Verdeling 300 miljoen bekend gemaakt

27 mei 2020
Minister Ingrid Engelshoven van OCW heeft vanmorgen middels een kamerbrief bekend gemaakt hoe de verdeling van de extra 300 miljoen voor de cultuursector eruitziet.
Dit betekent voor het Fonds Podiumkunsten het volgende:

Meerjarig ondersteunde instellingen, en/of gezelschappen en ensembles komen in aanmerking voor een extra subsidie op basis van de door de minister vastgestelde rekenregel. De berekening is gelijk aan die voor de instellingen in de basisinfrastructuur. Dit geldt ook voor de festivals die op dit moment een vierjarige subsidie ontvangen. Er is voor deze groep geen sprake van een aanvraagprocedure.

Een beperkte groep podia met een cruciale rol in de landelijke infrastructuur kan een aanvraag doen voor een extra subsidie op basis van de door de minister vastgestelde rekenregel. Hiervoor is in totaal 29 miljoen euro beschikbaar. Binnenkort maakt het Fonds op de website bekend wie kunnen aanvragen en op welke wijze.

Aanvullend is er ruim 11 miljoen beschikbaar voor de zes cultuurfondsen gezamenlijk. Het Fonds Podiumkunsten gebruikt deze middelen in de eerste plaats voor het verhogen van het budget van de nieuwe regeling ‘Balkonscenes’. Hoe en wanneer het Fonds dit loket opnieuw openstelt wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt. Het Fonds zal daarnaast een deel inzetten binnen andere regelingen. Dit om makers de mogelijkheid te bieden extra activiteiten te ondernemen die passen binnen de huidige (on)mogelijkheden.

Het Fonds Podiumkunsten heeft aanvullend 3,25 miljoen gereserveerd om podia, met een regionale functie en een landelijk belang, te compenseren die in het najaar weer willen beginnen met programmeren. Over de definitieve invulling van dat bedrag volgt in de eerste helft van juni meer informatie.

Henriette Post, directeur Fonds Podiumkunsten: ‘Het is goed dat nu bekend is hoe de 300 miljoen verdeeld gaat worden. Daarmee kan juist in deze barre tijd enige zekerheid worden geboden. Dat vinden ook wij belangrijk. Het Fonds zal alles op alles zetten om iedereen zo snel mogelijk van meer informatie te voorzien en om de subsidies op zo kort mogelijke termijn te verstrekken.'

Zie de kamerbrief voor meer informatie en het nieuwsbericht op Rijksoverheid.nl
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen