Organisaties slaan handen ineen ter versterking sector muziektheater

25 januari 2011
Podia, makers en impresario’s bundelen hun krachten om meer publiek te winnen en het genre muziektheater beter op de kaart te zetten. Ruim vijftig spelers uit het veld tekenden afgelopen vrijdag 21 januari een overeenkomst. Hierin zijn concrete afspraken opgenomen over gezamenlijke – overkoepelende - marketing, een betere afstemming van aanbod en afname en het meer gezamenlijk dragen van de financiële risico’s. De overeenkomst werd getekend in theater M-Lab tijdens de werkconferentie georganiseerd in het kader van ‘Operatie Muziektheater’, een initiatief van Theater Instituut Nederland, Muziek Centrum Nederland en Fonds Podiumkunsten.
Voor het eerst kwamen zoveel partijen die binnen het muziektheater een rol spelen bijeen om concrete afspraken te maken. Allen waren er dan ook van overtuigd dat wederzijds commitment en samenwerking nodig zijn om het diverse en kwalitatief hoogstaand muziektheaterklimaat in Nederland te kunnen behouden. Daarnaast werd de wens en noodzaak tot betere samenwerking ingegeven door de aanstaande bezuinigingen in de podiumkunstensector.

Muziektheater, van opera tot musical en van klein- tot grootschalig opgezette producties, vindt niet makkelijk zijn weg naar de podia. Het zijn vaak kostbare producties met veel nieuw en onbekend talent. Voor programmeurs van podia is het niet altijd eenvoudig om binnen het aanbod de juiste productie voor hun publiek te vinden. Ook het in de markt zetten ervan – zowel door makers als podia - kan beter en efficiënter, aldus de aanwezigen.

Tot de ondertekenende partijen behoren vertegenwoordigers van gezelschappen, waaronder de Nationale Reisopera, Opera Zuid, Orkater, M-Lab en Studio Minailo, productiehuizen, zoals Het Kameroperahuis en De Diamantfabriek, theaters uit Amsterdam, Utrecht, Haarlem, Leeuwarden, Deventer, Zwolle, Heerenveen en Helmond, festivals als Voiz, Amsterdams Kleinkunst Festival en November Music en intermediairs zoals Via Rudolphi en Bureau Barel.

De letterlijke tekst van de overeenkomst en de namen van degenen die deze hebben ondertekend zijn in het pdf-document hierboven te vinden. Partijen die alsnog de overeenkomst willen onderschrijven, worden uitgenodigd zich te melden via n.schaafsma@fondspodiumkunsten.nl
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen