Nana Adjoa, TENT, Astrid Boons en Nicole Beutler gaan internationale samenwerkingen aan met Fast Forward 2.

19 januari 2022
Vanaf links, met de klok mee: Nicole Beutler, Nana Adjoa, Astrid Boons, TENT
Vanaf links, met de klok mee: Nicole Beutler, Nana Adjoa, Astrid Boons, TENT

Met Fast Forward, een programma van het Fonds Podiumkunsten, zetten Nana Adjoa, TENT huis voor hedendaags circus, Astrid Boons en Nicole Beutler een volgende stap in hun artistieke ontwikkeling.
Fast Forward biedt talentvolle midcareer makers de gelegenheid hun vleugels internationaal uit te slaan. Zij krijgen de gelegenheid om met toonaangevende buitenlandse producenten een samenwerking aan te gaan. Op deze manier werken de makers aan hun persoonlijke artistieke ontwikkeling, internationale positionering en netwerkverbreding. Maak kennis met de vier makers die zijn toegevoegd aan het traject.
Fotograaf: Latoya van der Meeren
Fotograaf: Latoya van der Meeren
Nana Adjoa
Nana Adjoa is een Ghanees-Nederlandse artieste, songwriter en producer. De van origine jazz geschoolde bassiste zet zich, na drie EP releases vanaf 2017, definitief op de kaart met haar debuutplaat Big Dreaming Ants. Nana werd in 2021 genomineerd voor een Edison voor Beste Nieuwkomer en won een Zilveren Notenkraker.

"Ik ben dankbaar en vereerd dat ik, aan het einde van dit toch lastige jaar, kan melden dat ik onderdeel ben van het Fast Forward programma 2022/23. Doormiddel van het Fast Forward traject ga ik mijn vaardigheden als songwriter / componist en producer doorontwikkelen in een internationale context met als focus territorium, de Verenigde Staten. Ik ga bij verschillende producers en (film)componisten meelopen. Mijn pad begint met een stage bij de in New York gevestigde grammy winnaar Scott Jacoby (producer, engineer, mixer, songwriter en muzikant). Het uiteindelijke doel van mijn traject is het verbinden van inspiratie en nieuwe kennis door middel van onderzoek, studie en het opdoen van praktijkervaring. Ik zie er naar uit om mijn artisticiteit te verdiepen en verder te ontwikkelen, mijn autonomie als maker te vergroten en op internationaal niveau in de praktijk te kunnen leren".
Fotograaf: Anja Beutler
Fotograaf: Anja Beutler
Nicole Beutler
Nicole Beutler (München, 1969) heeft een achtergrond in beeldende kunst en Duitse letterkunde en studeerde choreografie aan de SNDO in Amsterdam. Naast veel nominaties werd haar werk o.a. onderscheiden met de VSCD Mimeprijs (2009 en 2021), de Dioraphte prijs (2014) en Music Theater NOW (2021). In 2018 ontving Beutler daarnaast de Gieskes-Strijbis Podiumprijs voor haar oeuvre.

"Ik ben ontzettend blij met de steun vanuit Fast Forward. Door de toekenning hebben we samen met Vonk! van het Opera Ballet Vlaanderen onderzoekstrajecten ontwikkeld, meerdere weken voor een echte uitwisseling tussen mijn team en het Operahuis. Deze tijden vragen om duurzame internationale partnerschappen en het voelt goed om middelen te ontvangen, die de brug leggen en die lange termijn verdieping van dat contact mogelijk maken. Het traject dat we samen hebben uitgestippeld geeft mij veel kansen, om te leren over verschillende aspecten van grootse operaprojecten op internationaal niveau. Het gesprek is al dermate verbindend, dat we uitzoeken op welke manier er aan het einde een coproductie uit voort kan vloeien. Daar ben ik erg gelukkig mee."
Fotograaf: Marc Faasse
Fotograaf: Marc Faasse
TENT
TENT is het huis voor hedendaags circus van Nederlandse bodem. Sinds de oprichting in 2010 ondersteunt TENT makers in verschillende stadia van hun artistieke en zakelijke ontwikkeling door verschillende trajecten aan te bieden, variërend van een act op ons open podium tot een vierjarig traject als huismaker.

"TENT, huis voor hedendaags circus wil met een fysiek huis voor circusmakers in Amsterdam als stip op de horizon ervaring opdoen bij anderen. Hoe organiseer je een plek die zowel presenteert als (co)produceert? Wat kan onze rol zijn in de Amsterdamse stedelijke context naast een landelijke functie en hoe geef je de relatie vorm met je lokale, nationale en internationale partners. In het Londense Jacksons Lane hebben we een stevige partner gevonden waarmee we kunnen inzetten op een duurzame relatie met het Verenigd Koninkrijk en een partij zoals we die in Nederland niet kennen. Daarnaast ontplooien we een duurzame netwerkontwikkeling binnen het Verenigd Koningrijk voor Nederlandse circusmakers."
Fotograaf: De Schaapjesfabriek
Fotograaf: De Schaapjesfabriek
Astrid Boons
Astrid Boons is een choreografe en performer. De laatste jaren heeft Astrid zich ontwikkeld als een talentvolle choreografe en sinds 2017 is ze verbonden aan Korzo Theater in Den Haag. Ze ontving de BNG Bank Dansprijs en Piket Kunstprijs voor het duet Rhizoma (2017). In 2020 riep het NRC haar uit tot een van de beloftevolle talenten. In 2021 werd Astrid genomineerd voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen.

"Ik ben enorm blij en dankbaar met deze toekenning. De steun van Fast Forward betekent voor mij een belangrijke volgende stap in mijn carrière. Het zal me de kans geven om te onderzoeken hoe ik mijn danstaal — internationaal — verder kan ontwikkelen en hoe ik mijn netwerk duurzaam kan uitbreiden. Ik voel dat dit traject een springplank is die zijn vruchten zal afdragen in de toekomst in de vorm van internationale relaties, coproducties, onderzoekplekken en speelplekken."
Fast Forward 2: Aart Strootman, Alexandra Broeder, Gery Mendes en Jörgen Tjon a Fong, Het Geluid Maastricht, Sevdaliza, Stephen Shropshire, Ensemble Klang, Jorinde Keesmaat, Pia Meuthen en Lisa Verbelen.

Johan Gijsen voegde als intendant van het traject Nana Adjoa, TENT, Astrid Boons, Nicole Beutler toe aan de definitieve selectie voor Fast Forward 2.
Beeld: © janicetea via Unsplash
Beeld: © janicetea via Unsplash
Foto: ©Doriene Marselje
Foto: ©Doriene Marselje
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder