Calliope Tsoupaki ontvangt Matthijs Vermeulenprijs 2021

25 juni 2021
Op vrijdag 16 juli 2021 ontvangt Calliope Tsoupaki de prestigieuze Matthijs Vermeulenprijs voor haar compositie ‘Thin Air’. Viktorien van Hulst, vanaf 1 juli directeur van het Fonds Podiumkunsten, reikt de prijs uit aan Tsoupaki bij de opening van het festival Wonderfeel. Het prijswinnende werk ‘Thin Air’ wordt na de prijsuitreiking live uitgevoerd in een nieuwe versie voor strijkorkest door het Wonderfeel Festival Orchestra onder leiding van Johannes Leertouwer.
De variabele instrumentele bezetting maakt ‘Thin Air’ van Tsoupaki een bijzonder werk, volgens de jury die uit de 95 nominaties voor dit werk koos. “Het werk kan door uiteenlopende instrumenten en in verschillende combinaties uitgevoerd worden, van solo tot groot orkest. Het concept is daardoor minstens zo sterk als de compositie. Het is een krachtig statement over hoezeer het beleven van kunst een gemeenschappelijke ervaring is. ‘Thin Air’ kun je op deze manier als tijdsdocument zien van de coronapandemie.” Het werk is geschreven in opdracht van Wonderfeel, als ode aan de compassie en solidariteit die we in deze corona-tijd massaal tonen. Sinds de première van ‘Thin Air’ in 2020 zijn wereldwijd meer dan 50 versies van de compositie gerealiseerd en uitgevoerd.

Calliope Tsoupaki (Piraeus 1963) is een Grieks-Nederlandse componist, die in Nederland in 2018 is benoemd tot "Componist des Vaderlands". Haar werk wordt zowel in Europa als in de Verenigde Staten uitgevoerd en klinkt ook op internationale muziekfestivals.
Calliope Tsoupaki | Foto: Michiel van Nieuwkerk
Calliope Tsoupaki | Foto: Michiel van Nieuwkerk
Postuum eervolle vermelding voor ‘Ariadne’ van Theo Verbey
De internationaal gelauwerde componist en docent Theo Verbey krijgt postuum een eervolle vermelding voor zijn werk ‘Ariadne’. “Ariadne staat symbool voor het vinden van een uitweg in het doolhof, voor bevrijding en verlossing. Hoewel er niet sprake is van een letterlijke verklanking van de Griekse mythe, geeft de titel het werk de lading van een zwanenzang aan het topwerk dat de in 2019 overleden Theo Verbey voor het Koninklijk Concertgebouworkest schreef”, schrijft de jury.
Theo Verbey | Foto: Simon van Boxtel
Theo Verbey | Foto: Simon van Boxtel
Matthijs Vermeulenprijs
De Matthijs Vermeulenprijs is de belangrijkste Nederlandse compositieprijs, vernoemd naar de in 1967 overleden symfonisch componist Matthijs Vermeulen. Deze prijs, ter waarde van 20.000 euro wordt tweejaarlijks beschikbaar gesteld door het Fonds Podiumkunsten aan een Nederlands componist, die naar het oordeel van een onafhankelijke jury een bijzonder werk heeft gecomponeerd op het terrein van de hedendaagse muziek. De jury van de Matthijs Vermeulenprijs 2021 bestaat uit Sewan Mumcuyan (voorzitter), Simone Meijer, Marlon Titre, Yannick Hiwat, Masa Spaan, Antony Hermus en Frank Veenstra.
Eerdere prijswinnaars van de Matthijs Vermeulenprijs waren onder andere componist Aart Strootman voor zijn werk Shambling Emergence, Kate Moore voor haar compositie The dam, Peter Adriaansz voor zijn compositie Scala II, Jan van de Putte met Kagami-Jishi, Richard Rijnvos met Die Kammersängerin, Boudewijn Tarenskeen voor zijn Mattheus Passie, Michel van der Aa met One, Peter-Jan Wagemans met Moloch, Dick Raaijmakers met Der Fall/Dépons en Die glückliche Hand – Geöffnet, Louis Andriessen met De Staat, Jan van Vlijmen met Omaggio a Gesualdo, en Guus Janssen met Temet.
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen