Drukbezocht slotevenement Olympisch cultureel programma HOBRA

24 augustus 2016
nws.703.hobraslot.webp

Op zondag 31 juli vond de slotmanifestatie van het Olympisch Nederlands cultureel programma HOBRA plaats in Rio de Janeiro. Na drie weken intensief samenwerken presenteerden de tien Nederlands-Braziliaanse duo’s hun werken in de disciplines architectuur, beeldende kunst, dans, design, documentair theater, e-cultuur, film, literatuur, muziek en theater in het Centro Cultural Municipal Laurinda Santos Lobo en het Museum Casa de Benjamin Constant.
Culturele kruisbestuivingen
Filmmaker Daan Gielis: “Het leek wel een scène uit een film van Paulo Sorrentino; een mooie oude villa, fantastisch uitgelicht. Honderden gasten liepen door de tuinen, nieuwsgierig en enthousiast. Er was een orakel, een levende fontein en geweldige theatervoorstellingen. Er werd gezongen en gedanst, naar films en exposities gekeken. Bravo geroepen en gefeliciteerd. Het was voor ons, de makers, een onvergetelijke dag.” Architect Sjoerd ter Borg: “Het Braziliaanse productieteam was geweldig; wat hebben die hard gewerkt om het slotevenement in korte tijd zo te organiseren.”

Tijdens het slot van HOBRA stonden er maar liefst 34 werken op het programma. Opvallend was dat de tien Nederlands-Braziliaanse duo’s niet alleen meerdere werken hadden gemaakt maar ook deelnamen in de projecten van de anderen. Muzikant Emma Rekers zette een tekst van dichter Lucas Viriato van het literatuurduo op muziek en maakte een compositie voor het toekomstvoorspellende orakel van designduo Clara Meliande en Yuri Veerman. Verschillende deelnemers hadden een rol in UberPOOL Rio van Daan Gielis terwijl zij zelf meewerkte aan een film over het sociale woningcomplex Pedregulho van het architectuurduo Pedro Varella en Sjoerd ter Borg.

Voor alle deelnemers is HOBRA een verrijkende ervaring geweest. Thom Kuijpers: “Ik ben enorm geïnspireerd geraakt door alle verschillende werkwijzen en strategieën om een verhaal te vertellen die ik om mij heen zag. De theatermakers, de filmmakers, de vormgevers, de schrijvers; zo ongeveer iedereen ging met dezelfde ingrediënten de keuken in en kookte een totaal verschillend gerecht. Dat was zeer bijzonder om van dichtbij te mogen meemaken.”

Spin-off
Vervolgplannen zijn inmiddels al gemaakt. Theaterduo Pedro Kosovski en Sjaron Minailo gaat aan de slag om met hetzelfde artistieke team eind dit jaar een grote voorstelling te realiseren voor het internationale theaterfestival TEMPO, ook in Rio de Janeiro. De HOBRA-werken voor architectuur en e-cultuur (van de kunstenaars Thom Kuijpers en Júlio Parente) worden de komende maanden tentoongesteld in de expositieruimte van Studio-X in Rio de Janeiro.

Nederland is door Brazilië uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan het culturele programma rondom de Olympische Spelen. HOBRA is een samenwerking tussen de zes Nederlandse cultuurfondsen; Fonds Podiumkunsten, Fonds voor Cultuurparticipatie, Mondriaan Fonds, Nederlands Filmfonds, Nederlands Letterenfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, en DutchCulture. Het programma wordt uitgevoerd met verschillende Braziliaanse culturele partners, waaronder theaterfestival TEMPO.
Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Unsplash, Martin Sanchez
Foto: © Unsplash, Martin Sanchez
Laurens de Man | Beeld: © Juri Hiensch
Laurens de Man | Beeld: © Juri Hiensch
Kluizelaar (Simone de Jong) | Beeld: © Saris en den Engelsman
Kluizelaar (Simone de Jong) | Beeld: © Saris en den Engelsman