Nederlandse kinder- en jeugdcultuur in de schijnwerpers in Italië

10 september 2023
Campagnebeeld FuturoPresente | Beeld: © Xaviera Altena
Campagnebeeld FuturoPresente | Beeld: © Xaviera Altena

Het Fonds Podiumkunsten maakt zich niet alleen in Nederland hard voor de podiumkunsten, maar ook internationaal. Dit jaar startte in Italië het samenwerkingsproject FuturoPresente voor de promotie en ondersteuning van Nederlandse kinder- en jeugdcultuur. Waar het accent aan het begin van het jaar lag op de disciplines jeugdliteratuur en jeugdfilm, staat het najaar juist bol van de podiumkunsten. Tijd voor een update.
Theater, film, literatuur en dans
In het multidisciplinaire project FuturoPresente presenteren zowel Nederlandse theatermakers als schrijvers, illustratoren, choreografen en filmmakers zich aan het jonge Italiaanse publiek.

Italiaanse kinderen en hun ouders kunnen de komende tijd kennismaken met een gevarieerd Nederlands aanbod op het gebied van dans, theater, muziektheater en opera. Gezelschappen en makers geven workshops en masterclasses op relevante festivals, houden residenties, maken coproducties en treden op in heel Italië. De uitwisseling tussen beide landen heeft als doel om het netwerk van makers en landen te versterken, nieuwe samenwerkingen aan te gaan en ervaringen te delen.

Programmering en workshops
Dit najaar staan diverse Nederlandse jeugdpodiumkunsten geprogrammeerd. Zo verzorgen onder andere Het Houten Huis, Plan D./Andreas Denk, De Dansers, Meneer Monster, Het Filiaal, Dadodans, Maas Theater en Dans, De Stilte, Makiko Ito en Simone de Jong optredens. Samen zijn de makers verantwoordelijk voor meer dan 80 voorstellingen en activiteiten in Italië gedurende 2023.

Italiaanse partners
Vanuit Italiaanse zijde nemen zowel grote als kleinere partners deel aan het programma. Denk bijvoorbeeld aan het Roma Europa Festival, Segni d’Infanzia, La Baracca en Bergamo-Brescia, de culturele hoofdsteden van Europa dit jaar.

Het netwerk ATER Fondazione verzorgt de programmering voor verschillende podia in Emilia-Romagna. Op 5 en 6 oktober 2023 vindt een congres over educatie rondom kinder-en jeugdcultuur plaats in Trento, georganiseerd door het Nederlandse postennetwerk Italië (Buitenlandse Zaken) en het Fonds voor Cultuurparticipatie. Andere partners van het project zijn SEE NL (film) en het Letterenfonds.

Volg het internationale programma
Wil je weten welke Nederlandse makers op welk moment geprogrammeerd staan in Italië? Bekijk de agenda van FuturoPresente of volg het account van de Nederlandse Ambassade in Italië op Instagram.
Beeld: Vlaams Cultuurhuis de Brakke grond | ©Alex Heuvink
Beeld: Vlaams Cultuurhuis de Brakke grond | ©Alex Heuvink
Nieuws 22 mei 2024

Evaluatie coronasteun

Amala Dianor - DUB | Beeld: © Pierre Gondard
Amala Dianor - DUB | Beeld: © Pierre Gondard
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker