Sebastiaan Kemner ontvangt Nederlandse Muziekprijs

07 oktober 2020
Trombonist Sebastiaan Kemner ontvangt de Nederlandse Muziekprijs op zaterdagavond 21 november 2020 in de Doelen in Rotterdam. De prijs wordt uitgereikt door Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dit doet zij na afloop van het optreden van Kemner tijdens een concert van het Residentie Orkest. Sebastiaan Kemner stelde het programma voor het concert zelf samen, hij speelt dan werken van Andrea Gabrieli, Nicholas Moroz en Wolfgang Rihm.

De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste onderscheiding die het Fonds Podiumkunsten, namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, toekent aan jonge getalenteerde musici.
Biografie Sebastiaan Kemner
Sebastiaan Kemner (1990) studeerde bij Jörgen van Rijen, Pierre Volders en Remko de Jager aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2015 voltooide hij zijn masterstudie met de hoogste onderscheiding. Kemner legde zich vervolgens toe op het verkennen van de academische kant van zijn beroep: hij voltooide in 2018 een masteropleiding aan de befaamde University of Oxford, waar hij inmiddels is toegelaten tot het PhD-programma.

Kemner heeft samengewerkt met orkesten als het Berliner Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Lucerne Festival Orchestra, en het Ensemble InterContemporain. Naast zijn werk als solist maakt Kemner deel uit van diverse ensembles, onder andere het muziekcollectief Ludwig en het New Trombone Collective. Sinds 2018 is hij ook hoofdvakdocent Trombone aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Sebastiaan Kemner werd op twintigjarige leeftijd door een internationale jury gekozen tot Jong Muziektalent van het jaar in de finale van het concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland. Hierna behaalde hij verschillende prijzen bij internationale competities, waaronder in New York (International Trombone Association) en Düsseldorf (Aeolus Wind Competition).

Al in 2015 was Sebastiaan Kemner artist-in-residence bij de Nationaal Jeugdorkest Muziekzomer, waar hij de gelegenheid kreeg om eigenzinnige programma’s samen te stellen en uit te voeren.

Diverse componisten waaronder Mike Svoboda, Theo Verbey, Jake Landau, Milika Kishino en Nicholas Moroz, schreven nieuw repertoire voor hem, zijn instrument en zijn programma’s. In deze werken onderzoekt Kemner vaak nieuwe mogelijkheden voor ruimtelijke opstellingen van musici, en het gebruik van live-elektronica.

Na Jörgen van Rijen in 2004, is Sebastiaan Kemner de tweede trombonist die de Nederlandse Muziekprijs ontvangt. Voor verdere informatie over zijn werk, zie sebastiaankemner.com .

Uit het rapport van de commissie Nederlandse Muziekprijs
Sebastiaan Kemner is een charismatische multimusicus. Via Kemner wordt de trombone een fontein van kleuren, een instrument met verschillende gezichten. Kemner is een meertalige muziekmaker. Maar hij is meer dan een trombonist. Hij is ook een verteller, met een breed palet aan ‘talen’ – soms lyrisch, soms ronduit brutaal. Of het om Monteverdi, Gabrieli, Berio, of Messiaen gaat, hij spreekt telkens het specifieke muzikale dialect dat past bij deze werken en brengt de muziek op een zeer aansprekende wijze naar zijn toehoorders.
De commissie vindt Sebastiaan Kemner een voorbeeldige ambassadeur voor zijn instrument. Zij kijkt met grote belangstelling uit naar zijn toekomstige projecten.


De commissie bestaat uit:
Ad ’s-Gravesande (voorzitter), Mauricio Fernandez, David Kuyken, Marcel Mandos, Simone Meijer, Candida Thompson, Bart Visman, Richard Wigley, Ingrid Geerlings, Hans Ferwerda.

Nederlandse Muziekprijs
Prijswinnaars van de Nederlandse Muziekprijs volgen een studietraject waarin de persoonlijke muzikale ontwikkeling centraal staat. Er wordt tijdens de studie onder andere gewerkt met musici uit binnen- en buitenland. Het studietraject telt meerdere kandidaten. De commissie Nederlandse Muziekprijs adviseert, na afloop van het traject, aan de raad van bestuur van het Fonds Podiumkunsten of de prijs kan worden toegekend.

Eerdere prijswinnaars van de Nederlandse Muziekprijs waren onder andere blokfluitist Lucie Horsch, slagwerker Dominique Vleeshouwers, vocalisten Peter Gijsbertsen, Jard van Nes, Geert Smits, Christianne Stotijn en Henk Neven, pianisten Hannes Minnaar en Ronald Brautigam, harpisten Remy van Kesteren en Lavinia Meijer, cellisten Pieter Wispelwey en Quirine Viersen, violisten Janine Jansen, Liza Ferschtman en Maria Milstein.
Bekijk hier het volledige overzicht van prijswinnaars.
Sebastiaan Kemner. Foto: Fleur Bijleveld
Sebastiaan Kemner. Foto: Fleur Bijleveld
Nieuws 22 mei 2024

Evaluatie coronasteun

Amala Dianor - DUB | Beeld: © Pierre Gondard
Amala Dianor - DUB | Beeld: © Pierre Gondard
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay