Maak kennis met de jury van de Toneelschrijfprijs 2023

19 april 2023
nws.1360.bekendmakingjurytoneelschrijfprijs2023.webp

De Toneelschrijfprijs klokt dit jaar af op 93 inzendingen. De Vlaams-Nederlandse jury van deze 35ste editie kan nu met haar leeswerk beginnen. We stellen de jury graag aan je voor.
De Toneelschrijfprijs 2023 bekroont de schrijver van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat tussen 1 januari 2022 en 31 december 2022 voor het eerst is opgevoerd. De uitreiking vindt plaats op vrijdag 15 september 2023 tijdens het TheaterFestival in Brussel. Aan de Toneelschrijfprijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden. De jury maakt in juni 2023 haar nominaties bekend.

Jury 2023
De jury van de Toneelschrijfprijs bestaat uit drie leden en een juryvoorzitter die het beslissingsproces begeleidt. Bij de samenstelling van de jury is het uitgangspunt dat de leden zelf werken in de podiumkunsten. Dit jaar bestaat de jury uit Nyiragasigwa Hens, Rachida Lamrabet, Dennis Meyer en Els Van Steenberghe (voorzitter).

Nyiragasigwa Hens
Nyiragasigwa Hens is theatermaakster en communitybuilder. Ze studeerde aan Studio Herman Teirlinck en het KASK Gent en gaf les aan verschillende academies en kunstscholen. Tegenwoordig is ze stemcoach bij De Nieuwe Spelers en theaterdocent in Het Paleis.

Nyira speelde in producties van onder andere Ontroerend Goed, Paul Pourveur en Theater Luxemburg. In opdracht van CC Berchem maakte ze in 2014 de monoloog Boom Toudou. Ze was dramaturge bij de voorstelling Us (know) in Het Paleis en regisseert de voorstelling Kruimelduif naar het gelijknamige boek van Hind Eljadid.

Rachida Lamrabet
Rachida Lamrabet is schrijfster en juriste. Met haar roman Vrouwland won ze in 2008 de prijs voor het beste debuut. In 2008 verscheen haar verhalenbundel Een kind van god, die in januari 2009 de BNG Nieuwe Literatuurprijs kreeg.

In september 2018 verscheen haar laatste roman Vertel het iemand (Polis). Voor die roman ontving ze in 2019 zowel de Cultuurprijs van de KU Leuven als de Ultima der Letteren van de Vlaamse Gemeenschap. Momenteel is ze praktijkassistente discriminatierecht aan de faculteit rechten van de UGent en docente Kunst en Cultuur aan hogeschool Odissee.

Dennis Meyer
Dennis Meyer werkt bij de opleiding Theaterdocent Verkort van de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam en bij Stichting 10CHILDREN – art for change. Hij onderzoekt hoe theater een wezenlijke bijdrage kan leveren aan maatschappelijke ontwikkelingen.

In het verleden zette hij Het Lab Utrecht op, een productiehuis voor theater en dans, en was hij beleidsmedewerker bij Theater Instituut Nederland. Daarnaast was hij bestuurslid van verschillende theatergezelschappen en commissielid bij diverse fondsen. Hij publiceerde artikelen en schreef de roman Ongesproken woorden over de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië.

Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe studeerde Kunst- en Theaterwetenschappen aan de universiteiten van Gent, Antwerpen en Stellenbosch (Zuid-Afrika). Aan die laatste universiteit onderzocht ze de erfenis van Fred Engelen, die er een theateropleiding oprichtte geïnspireerd op de theorie van Herman Teirlinck.

Ze deed ook onderzoek naar het kindbeeld in het Nederlandstalige jeugdtheater en gaf het boek Groot Toneel. Teksten over jeugdtheater (2002) uit. Ze publiceerde over podiumkunsten(beleid) in onder meer De Morgen, Etcetera en Documenta. Momenteel schrijft ze over (podium)kunst voor Knack, verzorgt ze inleidingen bij voorstellingen en doceert ze repertoirestudie aan de SAMW in Menen en Wevelgem.

Samenwerking
De Toneelschrijfprijs is een samenwerking tussen de Taalunie, Literatuur Vlaanderen, het Nederlands Letterenfonds en het Fonds Podiumkunsten. De praktische organisatie valt om de beurt in handen van Literatuur Vlaanderen en het Nederlands Letterenfonds, samen met het Fonds Podiumkunsten. In 2023 is het de beurt aan Literatuur Vlaanderen.

Teksten die in 2023 in première gaan, kunnen worden ingezonden voor de Toneelschrijfprijs 2024, die zal worden georganiseerd door het Nederlands Letterenfonds en het Fonds Podiumkunsten.
nws.1360.partnerstoneelschrijfprijs.webp
Minister Eppo Bruins overhandigt de Nederlands Muziekprijs aan Elisabeth Hetherington, foto: ©Karen van Gilst
Minister Eppo Bruins overhandigt de Nederlands Muziekprijs aan Elisabeth Hetherington, foto: ©Karen van Gilst
Marit Törnqvist overhandigt \'Een boek voor jou\' | Beeld: © Annelies van der Vegt
Marit Törnqvist overhandigt 'Een boek voor jou' | Beeld: © Annelies van der Vegt
Nieuws 19 september 2024

Woo-besluit bezoekverslagen

In het kader van de Wet Open Overheid (Woo) publiceert het Fonds Podiumkunsten dit besluit.