2P maakt bijzondere samenwerkingen mogelijk

12 november 2020
Het Fonds Podiumkunsten is in maart 2019 begonnen met het loket 2P: Verbinden van produceren en presenteren. Een regeling die is ontstaan om meer samenwerkingen te kunnen faciliteren tussen podia /festivals met gezelschappen/ensembles.
In de ruim anderhalf jaar dat de regeling bestaat zijn er veel bijzondere en mooie samenwerkingen tot stand gekomen. De 2P projecten worden breed ingezet om nieuwe doelgroepen te bereiken. Er worden onder andere workshops georganiseerd, nagesprekken en randprogrammeringen. We lichten er een aantal projecten uit.
Foto: Tamar Brüggemann
Foto: Tamar Brüggemann

Wonderfeel x De Stilte

Wonderfeel organiseerde eind vorig jaar in samenwerking met De Stilte voorstellingen en workshops voor kleuterklassen in Hilversum en voor de bewoners van het Papageno Huis in Laren. Voor hen speelde De Stilte de voorstelling 3 x 3 (op een vloeroppervlak van 3 bij 3 meter), waarin de musicus en danser elkaar uitdagen en inspireren. De communicatie verloopt via fysieke taal en klank, waardoor op een laagdrempelige manier contact gemaakt kon worden met de kleuters en de jongeren met autisme. Een van hen zei na afloop: "“Het bijt niet. Het is een fijne ervaring. Het past bij iedereen.”

Tamar Brüggemann: “De 2P-regeling maakte het voor Wonderfeel mogelijk om buiten de zomerperiode om een project in de regio te organiseren, waarmee we doelgroepen konden bereiken die normaal niet in de gelegenheid zijn om het festival zelf te bezoeken. Wonderfeel wil zich graag meer en meer verankeren in de regio en dankzij 2P hebben we hier verdere stappen in kunnen zetten.”
nws.1138.calefaxspeeltweer.webp
Calefax en Leidse Schouwburg
Het rietkwintet Calefax geeft dit seizoen vier concerten in de Stadsgehoorzaal Leiden, waarbij ze een nieuw en breder publiek willen bereiken. De vijf mannen van Calefax zijn gepassioneerde blazers en arrangeurs. Klassieke kamermuziek blazen zij nieuwe leven in voor hun eigen bezetting: hobo, klarinet, saxofoon, basklarinet en fagot. Calefax integreert de grenzen van de klassieke muziek en integreren jazz en andere kunstvormen in hun repertoire.

Monique Aalbers, manager Programma, Marketing en Kaartverkoop Leidse Schouwburg – Stadsgehoorzaal: "De 2P ondersteuning helpt de Stadsgehoorzaal en Calefax bij het vinden van nieuw publiek. We krijgen veel energie van deze ondersteuning, want het geeft ons nieuwe inzichten én handvatten in publieksbenadering. Publiek dat nog niet doorgewinterd fan is van het genre klassieke muziek, dat het rietkwintet Calefax nog niet kent. Verder onderzoeken wij de manieren waarop het huidige programma een heel nieuw publiek kan aanspreken, door toevoeging van interessante, crossover elementen (randprogrammering, sprekers, special guests)."
Foto: Jean van Lingen
Foto: Jean van Lingen
Podium Mozaïek en Theater Rast
Wees Onzichtbaar is een theatervoorstelling gebaseerd op de gelijknamige literaire roman van Murat Isik. Het is reconstructie van een moeizame jeugd, in een migrantengezin dat zich staande houdt in een nieuwe, hen onbekende samenleving.

Zafer Yurdakul, directeur Podium Mozaïek: "Met de 2P regeling kunnen wij nieuwe publieksgroepen bij de voorstelling betrekken door herkenbare thema's te bespreken. Een van de eerste activiteiten was een groot succes. Rond de 50 vrouwen van sociale partner Vrouw en Vaart kwam naar de voorstelling en het nagesprek met de makers. Voor Podium Mozaïek is het van belang dat haar producties maatschappelijke relevantie en sociale impact hebben. In de theatersector is nog niet veel ruimte voor activiteiten die door actieve uitwisseling na te streven verder gaan dan de gebruikelijke introducties en nagesprekken. 2P zetten we in om dit mogelijk te maken."
nws.1138.caravangf2020.webp
Grachtenfestival en Oorkaan
'Caravan' is een interactief concert van Oorkaan met Julian Schneemann & Friends in samenwerking met Sounds of Change, waarbij kinderen en hun families op speelse wijze kennis maken met de wereld van mondiale klassieke muziek, als ook met inclusie en diversiteit in onze samenleving. De kinderen worden op actieve wijze betrokken bij het concert, zodat het jonge publiek niet alleen een unieke muzikale beleving heeft, maar er tegelijkertijd ook een educatief aspect wordt ervaren. Door kinderen middels de voorstelling en het bijgaande randprogramma te prikkelen, enthousiasmeren en betrekken bij de muziek, brengt het Grachtenfestival een stimulerend en blijvend effect te weeg op het vlak van cultuurbeleving en –participatie. Niet alleen om kinderen te inspireren als luisteraar, maar misschien ook wel als beoefenaar.

Robin Ekkart, Grachtenfestival: "Door de 2P-bijdrage werd het mogelijk voor Oorkaan en het Grachtenfestival om 'Caravan' in deze special edition in reprise te nemen, waarbij in samenwerking met Stichting De Vrolijkheid een extra speelbeurt voor kinderen met een migratieachtergrond werd georganiseerd. Daarnaast zorgde de bijdrage ervoor dat we beide concerten konden voorzien van een interactief randprogramma waardoor kinderen de diepere laag van het concert optimaal konden verwerken."

Meer informatie over 2P: Verbinden produceren en presenteren is hier te bekijken.
Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Unsplash, Martin Sanchez
Foto: © Unsplash, Martin Sanchez
Laurens de Man | Beeld: © Juri Hiensch
Laurens de Man | Beeld: © Juri Hiensch
Kluizelaar (Simone de Jong) | Beeld: © Saris en den Engelsman
Kluizelaar (Simone de Jong) | Beeld: © Saris en den Engelsman