Maarten van Hinte wint Toneelschrijfprijs 2023

15 september 2023
Maarten van Hinte | Foto: © Nisran Azouaghe
Maarten van Hinte | Foto: © Nisran Azouaghe

Met zijn theatertekst ‘Queen of Disco’ is Maarten van Hinte uitgeroepen tot winnaar van de 35ste editie van de Toneelschrijfprijs. De prijs ter waarde van 10.000 euro werd dit jaar op vrijdag 15 september uitgereikt op het Vlaamse TheaterFestival in Brussel.
Een muziektheatraal monument
'Queen of Disco' is een muziektheatervoorstelling over het bewogen leven van disco-icoon en LGBTQIA+-activist Sylvester James (onder meer bekend van ‘You Make Me Feel’). De voorstelling ging in première op 2 april 2022 en is een productie van RIGHTABOUTNOW INC.

Dit zegt de jury over ‘Queen of Disco’:

“Maarten van Hinte schetst in felle, melodische lijnen een geraffineerd portret van de muzikant Sylvester James en toont de verdienste van de zwarte gemeenschap in het ontstaan van de pride. Tegelijk vertelt dit stuk over de opgang van aids in de VS. De songs van James zijn de originele kapstokken van dit soms grappige en vaak ontroerende stuk. Van Hinte is een muzikant en spoken word-artiest. Dat voel je in elke letter. Zijn ‘Queen of Disco’ is een muziektheatraal monument voor mensen die tegen verkrampte waarden en normen vochten/vechten, en dat gevecht het liefst met veel muziek en positiviteit voer(d)en.”

“De Toneelschrijfprijs 2023 gaat naar een tekst die meesterlijk gecomponeerd is, feest en fulmineert, dicht en zingt, een verhaal opdelft dat de geschiedenis van een cruciale maatschappelijke stroming in een nieuw daglicht plaatst, een stem geeft aan mensen die de afgelopen eeuwen amper het woord kregen. Het is een tekst die de moeder in elke vrouw én man viert, die grenzen weg zingt en warmte bezingt. Het is een tekst die je leest terwijl je muziekfilmpjes beluistert en Google ondervraagt over waar de personages naar verwijzen. Het is een tekst waar elk van ons iets – een strijd om liefde, een gevecht tegen normen, een leven met ziekte, een rouwen om geliefden – in herkent en waar geen mens onverschillig bij blijft. Het is een tekst die mensen feestelijk wil verbinden.”


93 inzendingen
De Nederlands-Vlaamse jury van de Toneelschrijfprijs 2023, die bestond uit recensente Els Van Steenberghe (voorzitter), theatermaakster Nyiragasigwa Hens, schrijver Rachida Lamrabet en dramaturg Dennis Meyer, ontving dit jaar maar liefst 93 inzendingen. Daaruit selecteerde ze vier kanshebbers. De andere genomineerde teksten waren ‘Het Sterrehuis’ van Annet Bremen, ‘De Gliphoeve’ van Bodil de la Parra, Geert Lageveen & Maarten van Hinte en ‘Mater’ van Femke Van der Steen. Zij ontvingen elk 1.000 euro.

Winnaar Vertaalprijs 2023
Samen met de Toneelschrijfprijs wordt ook de Vertaalprijs uitgereikt, een initiatief van het Fonds Podiumkunsten en Literatuur Vlaanderen. De prijs gaat dit jaar naar ‘Mater’ van Femke Van der Steen. Haar tekst wordt integraal vertaald in het Frans, het Engels of het Duits en dankzij de steun van deAuteurs gepresenteerd in het buitenland tijdens een geënsceneerde lezing.

Op 22 juli 2023 werd de Franse vertaling van de winnende tekst van de vorige Vertaalprijs, ‘Trojan Wars’ van Peer Wittenbols, voorgelezen tijdens de Biennale de la traduction in Avignon. De jury van de Vertaalprijs bestond dit jaar uit Esther Gouarné (vertaler in het Frans), David McKay (vertaler in het Engels) en Uwe Dethier (vertaler in het Duits).

Over de Toneelschrijfprijs
De Toneelschrijfprijs heeft als doel de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneelwerk onder de aandacht te brengen en te stimuleren. De prijs wordt dit jaar uitgereikt aan de auteur van het beste, oorspronkelijk Nederlandstalige toneelwerk dat in 2022 in première ging (live of online). De auteur van de bekroonde tekst ontvangt 10.000 euro. De vier genomineerden ontvangen elk 1.000 euro.

De Toneelschrijfprijs is een samenwerking tussen Literatuur Vlaanderen, het Nederlands Letterenfonds, de Taalunie en het Fonds Podiumkunsten en wordt mede mogelijk gemaakt door het Lira Fonds, Sabam for Culture en deAuteurs. De Toneelschrijfprijs wordt afwisselend door Literatuur Vlaanderen en het Nederlands Letterenfonds/Fonds Podiumkunsten georganiseerd. Volgend jaar ligt de organisatie in handen van het Nederlands Letterenfonds en het Fonds Podiumkunsten.

nws.1392.partnerstoneelschrijfprijs1.webp
nws.1392.partnerstoneelschrijfprijs2.webp
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Beeld: Vlaams Cultuurhuis de Brakke grond | ©Alex Heuvink
Beeld: Vlaams Cultuurhuis de Brakke grond | ©Alex Heuvink
Nieuws 22 mei 2024

Evaluatie coronasteun