Bijeenkomst toekomst ensemblesector

14 maart 2017
Afgelopen woensdag organiseerde het Fonds Podiumkunsten een bijeenkomst waar ensembles en podia zich gezamenlijk bogen over de toekomst van de ensemblesector.
De directe aanleiding voor de bijeenkomst was de 600.000 euro die de minister van OCW vorig jaar beschikbaar heeft gesteld voor het vernieuwen van de verdienmodellen van middelgrote ensembles en tot betere honorering van de musici te komen. Dat de honorering van musici in de ensemblesector over het algemeen zorgelijk is, werd door de meeste aanwezigen beaamd. Hoe dat komt en wat daaraan te doen valt, was onderwerp van het gesprek.

Hoewel er geen eenvoudige oplossingen op tafel kwamen, bood het gesprek wel degelijk aanknopingspunten. Beter gevulde zalen en langere speelreeksen werden regelmatig genoemd. Ook samenwerking, zowel tussen zalen en ensembles als tussen zalen onderling, was een terugkerend thema. Wat daarvoor nodig is en hoe het Fonds daaraan kan bijdragen, is een onderwerp waarover verder zal worden nagedacht in de komende tijd. Het Fonds zal hierbij nauw optrekken met ensembles, podia, festivals en musici.

De bijeenkomst vond plaats in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam en werd geleid door Bas Maliepaard, die als voorzitter de rol van kritische vragensteller op zich nam. Aanwezig was een groot deel van de meerjarig door het Fonds Podiumkunsten gesubsidieerde ensembles, plus een vertegenwoordiging van de podia en festivals die deze ensembles programmeren. Daarnaast was de stem van de musici vertegenwoordigd, in de persoon van twee muzikanten die als freelancer bij verschillende ensembles en orkesten hun brood verdienen. Ook betrokken en aanwezig waren tot slot de NAPK, de VSCD en de Kunstenbond.
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen