31 kanshebbers voor de Boy Edgarprijs 2022

04 mei 2022
De wisselsculptuur \'John Coltrane\' van Jan Wolkers | Foto: Floris Kok
De wisselsculptuur 'John Coltrane' van Jan Wolkers | Foto: Floris Kok

De open oproep voor de Boy Edgarprijs 2022 heeft 87 nominaties opgeleverd. In totaal maken 31 musici kans op de prijs, die bijzondere bijdragen aan de Nederlandse jazz- en geïmproviseerde muziek uitlicht.
Beoordeling
De jury buigt zich de komende tijd over de ontvangen motivatiebrieven. De selectie van de winnaar vindt plaats in meerdere sessies, waarbij de lijst van kanshebbers steeds verder wordt ingekort. De prijs wordt uiteindelijk toegekend aan de musicus met de grootste verdienste voor de Nederlandse jazzwereld.

Bekendmaking van de winnaar
De winnaar van de Boy Edgarprijs wordt bekendgemaakt tijdens het InJazz-festival op 23 juni aanstaande.

De feestelijke bekendmaking vindt aan het einde van de middag plaats in het Verhalenhuis Belvédère in Rotterdam. Het bijbehorende juryrapport wordt diezelfde dag gepubliceerd.

Over InJazz
InJazz is een initiatief van Buma Cultuur. Het festival promoot hedendaagse Nederlandse jazz en jazz-gerelateerde muziek en vindt in 2022 voor het eerst in twee jaar weer offline plaats.

Het liveprogramma is gratis toegankelijk en omvat vier concerten in het BIMHUIS op 22 juni en een festivalavond in het Rotterdamse Katendrecht op 23 juni. Ook biedt het festival een programma voor professionals die werkzaam zijn in de jazzmuziek en aanverwante genres.

InJazz wordt ondersteund door de Gemeente Rotterdam, North Sea Round Town en het BIMHUIS.

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking vindt plaats gedurende de eerste helft van december. Daarbij wordt de winnaar beloond met de Boy Edgarprijs, het prijzengeld van € 25.000 en de bronzen wisselsculptuur ‘John Coltrane’ van Jan Wolkers.

Houd onze website in de gaten voor verdere details.

Over de Boy Edgarprijs
De Boy Edgarprijs is vernoemd naar de Amsterdamse jazztrompettist en bigbandleider Boy Edgar. Edgar leverde een belangrijke bijdrage aan de erkenning van jazz als hoogwaardige kunstvorm en legde de basis voor subsidiëring van het genre.

De prijs wordt ondersteund door Buma Cultuur, Sena Performers en North Sea Jazz. Het Fonds Podiumkunsten organiseert sinds 2022 het selectieproces.

Meer weten?
Wil je meer weten over de Boy Edgarprijs? Kijk dan hier.
Het InJazz-festival vindt plaats op 22, 23 en 24 juni 2022 | Beeld: © Oak
Het InJazz-festival vindt plaats op 22, 23 en 24 juni 2022 | Beeld: © Oak
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Foto: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023