Oorkaan, Toneelgroep Amsterdam en Reinbert de Leeuw genomineerd voor Amsterdamprijs 2013

12 juni 2013
Foto: Hannie van Herk, genomineerden Amsterdamprijs 2013
Foto: Hannie van Herk, genomineerden Amsterdamprijs 2013

In bijzijn van Carolien Gehrels, wethouder Cultuur, stelde voorzitter Jet de Ranitz in de ambtswoning de negen genomineerden voor de Amsterdamprijs voor de Kunst 2013 voor. De genomineerden zijn o.a. Oorkaan, Toneelgroep Amsterdam/Ivo van Hove en Reinbert de Leeuw.
Naast Oorkaan, Toneelgroep Amsterdam/Ivo van Hove en Reinbert de Leeuw zijn ook genomineerd: Amsterdam Light Festival, Das Magazin, Habbekrats, De Appel/Ann Demeester, Joost van Bellen en Aernout Mik.

De prijs van € 35.000 wordt toegekend aan drie van hen. De bekendmaking van de winnaars en de uitreiking van de prijzen vinden plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst in Paradiso, op donderdag 29 augustus.

De Amsterdamprijs is de belangrijkste kunstprijs van de hoofdstad en viert dit jaar het 10-jarig bestaan. De prijs wordt jaarlijks door het Amsterdams Fonds voor de Kunsttoegekend aan drie kunstenaars of instellingen die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan de kunst in Amsterdam.

De jury over Toneelgroep Amsterdam/Ivo van Hove:
"Met Ivo van Hove aan het hoofd, heeft Toneelgroep Amsterdam een nieuwe kleur en inhoud gekregen. Van Hove heeft het tableau vernieuwd en verjongd. Ook zijn repertoirekeuze heeft bijgedragen aan de realisatie van spraakmakende voorstellingen die niet alleen in ons land, maar ook tot ver daarbuiten worden geprezen en als maatgevend worden beschouwd."

De jury over Oorkaan (Jessica de Heer):
"Als enige instelling is Oorkaan gespecialiseerd in het bij elkaar brengen van jeugd en muziektheater. Elk seizoen slaagt Oorkaan erin sprankelende en interessante producties uit te brengen met steeds wisselende regisseurs en muziekensembles. Daarmee maakt zij niet alleen muziek toegankelijk voor de jeugd; ook daagt zij musici en theatermakers uit zichzelf anders te presenteren en verrassende samenwerkingen aan te gaan."

De jury over Reinbert de Leeuw
"Internationaal en nationaal monument van muzikaal vakmanschap, vernieuwing en experiment; dat is Reinbert de Leeuw. Voorbeeldstellend, nog steeds actief als docent, componist, pianist, en muziekpedagoog. Door en door Amsterdammer en van onschatbare betekenis voor de nieuwe muziek in Amsterdam en ver daarbuiten. Hoog tijd dat wij laten merken hoe belangrijk we dat vinden!"

Meer informatie over de Amsterdamprijs voor de Kunst is te vinden op afk.nl
Foto: ©Doriene Marselje
Foto: ©Doriene Marselje
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz