zo. 9 oktober 2016

Resultaten uniek project HOBRA eenmalig in Nederland te zien


Op zondag 23 Oktober kan ook Nederland de resultaten van het unieke project HOBRA eenmalig bekijken tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Afgelopen zomer vond in aanloop naar de Olympische Spelen dit Nederlandse culturele programma in Rio de Janeiro plaats. Tien Nederlandse en tien Braziliaanse kunstenaars en creatieven vormden duo’s en maakten in drie weken tijd nieuw werk dat op een grootschalig slotevenement in Rio werd getoond.


HOBRA staat naast obra - (kunst)werk in het Portugees, voor Holanda en Brasil. De Nederlands-Braziliaanse duo's werkten in de disciplines literatuur, film, theater, muziek, dans, design, e-cultuur, beeldende kunst, architectuur, en op het gebied van cultuurparticipatie. Tijdens het project in Rio de Janeiro werkten de teams niet alleen samen, maar werden ze bovendien uitgedaagd een brug te slaan naar het werk van de andere duo’s. Het programma kwam voort uit een uitnodiging van Brazilië aan Nederland om deel te nemen aan het Olympisch cultureel programma in Rio de Janeiro.

Het programma was een samenwerking tussen de zes publieke cultuurfondsen: Fonds Podiumkunsten, Fonds voor Cultuurparticipatie, Mondriaan Fonds, Nederlands Filmfonds, Nederlands Letterenfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, en DutchCulture. Het programma werd uitgevoerd met verschillende Braziliaanse culturele partners, waaronder het internationale theaterfestival TEMPO, Panorama Dance Festival, Studio X Rio de Janeiro en Centro Carioca de Design.

Aan het programma deden de volgende Nederlandse deelnemers mee: Sjoerd ter Borg (architectuur), Sjaron Minailo (theater), Jonas Ohlsson (beeldende kunst), Daan Gielis (film) Fernando Belfiore (dans), Yuri Veerman (design), Jan Cleijne (literatuur), Emma Rekers (muziek), Thomas Kuijpers (e-culture) en Jörgen Tjon A Fong (cultuurparticipatie). Op 23 oktober zullen alle Nederlandse deelnemers aanwezig zijn en de resultaten van het programma tonen.

De bijeenkomst vindt plaats in het Veemgebouw op Strijp S (Torenallee 86, Eindhoven) en start om 15.00 uur. De entree is gratis, maar vanwege het beperkte aantal plaatsen is aanmelding verplicht. Meld u aan via brazil.dutchculture.nl
Video: Robbie van Zoggel
Video: Robbie van Zoggel
Foto: Robbie van Zoggel
Foto: Robbie van Zoggel
Aart Strootman en Henriëtte Post. Foto
Aart Strootman en Henriëtte Post. Foto's: Marc Henri Queré

39 podia ontvingen van het Fonds Podiumkunsten de subsidie reguliere programmering in theater- en concertzalen (SRP). Met deze subsidievorm beoogt het Fonds de aansluiting tussen vraag en aanbod te verbeteren, de programmering van kwaliteitsaanbod te bevorderen en het publieksbereik te vergroten.

Foto: Moon Saris
Foto: Moon Saris
Een van de gehonoreerden Fazle Shairmahomed | Foto: Alex Aleshin
Een van de gehonoreerden Fazle Shairmahomed | Foto: Alex Aleshin

Regisseur en directeur van Internationaal Theater Amsterdam (ITA), Ivo van Hove (1958), ontving zondag 25 augustus de VSCD Oeuvreprijs na afloop van het Paradisodebat, georganiseerd door Kunsten ’92, in ITA in Amsterdam. Vanaf 1990 werkt hij in Nederland en heeft hij ontelbaar veel stukken op de Nederlandse podia gebracht. Hij wordt met deze prijs geëerd door de Nederlandse theaters en het bestuur van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties voor zijn waardevolle en blijvende bijdrage aan de podiumkunstensector. Zijn goede vriend Bas Heijne bracht een ode en Ivo ontving uit handen van Harry de Bruin (bestuurslid VSCD) de bijbehorende prijs en oorkonde. De prijs bestaat uit een kunstwerk gemaakt door de Nederlandse beeldhouwer, graficus en medailleur Eric Claus.

meer