Sopraan Elisabeth Hetherington wint de Nederlandse Muziekprijs

22 augustus 2024
Foto: © Nathalie Hennis
Foto: © Nathalie Hennis

Elisabeth Hetherington is uitgeroepen tot winnaar van de Nederlandse Muziekprijs. De onderscheiding is de meest prestigieuze erkenning voor een musicus in de klassieke muziek, toegekend door het Fonds Podiumkunsten namens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Minister Eppo Bruins zal de prijs op vrijdag 4 oktober 2024 overhandigen in concertgebouw de Doelen in Rotterdam.
De commissie over Elisabeth Hetherington
De commissie is onder de indruk van het klankspel dat Elisabeth Hetherington teweegbrengt bij het zingen. ‘Met een schijnbaar moeiteloze souplesse en helderheid beweegt zij zich door uiteenlopend repertoire van de renaissance, barok, tot de nieuwste gecomponeerde muziek. Elisabeth Hetherington schakelt met een verbluffende vanzelfsprekendheid tussen intiem en grillig, verstild en beweeglijk. Dit muzikale spel verrast de luisteraar, maakt haar uitvoeringen boeiend en verfrissend, en zet telkens weer de muziek in een nieuw perspectief.’
Concert en prijsuitreiking
Op vrijdag 4 oktober verzorgt Hetherington samen met het Vlaamse barokorkest B’Rock en HIIIT (voormalig Slagwerk Den Haag) een bijzonder concert in De Doelen Rotterdam en ontvangt ze na afloop de Nederlandse Muziekprijs. Het concert is een unieke samenwerking met twee totaal verschillende ensembles, waarbij ze nieuwe en oude muziek met haar stem bij elkaar brengt. Ze verbindt bekende en onbekende werken en laveert met gemak tussen muziek uit de zeventiende en de eenentwintigste eeuw.

Het concert en de uitreiking zijn toegankelijk voor publiek. Kaarten voor de feestelijke avond zijn beschikbaar via de website van de Doelen.
Over Elisabeth Hetherington
De Canadese sopraan Elisabeth Hetherington heeft sinds haar verhuizing naar Nederland een reputatie opgebouwd als veelzijdige artieste en vertolkster van hedendaags en modern repertoire in heel Europa. Ze studeerde Voice Performance aan de Universiteit van Toronto en behaalde cum laude haar masterdiploma Oude Muziek Zang aan het Conservatorium van Amsterdam. Elisabeth Hetherington werkt samen met componisten, choreografen en heeft met diverse opera- en muziektheatergezelschappen in Nederland memorabele rollen gespeeld, waaronder in The Cherry Orchard, De Vliegende Hollander en Divorce of Figaro. Daarnaast is ze een gerespecteerd onderzoeker op het gebied van ‘Original Pronunciation of Elizabethan English’. Ze geeft masterclasses en lezingen in Canada en Europa.
Over de Nederlandse Muziekprijs
Kandidaten van de Nederlandse Muziekprijs volgen een studietraject waarin de persoonlijke muzikale ontwikkeling centraal staat. Ze werken daarbij samen met musici uit binnen- en buitenland. Na afloop van het traject adviseert de commissie van de Nederlandse Muziekprijs het Fonds Podiumkunsten of de prijs kan worden toegekend. De commissie bestaat uit: Mauricio Fernandez, Ad 's-Gravesande, Marcel Mandos, Simone Meijer, Bart Visman, Ralph van Raat en Karin Manuel als onafhankelijk voorzitter.

Eerdere winnaars van de Nederlandse Muziekprijs waren onder anderen organist Laurens de Man, bariton Raoul Steffani, blokfluitist Lucie Horsch, mezzosopraan Jard van Nes en pianist Ronald Brautigam.
Beeld: © Ralph Winedt & Luan Buleshkaj - Distanshá
Beeld: © Ralph Winedt & Luan Buleshkaj - Distanshá
Foto: © Nathalie Hennis
Foto: © Nathalie Hennis
De ISPA-fellows (vanaf linksboven, met de klok mee): Mxolisi Masilela (© Mashudu Phophi), Yannick Noomen (© Mario Spada), Andrea Voets (© Koosje Koolbergen) en Maya Roest (© Khalid Amakran)
De ISPA-fellows (vanaf linksboven, met de klok mee): Mxolisi Masilela (© Mashudu Phophi), Yannick Noomen (© Mario Spada), Andrea Voets (© Koosje Koolbergen) en Maya Roest (© Khalid Amakran)
Beeld: © janicetea via Unsplash
Beeld: © janicetea via Unsplash
Foto: © Doriene Marselje
Foto: © Doriene Marselje