Beleidsplan 2021 - 2024

05 februari 2020
Het Fonds Podiumkunsten presenteert het beleidsplan voor de periode 2021 - 2024. Hierin blikken we kort terug en geven we inzicht in onze beleidsuitgangspunten en ontwikkelingen.
Het Fonds heeft de afgelopen jaren kunnen vaststellen dat er veel – wat ons betreft ten goede – is veranderd in de podiumkunsten. In de eerste plaats zien we een grote beweging bij voorstellingen en concerten op de podia en de festivals. Waar tien jaar geleden nog werd gesproken over een naar binnen gekeerde sector, spat nu de urgentie ervan af. Sommige bestaande gezelschappen en ensembles vinden zichzelf opnieuw uit, sommige nieuwkomers verkennen nieuwe wegen en schudden daarmee sector en publiek wakker. Veel podia en festivals doen inmiddels meer dan een podium bieden of een brugfunctie vervullen tussen avontuurlijke programmering en het publiek. Dit soort presenterende instellingen dragen nu substantieel bij aan het makersklimaat in hun eigen omgeving. Bij de focusgroepen die we organiseerden in aanloop naar de vernieuwde meerjarige regelingen, bleek dat er sprake is van een breed gevoelde verantwoordelijkheid: wie (meer) geld vraagt, realiseert zich dat dit verplichtingen met zich meebrengt.

Dit soort bewegingen vormen een stevige basis om verder te werken aan Fondsbeleid voor gezonde, actuele podiumkunsten. Toch is ons beleid voor de periode 2021-2024 maar deels uitgekristalliseerd. De verruiming van de onder directe verantwoordelijkheid van de minister vallende Basisinfrastructuur heeft financiële gevolgen voor het Fonds. Dit raakt ook de rest van ons instrumentarium.
De overheveling en herbestemming van in totaal € 15,8 miljoen per jaar betekent in de eerste plaats eenzelfde korting op het budget van onze meerjarige productiesubsidie. De effecten die dit zal hebben, laten zich deels voorspellen, maar zijn deels ook onzeker. Los van de betekenis die de uitkomst van de meerjarige regeling mogelijk heeft voor de veelkleurigheid van de Nederlandse podiumkunsten, rijst de vraag wat het effect is op de programmering van het gesubsidieerde aanbod op de podia en festivals.

Verder verwachten we dat het aantal voorstellingen van door het Rijk gesubsidieerde producenten vanaf 2021 daalt. Nu fair pay daadwerkelijk gaat gelden voor alle werkenden in de podiumkunsten (wat het Fonds van harte onderschrijft), is het aannemelijk dat dit leidt tot minder producties en minder speelbeurten. Minder gesubsidieerd aanbod heeft gevolgen voor de programmeringsregelingen. Ook deze consequenties zijn nog niet in precieze beleidswijzigingen te vatten. Al met al belooft beleidsperiode 2021-2024 een dynamische tijd te worden waarin veel schuift, verandert en beweegt. Het Fonds streeft ernaar alle bewegingen nauwgezet te volgen en er zo goed mogelijk op te anticiperen, zoveel mogelijk samen met alle belanghebbenden.

Lees het beleidsplan 2021 - 2024 in onderstaande pdf.
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen