7 oktober 2020

Sebastiaan Kemner ontvangt Nederlandse Muziekprijs


Trombonist Sebastiaan Kemner ontvangt de Nederlandse Muziekprijs op zaterdagavond 21 november 2020 in de Doelen in Rotterdam. De prijs wordt uitgereikt door Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dit doet zij na afloop van het optreden van Kemner tijdens een concert van het Residentie Orkest. Sebastiaan Kemner stelde het programma voor het concert zelf samen, hij speelt dan werken van Andrea Gabrieli, Nicholas Moroz en Wolfgang Rihm.

De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste onderscheiding die het Fonds Podiumkunsten, namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, toekent aan jonge getalenteerde musici.


Biografie Sebastiaan Kemner
Sebastiaan Kemner (1990) studeerde bij Jörgen van Rijen, Pierre Volders en Remko de Jager aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2015 voltooide hij zijn masterstudie met de hoogste onderscheiding. Kemner legde zich vervolgens toe op het verkennen van de academische kant van zijn beroep: hij voltooide in 2018 een masteropleiding aan de befaamde University of Oxford, waar hij inmiddels is toegelaten tot het PhD-programma.

Kemner heeft samengewerkt met orkesten als het Berliner Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Lucerne Festival Orchestra, en het Ensemble InterContemporain. Naast zijn werk als solist maakt Kemner deel uit van diverse ensembles, onder andere het muziekcollectief Ludwig en het New Trombone Collective. Sinds 2018 is hij ook hoofdvakdocent Trombone aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Sebastiaan Kemner werd op twintigjarige leeftijd door een internationale jury gekozen tot Jong Muziektalent van het jaar in de finale van het concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland. Hierna behaalde hij verschillende prijzen bij internationale competities, waaronder in New York (International Trombone Association) en Düsseldorf (Aeolus Wind Competition).

Al in 2015 was Sebastiaan Kemner artist-in-residence bij de Nationaal Jeugdorkest Muziekzomer, waar hij de gelegenheid kreeg om eigenzinnige programma’s samen te stellen en uit te voeren.

Diverse componisten waaronder Mike Svoboda, Theo Verbey, Jake Landau, Milika Kishino en Nicholas Moroz, schreven nieuw repertoire voor hem, zijn instrument en zijn programma’s. In deze werken onderzoekt Kemner vaak nieuwe mogelijkheden voor ruimtelijke opstellingen van musici, en het gebruik van live-elektronica.

Na Jörgen van Rijen in 2004, is Sebastiaan Kemner de tweede trombonist die de Nederlandse Muziekprijs ontvangt. Voor verdere informatie over zijn werk, zie sebastiaankemner.com .

Uit het rapport van de commissie Nederlandse Muziekprijs
Sebastiaan Kemner is een charismatische multimusicus. Via Kemner wordt de trombone een fontein van kleuren, een instrument met verschillende gezichten. Kemner is een meertalige muziekmaker. Maar hij is meer dan een trombonist. Hij is ook een verteller, met een breed palet aan ‘talen’ – soms lyrisch, soms ronduit brutaal. Of het om Monteverdi, Gabrieli, Berio, of Messiaen gaat, hij spreekt telkens het specifieke muzikale dialect dat past bij deze werken en brengt de muziek op een zeer aansprekende wijze naar zijn toehoorders.
De commissie vindt Sebastiaan Kemner een voorbeeldige ambassadeur voor zijn instrument. Zij kijkt met grote belangstelling uit naar zijn toekomstige projecten.


De commissie bestaat uit:
Ad ’s-Gravesande (voorzitter), Mauricio Fernandez, David Kuyken, Marcel Mandos, Simone Meijer, Candida Thompson, Bart Visman, Richard Wigley, Ingrid Geerlings, Hans Ferwerda.

Nederlandse Muziekprijs
Prijswinnaars van de Nederlandse Muziekprijs volgen een studietraject waarin de persoonlijke muzikale ontwikkeling centraal staat. Er wordt tijdens de studie onder andere gewerkt met musici uit binnen- en buitenland. Het studietraject telt meerdere kandidaten. De commissie Nederlandse Muziekprijs adviseert, na afloop van het traject, aan de raad van bestuur van het Fonds Podiumkunsten of de prijs kan worden toegekend.

Eerdere prijswinnaars van de Nederlandse Muziekprijs waren onder andere blokfluitist Lucie Horsch, slagwerker Dominique Vleeshouwers, vocalisten Peter Gijsbertsen, Jard van Nes, Geert Smits, Christianne Stotijn en Henk Neven, pianisten Hannes Minnaar en Ronald Brautigam, harpisten Remy van Kesteren en Lavinia Meijer, cellisten Pieter Wispelwey en Quirine Viersen, violisten Janine Jansen, Liza Ferschtman en Maria Milstein.
Bekijk hier het volledige overzicht van prijswinnaars.
Sebastiaan Kemner. Foto: Fleur Bijleveld
Sebastiaan Kemner. Foto: Fleur Bijleveld
Een van de gehonoreerde projecten Theater Adhoc | Foto: DigiDaan
Een van de gehonoreerde projecten Theater Adhoc | Foto: DigiDaan
Een van de gehonoreerde projecten Sites of Memory
Een van de gehonoreerde projecten Sites of Memory
Sebastiaan Kemner. Foto: Fleur Bijleveld
Sebastiaan Kemner. Foto: Fleur Bijleveld
nieuws 29 sep '20

Updates COVID-19

Op deze pagina vindt u informatie over de laatste ontwikkelingen en Fondsmaatregelen met betrekking tot het coronavirus.

Op maandagavond zijn er nieuwe maatregelen aangekondigd door premier Mark Rutte om de verspreiding van het coronavirus terug te dringen. De maatregelen gelden vanaf dinsdag 29 september en zijn in ieder geval voor de komende 3 weken van kracht.

Foto
Foto's: Amy Cooks

De minister van OCW heeft vandaag, Prinsjesdag 2020, bekend gemaakt 15 miljoen extra beschikbaar te stellen voor het Fonds Podiumkunsten. Dit geld is bedoeld om de 71 instellingen die een positief advies hebben ontvangen, maar waarvoor het budget ontoereikend was, alsnog meerjarig te subsidiëren.

Het kabinet heeft bekend gemaakt 482 miljoen euro extra uit te trekken om de gevolgen van de coronacrisis voor kunstenaars en culturele instellingen op te vangen.

Geeft u voorstellingen of concerten in het buitenland of woont u de uitvoering van uw eigen werk in het buitenland bij? U kunt vanaf 1 september 2020 aanvragen indienen via het Snelloket.

Een van de gehonoreerde projecten Revelino Pinas en Derillio Alexander
Een van de gehonoreerde projecten Revelino Pinas en Derillio Alexander
Een van de nieuwe makers Ingrid Berger Myhre | Foto: Sara Anke
Een van de nieuwe makers Ingrid Berger Myhre | Foto: Sara Anke
Foto: Jelmer de Haas
Foto: Jelmer de Haas

Na het bekendmaken van de besluiten over de meerjarige aanvragen voor productie en festivals is veel gereageerd op de spreiding van de honoreringen over het land. Daarbij moet worden opgemerkt dat de criteria die het Fonds Podiumkunsten bij de beoordeling heeft gehanteerd, zijn vastgelegd in regelingen die door de minister van OCW op 5 november 2019 zijn goedgekeurd. Hoe is het Fonds omgegaan met de spreiding?

Een van de gehonoreerden Bijlmerparktheater met de Gliphoeve | Foto: Richard Terborg
Een van de gehonoreerden Bijlmerparktheater met de Gliphoeve | Foto: Richard Terborg

Het Fonds Podiumkunsten verstrekt vanaf 2021 aan 78 makers c.q. producerende instellingen en 58 festivals een meerjarige subsidie. Voor de producenten geldt dat van de 202 aanvragers slechts 39% wordt gehonoreerd. Bij de festivals ligt het percentage honoreringen een stuk hoger: vrijwel alle positief beoordeelde festivals krijgen een programmeringsbijdrage. Alle festivals die zijn voorgedragen voor een organisatiebijdrage, krijgen deze ook. Henriëtte Post, directeur-bestuurder: “Wij zijn er trots op dat we de gehonoreerde makers en instellingen in staat kunnen stellen de podiumkunsten te verrijken, maar we realiseren ons tegelijkertijd dat de uitkomsten voor velen een bittere pil zullen zijn.”

Het Fonds Podiumkunsten kent in totaal 22.164.200 euro toe aan meerjarige gezelschappen, ensembles en festivals en daarnaast 23.571.744 euro aan podia. Het totale bedrag maakt onderdeel uit van de 300 miljoen euro die het kabinet als steunpakket beschikbaar stelde aan de culturele sector om de COVID-19 crisis het hoofd te kunnen bieden.

meer