Fondsen lanceren netwerk matchmakers voor stedelijke cultuur

14 juli 2017
Dit najaar starten Fonds Podiumkunsten, Fonds voor Cultuurparticipatie en VSBfonds in acht steden met matchmakers. De fondsen zien in grote en middelgrote steden een scala aan nieuwe cultuuruitingen ontstaan die onlosmakelijk verbonden zijn met de stedelijke dynamiek.
De matchmakers gaan aan de slag als verbindingsofficieren tussen culturele initiatieven die voortkomen uit deze dynamiek en de verschillende subsidieregelingen van de fondsen. Ze informeren en adviseren makers en organisaties in hun regio over het werkterrein en regelingen van de landelijke fondsen. De matchmakers wijzen de fondsen op actuele trends en ontwikkelingen vanuit hun positie middenin de lokale infrastructuur.

Met deze publiek-private samenwerking willen de fondsen beter aansluiten bij de veranderende cultuurdeelname in steden. Zij delen de ambitie om met hun subsidies en donaties een goede afspiegeling van de Nederlandse samenleving te bereiken. Ook makers en initiatieven voor wie dit niet vanzelfsprekend is moeten de mogelijkheden van de fondsen kunnen benutten.

De matchmakers starten in acht steden: Almere, Heerlen, Tilburg, Eindhoven, Groningen, Arnhem, Utrecht en Den Haag. De fondsen gaan het netwerk verder vormgeven in afstemming met lokale en regionale organisaties. In de opstartfase biedt de keuze voor deze acht steden gelegenheid ervaring op te doen, op basis waarvan gekeken wordt hoe het netwerk na het eerste jaar uitgebreid kan worden naar andere steden.
nws.763.matchmakerslogolr.webp
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen