Meral Polat en Andrea Voets geselecteerd voor het Fast Forward-programma

27 juni 2022
Meral Polat en Andrea Voets | Foto: (l) © Janita Sassen, (r) Claudia Hansen
Meral Polat en Andrea Voets | Foto: (l) © Janita Sassen, (r) Claudia Hansen

Meral Polat en Andrea Voets zijn geselecteerd voor het Fast Forward-programma van het Fonds Podiumkunsten. Als onderdeel van het traject ontvangen beide makers ondersteuning bij het zetten van een volgende stap in hun internationale carrière.
Een magische poort
Tijdens haar Fast Forward-traject zal Meral Polat (1982) de Koerdische cultuur verder integreren in haar muzikale werk.

Ze neemt Koerdische taalles, bestudeert Koerdische literatuur, geschiedenis en dans, werkt samen met partners in Turkije en verdiept zich in interculturele psychologie en transgenerationeel trauma-onderzoek. Die kennis wordt vervolgens vormgegeven in een reeks theatrale concerten waarin de verbeelding van bezoekers centraal staat.

“We zijn de verbinding met onze naasten, met de natuurlijke omgeving en een spirituele waarde kwijtgeraakt. In het Fast Forward-traject wil ik de traditie waarin mijn ouders en hun voorouders zijn opgegroeid onderzoeken. En muziek is de magische poort daarnaartoe.” - Meral Polat

How to feel safe?
Musical journalist en harpist Andrea Voets (1989) stort zich op de vraag: ‘how to feel safe?’. Hoe creëer je een innerlijk gevoel van veiligheid, als basis voor het leven zelf?

Ze ontwikkelt een interviewprotocol dat veilige muziekcreatie ontleedt, leeft lange tijd op Ikaria, maakt een muzikale road-trip door Ierland en werkt samen met producer Ian Brennan en de wereldberoemde trauma-expert Bessel van der Kolk. Ook leert ze free-diving en non-verbale repertoires lezen.

“Als je bang bent, kun je niet spelen, genieten, in contact staan met anderen of zelfs: gewoon zijn. Pillen en praten helpen vaak niet genoeg om die onderstroom van subtiele angst te doorbreken. Dus is het tijd om creatief worden! Daar zet ik mijn musical journalism voor in.” - Andrea Voets

Over Fast Forward
Het Fast Forward-programma ondersteunt mid-career-makers bij het uitslaan van hun internationale vleugels.

Door samen te werken met toonaangevende producenten in het buitenland krijgen geselecteerde podiumkunstenaars de mogelijkheid om zich artistiek te ontwikkelen en hun internationale netwerk verder te verbreden.

Meer weten over Fast Forward? Kijk dan hier.
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen