Toneelschrijfprijs 2020 voor Vincent van der Valk & Casper Vandeputte

10 september 2020
nws.1127.toneelschrijfprijsvincentcasper.webp

Vincent van der Valk & Casper Vandeputte hebben de Toneelschrijfprijs 2020 ontvangen voor hun theatertekst Immens. De uitreiking vond plaats tijdens het TheaterFestival van Vlaanderen op donderdag 10 september in Brussel. De prijs, ter waarde van € 10.000, werd dit jaar voor de 33ste keer uitgereikt.
Immens is het zevende theaterproject dat Vincent van der Valk en Casper Vandeputte samen maakten. De voorstelling ging in première op het Oerol festival in 2019 en was daarna ook in de zaal te zien. Bovenop de bekroning met de Toneelschrijfprijs, werd het stuk ook geselecteerd voor de Officiële Juryselectie van het Nederlands Theater Festival 2020.

De jury over Immens:
“Met deze originele en zeer krachtige compositie is het de schrijvers gelukt het doorwrochte en hermetische gedachtegoed van Friedrich Nietzsche te bewerken tot een actueel, diepgravend, geestig, en persoonlijk stuk dat geloofwaardig balanceert op de grenzen van de waanzin. Dit moet een monnikenwerk geweest zijn. Des te meer waardeert de jury de levenslust, de vitaliteit en actualiteit die van dit werk afspat. Dat we het werk in al zijn wroetende intelligentie nergens als uitleggerig of belerend ervaren, is een grote verdienste en ligt mee besloten in het feit dat Fritz, de centrale figuur, in zijn zwartgalligheid, niet alleen de wereld maar vooral ook zichzelf steeds humorvol op de hak neemt. In Immens worden intellectuele hoogstandjes steeds getoetst aan de menselijke maat. Dit levert, humor, relativering en een meer dan onderhoudend theaterwerk op.”

De Nederlands-Vlaamse jury van de Toneelschrijfprijs 2020 bestond uit Rashif El Kaoui, Els Van Steenberghe en Judith de Rijke (voorzitter). De andere genomineerde teksten waren Hertenleer van Anna Carlier, Ode aan Buldegart van Bastiaan Vandendriessche, en De Poolse Bruid van Jibbe Willems.

Franse vertaling

In het kader van een promotietraject voor Vlaamse en Nederlandse theaterteksten – een initiatief van Dutch Performing Arts, Kunstenpunt en Flanders Literature – werd één van de genomineerde teksten geselecteerd om vertaald te worden in het Frans. De externe jury, bestaande uit Esther Gouarné, Mike Sens & Gerco de Vroeg van de Franse organisatie Maison Antoine Vitez, koos daarvoor De Poolse Bruid van Jibbe Willems uit. Zijn tekst zal integraal worden vertaald in het Frans. Dankzij deAuteurs zal de vertaling bovendien volgend jaar worden voorgesteld op het prestigieuze Festival d’Avignon.

Over de prijs

De Toneelschrijfprijs – ter waarde van € 10.000 – bekroont de beste Nederlandstalige toneeltekst die in het afgelopen theaterseizoen voor het eerst gespeeld werd en die een belangrijke bijdrage levert aan de Nederlandstalige toneelschrijfkunst. De organisatie is in handen van Literatuur Vlaanderen, de Taalunie, het Nederlands Letterenfonds en het Fonds Podiumkunsten. De prijs wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van deAuteurs en het Lira Fonds en werd dit jaar uitgereikt in samenwerking met het TheaterFestival in Brussel.

De Toneelschrijfprijs wordt afwisselend door Literatuur Vlaanderen en het Nederlands Letterenfonds & het Fonds Podiumkunsten georganiseerd. Teksten die in 2020 in première gingen of gaan, kunnen worden ingezonden voor de Toneelschrijfprijs 2021. Dan ligt de organisatie in handen van het Nederlands Letterenfonds en het Fonds Podiumkunsten.
Beeld: Vlaams Cultuurhuis de Brakke grond | ©Alex Heuvink
Beeld: Vlaams Cultuurhuis de Brakke grond | ©Alex Heuvink
Nieuws 22 mei 2024

Evaluatie coronasteun

Amala Dianor - DUB | Beeld: © Pierre Gondard
Amala Dianor - DUB | Beeld: © Pierre Gondard
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker