COVID-19 regelingen: 45 miljoen euro voor ensembles, gezelschappen, festivals & podia

28 juli 2020
Het Fonds Podiumkunsten kent in totaal 22.164.200 euro toe aan meerjarige gezelschappen, ensembles en festivals en daarnaast 23.571.744 euro aan podia. Het totale bedrag maakt onderdeel uit van de 300 miljoen euro die het kabinet als steunpakket beschikbaar stelde aan de culturele sector om de COVID-19 crisis het hoofd te kunnen bieden.
Van de 112 aanvragers die een beroep hebben gedaan op de Podia Covid-19 regeling heeft het Fonds Podiumkunsten er 96 gehonoreerd voor een totaalbedrag van 23.571.744 euro.

Deze regeling komt (pop)podia, die een vitale en cruciale functie vervullen in de Nederlandse culturele infrastructuur, tegemoet in de omzetderving als gevolg van de COVID-19 crisis. Om de hoogte van het subsidie te bepalen is een rekenregel toegepast die door de minister is vastgesteld. Daarnaast gold als voorwaarde dat gemeente en/of provincie het toegekende bedrag tenminste verdubbelen.

Het maximale bedrag van 29 miljoen is niet volledig benut. Dit komt onder andere doordat:

er minder is aangevraagd dan er beschikbaar was (totaal aangevraagd bedrag is 26.347.632 euro);

een aantal aanvragen niet kon worden gehonoreerd, omdat deze niet aan de voorwaarden voldeden;

de financiering door gemeente en/of provincie lager uitvalt.


Met deze toekenningen is maar een deel van de financiële nood bij podia gedekt. Het overgebleven geld komt ten goede aan een grotere groep podia als bijdrage in de financiële risico's van het opstarten van de programmering. Het Fonds zal hierover op korte termijn met meer informatie naar buiten komen.

Al eerder kende het Fonds in datzelfde kader subsidie toe aan gezelschappen, ensembles en festivals die op dit moment een meerjarige subsidie ontvangen. Daarmee was in totaal een bedrag van 22.164.200 euro gemoeid.

Het Fonds geeft hiermee uitvoering aan de Regeling aanvullende ondersteuning culturele en creatieve sector COVID-19 van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen