Zandhonger

Zandhonger | Foto: © Moon Saris
“Ik vaar de stad uit. De zee op. Ik vaar tussen wolk en golf naar de horizon. Daar ga ik pierewaaien, donderstralen en versuffen. Daar op de zilte zoute zee wil ik pingeldwarrels en zeekletsers zien. En luisteren naar de wuifgolven. De zee en ik zijn samen. En als ik niet meer verder kom? Dat zien we als we er zijn.”
Over de voorstelling
In Zandhonger zien we Luus. Ze wacht op een houten kistje, midden in de stad op een marktplein. Zij wacht op haar moeder die boodschappen doet. Luus mijmert de dag door en verzinkt vaak in haar fantasie. Zo ook op dit moment. De dingen die zij ziet worden iets anders en in haar verbeelding ontstaat de zee.
In haar verbeelding vaart zij steeds verder de zee op tot daar waar het echt stil is. Ze verbeeldt dat voorwerpen iets anders zijn en neemt ze mee in haar avontuur. Midden op die grote zee schept zij haar eigen wereld, maar haar nieuwsgierigheid stopt niet. Zo vist zij de Likkebaard op die haar nieuwsgierigheid wekt naar de wereld op de bodem van de zee.
Ze springt de zee in en zakt. Op de bodem is het stil en donker. Zij heeft zich zo diep in haar fantasie gestort dat ze terug wil naar de markt en haar moeder.
Tussen tekst en beeld
De makers van Zandhonger deden onderzoek op peuterspeelzalen om te kijken wanneer een impuls gegeven moet worden vanuit tekst en wanneer vanuit beeld.
Schrijver Marije Uijtdehaage schept een eigen taal van Luus waarin peuters mee kunnen gaan op klank, op het ritme of op de verzonnen woorden die Luus tot werkelijkheid tovert. Zo kunnen peuters meegaan met het verhaal, ook met de woorden die zij niet kennen, maar waar ze veel bij kunnen voorstellen.
Vormgever Arianne van Boxmeer ontwierp een uitvouwbaar decor. Bij elke stap die Luus verder haar fantasie invaart, klapt er een onderdeel van de boot uit. Uiteindelijk ontvouwt een grote opblaaszee. Arianne werd ondersteund door decorbouwer Guus van Beers.
Credits
Meer weten?
Meer informatie over de voorstelling vind je op de website van Firma Kluit.
Dit project wordt ondersteund door het Fonds Podiumkunsten.
subsidieregeling:

Doctor Atomic - Foto: © Richard Terborg

producties
After All (Niek Wagenaar's Nymphs)

Onder de rook van de Hoogovens | Beeld: © Anne Reinke

Foto: © Theatergroep De Jonge Honden

Foto: © Foppe Schut

Foto: Dictatorship of Love | © Melanie Lemahieu

RIMPELINGEN, het geheim van een hofhouding | Foto: © Claudia Otten

De cast van Die Donker met v.l.n.r.: Florian Slangen, Anne Freriks, Márin Kroon, Esther de Haas, Roman Brasser en Jonathan Baan | Foto: © Ton Gelsing

Foto: 'We willen onze dagen niet vullen met spijt' | © Kim van der Horst
producties
Enter New Babylon (Constant101)

producties
Stonework (Collectief Landmarks)

producties
PINK PORTAL (Cecilia Moisio)

BallerinaBallerina - Stichting Ensemble Modelo62/Petra Strahovnik | Foto: © Joris-Jan Bos

30 appearances out of darkness/Arno Schuitemaker | Foto: © Desiré van den Berg

Robin Lie en Doortje Peters van Tappin-It Collective | Foto: Sjoerd Derine

producties
NIEMAND HEET ROZENHART

The Gents - 'Ik zou wel eens willen weten' | Foto: © Anna van Kooij
producties
Ik zou wel eens willen weten (The Gents)

De Klacht van de Vrede | Kamerkoor Capella Brabant
meer