wo. 11 september 2019
Aart Strootman en Henriëtte Post. Foto
Aart Strootman en Henriëtte Post. Foto's: Marc Henri Queré

Matthijs Vermeulenprijs uitgereikt aan Aart Strootman


Op zaterdag 7 september 2019 ontving componist Aart Strootman de Matthijs Vermeulenprijs voor zijn werk Shambling Emerge - after after party. Hij ontving de prijs tijdens het festival Gaudeamus Muziekweek uit handen van Henriëtte Post, directeur-bestuurder van het Fonds Podiumkunsten.


De avond werd geopend met de vertoning van een liveopname van jazzpianist Misha Mengelberg, gefilmd door Bas Andriessen. Het fragment was de inspiratiebron voor Strootmans winnende werk. Na de uitreiking van de prijs kon het publiek genieten van de frisse en inventieve uitvoering van Shambling Emerge - after after party. De compositie werd uitgevoerd door Haags ensemble Kluster5, bestaande uit Daan van Koppen (saxofoon), Isa Goldschmeding (viool), Jennifer Heins (slagwerk), Martin van Hees (gitaar), Tim Sabel (piano).

Matthijs Vermeulenprijs
De Matthijs Vermeulenprijs is de belangrijkste Nederlandse compositieprijs, ter waarde van 20.000 euro. De prijs wordt tweejaarlijks beschikbaar gesteld door het Fonds Podiumkunsten aan een Nederlandse componist die naar het oordeel van een onafhankelijke jury een bijzonder werk heeft gecomponeerd op het terrein van de hedendaagse muziek. Het is de zesde keer dat de tweejaarlijkse prijs wordt uitgereikt door het Fonds Podiumkunsten. De jury van de Matthijs Vermeulenprijs 2019 bestaat uit Maarten van Boven, Jacqueline Oskamp, Elma Drayer, Masa Spaan, Graham McKenzie en Monica Akihary.

Eerdere prijswinnaars van de Matthijs Vermeulenprijs zijn onder andere Kate Moore voor haar compositie The Dam, Peter Adriaansz met Scala II, Jan van de Putte met Kagami-Jishi, Richard Rijnvos met Die Kammersängerin, Boudewijn Tarenskeen voor zijn Mattheus Passie, een lezing voor negentien zangers, Michel van der Aa met One, Peter-Jan Wagemans met Moloch, Dick Raaijmakers met Der Fall/Dépons en Die glückliche Hand – Geöffnet, Louis Andriessen met De Staat, Jan van Vlijmen met Omaggio a Gesualdo, en Guus Janssen met Temet.
Aart Strootman neemt de Matthijs Vermeulenprijs 2019 in ontvangst
Aart Strootman neemt de Matthijs Vermeulenprijs 2019 in ontvangst
Aart Strootman met een deel van het ensemble Kluster5
Aart Strootman met een deel van het ensemble Kluster5
Aart Strootman en oud-prijswinnaar Kate Moore
Aart Strootman en oud-prijswinnaar Kate Moore
Foto: Robbie van Zoggel
Foto: Robbie van Zoggel
Aart Strootman en Henriëtte Post. Foto
Aart Strootman en Henriëtte Post. Foto's: Marc Henri Queré

39 podia ontvingen van het Fonds Podiumkunsten de subsidie reguliere programmering in theater- en concertzalen (SRP). Met deze subsidievorm beoogt het Fonds de aansluiting tussen vraag en aanbod te verbeteren, de programmering van kwaliteitsaanbod te bevorderen en het publieksbereik te vergroten.

Foto: Moon Saris
Foto: Moon Saris
Een van de gehonoreerden Fazle Shairmahomed | Foto: Alex Aleshin
Een van de gehonoreerden Fazle Shairmahomed | Foto: Alex Aleshin

Regisseur en directeur van Internationaal Theater Amsterdam (ITA), Ivo van Hove (1958), ontving zondag 25 augustus de VSCD Oeuvreprijs na afloop van het Paradisodebat, georganiseerd door Kunsten ’92, in ITA in Amsterdam. Vanaf 1990 werkt hij in Nederland en heeft hij ontelbaar veel stukken op de Nederlandse podia gebracht. Hij wordt met deze prijs geëerd door de Nederlandse theaters en het bestuur van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties voor zijn waardevolle en blijvende bijdrage aan de podiumkunstensector. Zijn goede vriend Bas Heijne bracht een ode en Ivo ontving uit handen van Harry de Bruin (bestuurslid VSCD) de bijbehorende prijs en oorkonde. De prijs bestaat uit een kunstwerk gemaakt door de Nederlandse beeldhouwer, graficus en medailleur Eric Claus.

meer