Universiteit Utrecht en Kennisland gaan leergang Leiderschap in Cultuur opzetten

12 juni 2013
Aanstaande donderdag 13 juni wordt het contract van het programma Leiderschap in Cultuur (LinC) ondertekend door de directeur generaal van Cultuur en Media, Marjan Hammersma, van het ministerie van OCW en door vertegenwoordigers van de Universiteit Utrecht (USBO) en Kennisland, het samenwerkingsverband dat het programma zal uitvoeren. Zij zijn als beste uit de bus gekomen bij de aanbestedingsprocedure. Zij zullen het programma gaan uitvoeren in nauwe samenwerking met de HKU en Coaching in de Cultuur.
Het leiderschapsprogramma heeft als doel de verdere professionalisering van leiderschap in de cultuursector te stimuleren en te ondersteunen. Het programma is bedoeld voor de culturele leiders van vandaag en morgen, uit alle culturele disciplines, gesubsidieerd en niet-gesubsidieerd. Per deelnemersgroep wordt gestreefd naar zoveel mogelijk diversiteit qua disciplines.

Tijdens het programma staan eigen ervaringen en casuïstiek van de deelnemers centraal: het is niet alleen een programma voor de sector maar ook van de sector. Daarbij worden onder andere relaties gelegd met andere sectoren die zich in een fase van grote dynamiek bevinden: zorg, ggz, rechterlijke macht. Leiderschap en ontwikkeling staan centraal. Inhoudelijke onderwerpen als ondernemerschap in de culturele sector, open innovatie en co-creatie in de culturele sector, creatieve business ontwikkeling en publiek leiderschap komen in het programma aan de orde.

De Universiteit Utrecht en Kennisland verzorgen de aanmelding en selectieprocedure. Geïnteresseerden kunnen hun e-mailadres achterlaten op www.leiderschapincultuur.nl of een email sturen naar info@leiderschapincultuur.nl

De leergang duurt 14 maanden en loopt in ieder geval voor 4 jaar. Voor de eerste leergang is er plaats voor maximaal 20 deelnemers. Van deelnemers wordt een eigen bijdrage verwacht: inhoudelijk door de inbreng van eigen ervaringen en financieel door een tegemoetkoming in de kosten. Tevens is er commitment vanuit de culturele organisatie vereist.

Programma ondernemerschap cultuur
Het leiderschapsprogramma is één van de peilers onder het programma ondernemerschap cultuur. Het ministerie van OCW heeft het programma ondernemerschap cultuur opgezet om het ondernemerschap in de Nederlandse cultuursector te stimuleren en te ondersteunen. Dit programma bestaat uit een aantal instrumenten die op verzoek van en samen met de sector tot stand zijn gekomen. De samenhang van het programma wordt bewaakt door een stuurgroep met daarin stakeholders uit het culturele veld.
Foto: ©Doriene Marselje
Foto: ©Doriene Marselje
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz