Johannes Vermeer Prijs 2022 naar schrijver Arnon Grunberg

27 september 2022
Arnon Grunberg | Foto: © Sander Voerman
Arnon Grunberg | Foto: © Sander Voerman

De Johannes Vermeer Prijs 2022 is toegekend aan Arnon Grunberg. De jury, onder voorzitterschap van Andrée van Es, heeft hem unaniem voorgedragen. Grunberg ontvangt de prijs vanwege zijn uitzonderlijke betekenis voor de Nederlandse kunsten. Hij heeft met zijn literaire bijdragen onmiskenbaar grote invloed gehad op zijn generatie. De Nederlandse staatsprijs voor de kunsten wordt op woensdag 16 november aanstaande uitgereikt door Gunay Uslu, staatssecretaris van Cultuur en Media.
Kracht van zijn stem
De jury roemt de kracht van Grunbergs stem en de herkenbaarheid van zijn schrijven. Daarover zegt zij: 'Hij weet alle genres die hij beoefent zijn eigen volkomen herkenbare, veelvuldig geïmiteerde maar onnavolgbare, stem te geven. Na drie zinnen weet je dat hij aan het woord is, dat is een zeldzame kwaliteit.’

Medemenselijkheid
Grunberg onderzoekt in woord en daad wat de menselijkheid bedreigt. De jury ziet hoe hij met zijn romans, korte columns, journalistieke reportages, filosofische essays, in een 4 mei-voordracht of meest recentelijk via dans, op onverschrokken wijze de vinger op de zere plek legt.

Het universum van Grunberg schept ruimte voor ernst en ontroering, maar ook voor verwondering en onbedaarlijk lachen. Samenvattend merkt de jury op: ‘Arnon Grunberg is een sterk denker, en een moedig schrijver. Hij behoort tot de belangrijkste, meest veelzijdige en invloedrijkste kunstenaars van dit moment.’

Literatuur
De Johannes Vermeer Prijs kan worden toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle artistieke disciplines. Het is voor het eerst dat de prijs wordt toegekend aan een laureaat uit het literaire landschap. De keuze voor Grunberg benadrukt de positie van de literatuur, en het woord in brede zin, in het Nederlandse kunstenveld.

Te zien
Ter gelegenheid van de uitreiking van de Johannes Vermeer Prijs organiseert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap jaarlijks een presentatie op basis van het werk van de prijswinnaar in de OCW-etalage.

De tentoonstellingsruimte bevindt zich direct naast de ingang van het ministerie aan de Rijnstraat 50 te Den Haag en is vrij toegankelijk. De presentatie over het werk van Arnon Grunberg is te zien vanaf 16 november 2022 tot en met tenminste januari 2023.

Over de prijs
De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten en bestaat uit 100.000 euro. De winnaar mag het bedrag besteden aan een speciaal project binnen het eigen werkterrein.

De Nederlandse regering heeft de prijs in 2008 ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en te stimuleren. De organisatie van de prijs is in handen van de zes rijkscultuurfondsen met het Mondriaan Fonds als penvoerder.

De prijs werd eerder uitgereikt aan Natasja Kensmil, Rineke Dijkstra, Ivo van Hove, Janine Jansen, Iris van Herpen, Steve McQueen, Michel van der Aa, Irma Boom, Rem Koolhaas, Marlene Dumas, Erwin Olaf, Alex van Warmerdam en Pierre Audi. De jury bestaat dit jaar uit Andrée van Es (voorzitter), Pierre Audi, Romana Vrede, Hicham Khalidi en Sjeng Scheijen.
nws.1328.jvplogoc2.webp
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen