Nederlandse en Vlaamse theaterteksten op het DramatikerInnenfestival 2021

25 mei 2021
Hedendaagse Nederlandse en Vlaamse theaterteksten staan opnieuw in de kijker op het DramatikerInnenfestival in Graz. Dat vindt plaats van 8 tot en met 13 juni 2021.
Net als tijdens de editie in 2019 werkt het festival voor deze presentatie samen met Fondsinitiatief Dutch Performing Arts, Kunstenpunt en Literatuur Vlaanderen. Daarnaast nemen dit jaar ook enkele theaterprofessionals uit Nederland en Vlaanderen deel aan het professionalsprogramma van het festival.

Programma

In een zogenaamde ‘Textgarten’ kunnen bezoekers teksten ontdekken via (geluids)installaties. Het gaat om ‘Woestijnjasmijntjes’ (genomineerd voor de Toneelschrijfprijs 2018) van George Elias Tobal (NL), ‘Met mijn vader in bed’ van Magne van den Berg (NL), ‘Hertenleer’ (genomineerd voor de Toneelschrijfprijs 2020) van Anna Carlier (BE) en ‘The Wetsuitman’ (genomineerd voor de Toneelschrijfprijs 2019) van Freek Mariën (BE).


Het stuk ‘Niemand wacht op je’ van Lot Vekemans gaat in de uitvoering van Schauspielhaus Graz in première op donderdag 10 juni.


Op vrijdagavond 11 en zaterdagavond 12 juni speelt Nico Boon (BE) zijn stuk ‘Komt op/gaat af’. In 2019 was hij met deze tekst genomineerd voor de Toneelschrijfprijs.


Graz heeft van 7 tot en met 9 juni ook het Young Europe festival te gast van de European Theatre Convention (ETC). Hier speelt De Toneelmakerij de tekst ‘Age of Rage’ van Jibbe Willems (NL) en krijgt ook ‘Sweet Sixteen’ van Casper Vandeputte (NL) een geënsceneerde lezing. Stijn Devillé (BE), auteur en artistiek leider van het nieuwstedelijk in Leuven, zit dit jaar in de jury van de prestigieuze Retzhofer Dramapreis, een van de belangrijkste prijzen voor Duitstalige toneeltekst. Dit jaar gaat voor de tweede keer een prijs naar een toneeltekst voor een jong publiek.


Ruth Mariën (BE) en Mieke Versyp (BE) gaan in gesprek met Duitse collega’s over dramaturgie voor jeugdtheater. Dit gesprek is een samenwerking met ASSITEJ België, en wordt live gestreamd.


Wegens de geldende coronamaatregelen vindt het festival in kleinere bezetting en in eerste instantie voor een professioneel publiek plaats. Een aantal evenementen is wel via een livestream te volgen.

Deze aanwezigheid in Graz is onderdeel van een internationale samenwerking tussen Dutch Performing Arts, Kunstenpunt en Literatuur Vlaanderen met als doel Nederlandstalige theaterteksten bij een Duitstalig publiek te promoten. In 2018 en 2019 gingen enkele Vlaamse en Nederlandse theatermakers en dramaturgen al naar Graz om mogelijke samenwerkingen te onderzoeken.

Online special over theaterteksten
In de special Theatre Texts from the Lowlands kunnen buitenlandse theaterprofessionals kennismaken met Nederlandse en Vlaamse theaterauteurs en hun teksten. In de toekomst gaat er een vergelijkbaar promotietraject in Frankrijk van start, in samenwerking met Maison Antoine Vitez.

Kijk voor meer informatie over Nederlandse en Vlaamse theaterteksten in Graz op de website van DramatikerInnenfestival .
Woestzoeker van George Elias Tobal, in een voorstelling van Theater Antigone en Theater Artemis. Foto: Kurt Van Der Elst
Woestzoeker van George Elias Tobal, in een voorstelling van Theater Antigone en Theater Artemis. Foto: Kurt Van Der Elst
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Foto: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023