zo. 9 oktober 2016

Resultaten uniek project HOBRA eenmalig in Nederland te zien

Op zondag 23 Oktober kan ook Nederland de resultaten van het unieke project HOBRA eenmalig bekijken tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Afgelopen zomer vond in aanloop naar de Olympische Spelen dit Nederlandse culturele programma in Rio de Janeiro plaats. Tien Nederlandse en tien Braziliaanse kunstenaars en creatieven vormden duo’s en maakten in drie weken tijd nieuw werk dat op een grootschalig slotevenement in Rio werd getoond.


HOBRA staat naast obra - (kunst)werk in het Portugees, voor Holanda en Brasil. De Nederlands-Braziliaanse duo's werkten in de disciplines literatuur, film, theater, muziek, dans, design, e-cultuur, beeldende kunst, architectuur, en op het gebied van cultuurparticipatie. Tijdens het project in Rio de Janeiro werkten de teams niet alleen samen, maar werden ze bovendien uitgedaagd een brug te slaan naar het werk van de andere duo’s. Het programma kwam voort uit een uitnodiging van Brazilië aan Nederland om deel te nemen aan het Olympisch cultureel programma in Rio de Janeiro.

Het programma was een samenwerking tussen de zes publieke cultuurfondsen: Fonds Podiumkunsten, Fonds voor Cultuurparticipatie, Mondriaan Fonds, Nederlands Filmfonds, Nederlands Letterenfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, en DutchCulture. Het programma werd uitgevoerd met verschillende Braziliaanse culturele partners, waaronder het internationale theaterfestival TEMPO, Panorama Dance Festival, Studio X Rio de Janeiro en Centro Carioca de Design.

Aan het programma deden de volgende Nederlandse deelnemers mee: Sjoerd ter Borg (architectuur), Sjaron Minailo (theater), Jonas Ohlsson (beeldende kunst), Daan Gielis (film) Fernando Belfiore (dans), Yuri Veerman (design), Jan Cleijne (literatuur), Emma Rekers (muziek), Thomas Kuijpers (e-culture) en Jörgen Tjon A Fong (cultuurparticipatie). Op 23 oktober zullen alle Nederlandse deelnemers aanwezig zijn en de resultaten van het programma tonen.

De bijeenkomst vindt plaats in het Veemgebouw op Strijp S (Torenallee 86, Eindhoven) en start om 15.00 uur. De entree is gratis, maar vanwege het beperkte aantal plaatsen is aanmelding verplicht. Meld u aan via brazil.dutchculture.nl
Foto: Bowie Verschuuren
Foto: Bowie Verschuuren

Op zaterdag 16 en 23 februari tussen 19.00-22.00 uur is Mijn Fonds niet bereikbaar in verband met werkzaamheden.

Hoe kan de samenwerking tussen podia en culturele instellingen effectiever vorm krijgen? Op verzoek van de minister van OCW heeft het Fonds Podiumkunsten een tiental allianties van podia/festivals en producerende gezelschappen gevolgd. De monitoring is uitgevoerd door Kwink Groep.

vlnr boven: Shula Tas, Yücel Kopal, Sandy Bosmans, Stokely Dichtman, Marthe van Bronkhorst, Stacy Esajas, Simone Zeefuik, Sharif Noël Abdoelhak. vlnr onder: Fadua El Akchaoui, Brooklyn Mozes
vlnr boven: Shula Tas, Yücel Kopal, Sandy Bosmans, Stokely Dichtman, Marthe van Bronkhorst, Stacy Esajas, Simone Zeefuik, Sharif Noël Abdoelhak. vlnr onder: Fadua El Akchaoui, Brooklyn Mozes

Met ingang van 2019 gelden de nieuwe subsidieplafonds. Er zijn hierbij belangrijke wijzigingen doorgevoerd in diverse regelingen. De wijzigingen hebben betrekking op het besluit om bij een aantal subsidies de subsidiebedragen en budgetten te verhogen.

meer