiterlijk 15 november 2022 of zolang het budget strekt.

Meer informatie vind je hier.
Beeld: Vlaams Cultuurhuis de Brakke grond | ©Alex Heuvink
Beeld: Vlaams Cultuurhuis de Brakke grond | ©Alex Heuvink
Nieuws 22 mei 2024

Evaluatie coronasteun

Amala Dianor - DUB | Beeld: © Pierre Gondard
Amala Dianor - DUB | Beeld: © Pierre Gondard
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker