Deze podiumkunstenaars gaan naar Rio 2016

12 mei 2016
Sjaron Minailo (theater), Fernando Belfiore (dans) en Emma Rekers (muziek) zijn de drie podiumkunstenaars die namens Nederland deelnemen aan het Olympisch cultureel programma in Rio de Janeiro. Zij werden uit negen genomineerden geselecteerd door het Braziliaanse programmateam.
Ook de andere publieke cultuurfondsen hebben hun selectie voor de zeven overige disciplines al bijna rond. Half mei moet de voltallige selectie van 10 kunstenaars bekend zijn. Minailo, Belfiore en Rekers reizen samen met hun collega's naar Rio de Janeiro. Daar werken ze van 1 tot en met 31 juli samen met Braziliaanse partners, aan wie ze voor dit project worden gekoppeld. In duo's maken zij nieuw werk dat tijdens het project enkele keren wordt gepresenteerd. Op de slotdag van het project vindt dan een groots opgezette voorstelling plaats.

Podiumkunstenaars konden zich in maart aanmelden na een open call van onze collega's van Dutch Performing Arts . Een driekoppige jury bestaande uit Ruth Mackenzie (directeur Holland Festival), Simon van den Berg (hoofdredacteur Theatermaker) en Yassine Boussaid (kunst- en cultuuradviesbureau ACLI) nomineerde uit alle inzendingen negen kandidaten. Het Braziliaanse programmateam maakte vervolgens de definitieve selectie.

Sjaron Minailo (theater)
Regisseur Sjaron Minailo studeerde aan de Thelma Yelin High School for the Arts in Tel Aviv (richting theater) en behaalde een doctoraal Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2007 werk hij als regisseur en producent bij zijn eigen Studio Minailo, waarmee hij zich richt op het maken van vernieuwde muziektheater- en operaproducties. Daarnaast treedt hij op als gastregisseur, onder meer voor de Operadagen Rotterdam. Sjaron Minailo is ook één van de talentvolle makers die in ons Fast Forward-programma internationaal aan de weg timmert.

Fernando Belfiore (dans)
Fernando Belfiore is een van de huischoreografen bij Dansmakers Amsterdam. Na zijn studie theater in São Paulo kwam hij naar Nederland, waar hij afstudeerde aan de Amsterdamse School for New Dance Development (SNDO). Zelf speelde hij in stukken van onder anderen Deborah Hay, Ann Liv Young en Vincent Riebeek. In zijn werk als choreograaf combineert hij dans met theater en beeldende kunst. Zijn afstudeerproject The Miserable Thing werd genomineerd voor de ITS Festival Choreography Award en ontving in Spanje de prijs voor 'beste regie' op het ACT Festival 2012.

Emma Rekers (muziek)
De geboren en getogen Amsterdamse Emma Rekers genoot haar muzikale, dansante opleiding bij Het Nationaal Kinderkoor en Don’t Hit Mama. In 2008 rondde ze de Opleiding Docent Muziek (hoofdvak zang) af aan het Conservatorium van Amsterdam. Rekers is grotendeels actief als ‘zangmaker’ bij grootschalige projecten. Daarnaast werkt ze als freelance koordirigent, adviseur, coach, repetitor, workshopleider, zangdocent en (project)ontwikkelaar voor onder andere Nationale Opera & Ballet, Musica, Het Concertgebouw Amsterdam en diverse orkesten.

Bijeenkomst Olympisch cultureel programma
Op donderdag 26 mei organiseert DutchCulture in samenwerking met het Fonds Podiumkunsten een bijeenkomst over het uitwisselingsproject. Te gast is de secretaris van Cultuur van de stad Rio de Janeiro, Marcelo Calero. Hij geeft een presentatie over het Rio 2016 Olympisch cultureel programma en gaat in op de culturele investeringen in zijn stad.

Daarnaast wordt het Braziliaans-Nederlands uitwisselingsprogramma aan het publiek gepresenteerd waarbij verschillende Nederlandse deelnemers aan het woord komen. Ook Minailo, Belfiore en Rekers zijn daar – onder voorbehoud – bij aanwezig. U bent van harte welkom op 26 mei.

Datum: donderdag 26 mei 2016
Tijd: 14.30-16.00 uur (inloop vanaf 14.00 uur), aansluitend netwerkgelegenheid tot 17.00 uur
Locatie: Korzo, Prinsestraat 42, Den Haag
Taal: Engels en Nederlands
Deelname is gratis
Aanmelden: via het aanmeldformulier
Sjaron Minailo
Sjaron Minailo
Fernando Belfiore
Fernando Belfiore
Emma Rekers
Emma Rekers
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen