Maria Milstein ontvangt Muziekprijs

24 oktober 2017
Foto: Marco Borggreve
Foto: Marco Borggreve

Violiste Maria Milstein ontvangt op zaterdagavond 27 januari 2018 in het Concertgebouw Amsterdam de Nederlandse Muziekprijs, tijdens een concert van het Residentie Orkest onder leiding van Giancarlo Guerrero. De prijs wordt uitgereikt na afloop van het concert in de Grote Zaal. Maria Milstein soleert dan in het eerste vioolconcert van Max Bruch. De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste onderscheiding die door het Fonds Podiumkunsten, namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, aan jonge getalenteerde musici wordt toegekend.
Violiste Maria Milstein werd in 1985 geboren in Moskou en groeide op in Frankrijk. Ze studeerde bij Ilya Grubert in Amsterdam en David Takeno in Londen, en was tussen 2011 en 2014 'Artist in Residence' van de Muziekkapel Koningin Elisabeth, waar ze bij Augustin Dumay studeerde. Maria won de tweede prijs bij het internationale concours 'Città di Brescia' in 2007, de Vioolbeurs van het Kersjes Fonds in 2010 en de tweede prijs bij het internationale concours 'Rodolfo Lipizer' in 2011. In 2016 ontving Maria een fellowship van de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust. Maria soleert met o.a. het Radio Filharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, het Nationale Orkest van België en Amsterdam Sinfonietta, en werkt samen met dirigenten zoals Vasily Petrenko, Jean-Jacques Kantorow en Reinbert de Leeuw. In 2015 verscheen haar debut cd Sounds of War samen met pianiste Hanna Shybayeva. Deze cd werd bekroond met een Edison Klassiek.Naast haar solocarrière maakt Maria deel uit van het succesvolle Van Baerle Trio, met pianist Hannes Minnaar en cellist Gideon den Herder. Sinds september 2014 is zij als docente aan het Conservatorium van Amsterdam verbonden.

Op 23 oktober 2017 is Maria Milsteins nieuwste album La Sonate de Vinteuil uitgekomen, momenteel Radio4 cd-van-de-week. Het geheel Franse repertoire is gekozen op basis van het werk van Marcel Proust en Maria werkte hierbij samen met haar zus en pianiste Nathalia Milstein. Volgende maand verschijnt van het Van Baerle Trio de eerste cd van de complete pianotrio's van Beethoven.

Maria bespeelt een viool van Michel Angelo Bergonzi "ex-Herman Krebbers" (Cremona, ca. 1750), die zij in bruikleen heeft van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Uit het juryrapport van de adviescommissie Nederlandse Muziekprijs
"Het spel van Maria is gezegend met een zeer eigen intens en lyrisch karakter. Onder haar handen krijgt de viool als het ware een menselijke stem. Ze spreekt via haar instrument in een taal met een breed scala aan uitdrukkingsmogelijkheden, variërend van fluisterende intimiteit tot dynamisch temperament. Elke compositie vertelt door haar spel een eigen en specifiek verhaal", aldus de commissie.

De adviescommissie Nederlandse Muziekprijs bestaat uit: Ed Spanjaard (voorzitter), Candida Thompson, Claron McFadden, David Kuyken, John Gilhooly, Olivier Patey en Richard Wigley.
Bij het concert ter gelegenheid van de uitreiking van de Nederlandse Muziekprijs speelt Maria Milstein (viool) met het Residentie Orkest onder leiding van Giancarlo Guerrero (dirigent) Bruchs eerste vioolconcert.

Prijswinnaars van de Nederlandse Muziekprijs volgen een studietraject waarin de persoonlijke muzikale ontwikkeling centraal staat. Er wordt tijdens de studie onder andere gewerkt met de beste musici uit binnen- en buitenland. Het studietraject telt meerdere kandidaten. De Adviescommissie Nederlandse Muziekprijs adviseert, na een afsluitend tentamen, aan de Raad van Bestuur van het Fonds Podiumkunsten of de prijs kan worden toegekend.

Eerdere prijswinnaars van de Nederlandse Muziekprijs waren onder andere hoornist Rob van de Laar, pianisten Hannes Minnaar en Ronald Brautigam, harpisten Remy van Kesteren, Lavinia Meijer en Gwyneth Wentink, contrabassist Rick Stotijn, cellisten Pieter Wispelwey en Quirine Viersen, violisten Janine Jansen en Liza Ferschtman, saxofonist Ties Mellema, blokfluitist Erik Bosgraaf en gitarist Izhar Elias. Zie hier voor een volledig overzicht:
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Foto: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023