Nieuwsbrief maart 2021

19 maart 2021
ltr.183.omslagjaarverslag2020.webp
Jaar zonder weerga: wendbaar, weerbaar
Hoe blik je terug op een jaar dat in het teken stond van een ontwrichtende pandemie? De podiumkunsten zijn hard geraakt door de coronacrisis. Dankzij steunpakketten vanuit de overheid kon die harde klap deels worden opgevangen. Het Fonds Podiumkunsten speelde daarin ook een belangrijke rol.
Voor het Fonds stond 2020 ook in het teken van het verdelen van meerjarige subsidies voor producties en festivals voor de periode 2021-2024. En met dit jaarverslag sluiten we tevens de beleidsperiode 2017-2020 af. We blikken terug op de afgelopen vier jaar en op de rol van het Fonds in het cultuurbestel. Meer hierover en over de uitvoering van de minstens zo belangrijke andere activiteiten is terug te lezen in het jaarverslag.
ltr.183.wrappedintro.webp
2P Covid-19: een podium voor lokale makers
Het Fonds is deze maand gestart met een aantal nieuwe regelingen. Een daarvan is 2P Covid-19: een podium voor lokale makers, een regeling die in het leven is geroepen om meer ruimte te geven aan samenwerkingen van podia en festivals met lokale makers. Het Fonds wil hiermee de podia en festivals de mogelijkheid bieden om in samenwerking met lokale makers kleinschalig aanbod te realiseren en te presenteren. Dit is extra van belang nu de speelmogelijkheden voor deze makers beperkt zijn vanwege de coronamaatregelen. Samen kunnen zij binnen de geldende voorschriften werken aan nieuwe manieren om publiek te betrekken. Er kan tot uiterlijk 30 juni 2021 doorlopend een aanvraag worden ingediend.
ltr.183.urbanonstage.webp
Het podium op met Urban On Stage
Urban initiatieven kunnen vanaf deze week subsidie aanvragen binnen de nieuwe, tijdelijke regeling Urban on Stage. Hiermee kunnen urban evenementen, programma’s of series alsnog doorgaan binnen de huidige coronamaatregelen. Het Fonds wil organisaties zo extra ruimte bieden om artiesten een redelijke gage te betalen. Het loket sluit op vrijdag 26 maart 2021 om 17.00 uur.
ltr.183.intcoproducties.webp
Nieuwe regeling maakt internationale coproducties mogelijk
Het Fonds introduceert een nieuwe regeling waarmee Nederlandse instellingen een samenwerking kunnen aangaan met een buitenlandse partner voor het ontwikkelen en produceren van voorstellingen of concerten. Met Internationale coproducties wil het Fonds bijdragen aan de internationalisering en professionalisering van de Nederlandse podiumkunsten. Subsidie kan worden aangevraagd door producerende instellingen, zoals een muziektheater-, theater-, dansgezelschap of ensemble. Festivals kunnen ook aanvragen mits zij een artistiek-inhoudelijke rol spelen in het creatieproces. Er zijn meerdere rondes, de eerste sluit op 31 maart 2021.
ltr.183.balkonscenes.webp
Toekenningen maart
Deze maand zijn de laatste toekenningen bekend gemaakt binnen de regeling Balkonscènes. 100 projecten hebben subsidie ontvangen. In januari ging het loket open en we honoreerden deze ronde in totaal 543 projecten.
Met Upstream: Music biedt het Fonds artiesten de kans om te investeren in de ontwikkeling van hun carrière. Zangeres Nona en rapper Yung Nnelg ontvingen onlangs een honorering en zetten hiermee de volgende stap in hun carrière.
ltr.183.viktorienvanhulstfotodoorkarinjonkers.webp
Viktorien van Hulst vanaf 1 juli nieuwe directeur Fonds Podiumkunsten
Viktorien van Hulst (1972) wordt per 1 juli de nieuwe directeur-bestuurder van het Fonds Podiumkunsten. Zij volgt Henriëtte Post (1956) op, die eind vorig jaar na ruim 13 jaar heeft aangekondigd te vertrekken.
Viktorien van Hulst: “Ik geloof in de rol van podiumkunsten midden in de maatschappelijke arena; in de kracht van kunstenaars en hun relatie met publieken, denkers en doeners. Ik houd van de breedte van het veld dat het Fonds Podiumkunsten vertegenwoordigt, en wil me inzetten voor de diversiteit daarvan: voor verschillende perspectieven, genres en generaties."

online versie

Beeld: © David Rama
Beeld: © David Rama
Nieuwsbrieven 22 november 2023

Nieuwsbrief november 2023

Beeld: © Ailime via Getty Images
Beeld: © Ailime via Getty Images
Nieuwsbrieven 20 oktober 2023

Nieuwsbrief oktober 2023

ltr.213.informatiebijeenkomstenmeerjarigesubsidi.webp
Nieuwsbrieven 15 september 2023

Nieuwsbrief september 2023

Beeld: © Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)
Beeld: © Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)
Nieuwsbrieven 23 juni 2023

Nieuwsbrief juni 2023

Foto: © Daniel Fazio via Unsplash
Foto: © Daniel Fazio via Unsplash
Nieuwsbrieven 19 mei 2023

Nieuwsbrief mei 2023

Raoul Steffani | Beeld: © Dana van Leeuwen
Raoul Steffani | Beeld: © Dana van Leeuwen
Nieuwsbrieven 21 april 2023

Nieuwsbrief april 2023