Resultaten uniek project HOBRA eenmalig in Nederland te zien

09 oktober 2016
nws.713.hobra.webp

Op zondag 23 Oktober kan ook Nederland de resultaten van het unieke project HOBRA eenmalig bekijken tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Afgelopen zomer vond in aanloop naar de Olympische Spelen dit Nederlandse culturele programma in Rio de Janeiro plaats. Tien Nederlandse en tien Braziliaanse kunstenaars en creatieven vormden duo’s en maakten in drie weken tijd nieuw werk dat op een grootschalig slotevenement in Rio werd getoond.
HOBRA staat naast obra - (kunst)werk in het Portugees, voor Holanda en Brasil. De Nederlands-Braziliaanse duo's werkten in de disciplines literatuur, film, theater, muziek, dans, design, e-cultuur, beeldende kunst, architectuur, en op het gebied van cultuurparticipatie. Tijdens het project in Rio de Janeiro werkten de teams niet alleen samen, maar werden ze bovendien uitgedaagd een brug te slaan naar het werk van de andere duo’s. Het programma kwam voort uit een uitnodiging van Brazilië aan Nederland om deel te nemen aan het Olympisch cultureel programma in Rio de Janeiro.

Het programma was een samenwerking tussen de zes publieke cultuurfondsen: Fonds Podiumkunsten, Fonds voor Cultuurparticipatie, Mondriaan Fonds, Nederlands Filmfonds, Nederlands Letterenfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, en DutchCulture. Het programma werd uitgevoerd met verschillende Braziliaanse culturele partners, waaronder het internationale theaterfestival TEMPO, Panorama Dance Festival, Studio X Rio de Janeiro en Centro Carioca de Design.

Aan het programma deden de volgende Nederlandse deelnemers mee: Sjoerd ter Borg (architectuur), Sjaron Minailo (theater), Jonas Ohlsson (beeldende kunst), Daan Gielis (film) Fernando Belfiore (dans), Yuri Veerman (design), Jan Cleijne (literatuur), Emma Rekers (muziek), Thomas Kuijpers (e-culture) en Jörgen Tjon A Fong (cultuurparticipatie). Op 23 oktober zullen alle Nederlandse deelnemers aanwezig zijn en de resultaten van het programma tonen.

De bijeenkomst vindt plaats in het Veemgebouw op Strijp S (Torenallee 86, Eindhoven) en start om 15.00 uur. De entree is gratis, maar vanwege het beperkte aantal plaatsen is aanmelding verplicht. Meld u aan via brazil.dutchculture.nl
Nieuws 22 mei 2024

Evaluatie coronasteun

Amala Dianor - DUB | Beeld: © Pierre Gondard
Amala Dianor - DUB | Beeld: © Pierre Gondard
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay