Steven Kamperman benoemd tot nieuwe resident van het Van Doesburghuis

16 juni 2022
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz

Van november 2022 tot en met februari 2023 neemt klarinettist en componist Steven Kamperman zijn intrek in het Parijse Van Doesburghuis. Een selectiecommissie bestaande uit Anne Hoogewoning, Floris Vermeulen en Bas Pauw selecteerde zijn projectplan uit de 16 binnengekomen inzendingen.
Over Steven Kamperman
Steven Kamperman (1970) begon zijn carrière in de jazz, maar richtte zich vanaf de jaren negentig op de wereld- en geïmproviseerde muziek. Daaruit volgden onder andere de projecten Baraná (met de Turkse multi-instrumentalist Behsat Üvez), HOT (Het Orgel Trio), het Horizon Trio en een samenwerking met de Franse draailierspeler Valentin Clastrier.

De laatste jaren legde Kamperman zich steeds meer toe op compositie. Hij schreef onder meer de opera’s Roodhapje (2016) en Hildegard (2018) en lanceerde in 2021 zijn project City Maps, een muzikale rondreis door een imaginaire stad.

Het projectplan
Tijdens zijn residentie werkt Kamperman aan twee composities die nauw met het Van Doesburghuis en de stad Parijs verweven zijn: Paris En Fer (een compositie voor Calefax) en Ik ben sot, een compositie gebaseerd op de artistieke principes van Theo van Doesburg en zijn dadaïstische alter ego I.K. Bonset (voor L’instant donné, ensemble voor hedendaagse muziek).

In Parijs herneemt Kamperman ook talrijke samenwerkingen met Franse musici die zijn carrière mede hebben vormgegeven, waaronder Valentin Clastrier en Michel Godard.

Kamperman zal in een blog verslagleggen van zijn residentie in Meudon, de Parijse voorstad waar het Van Doesburghuis gelegen is.

Over de residentie
De residentie in het Van Doesburghuis stimuleert artistieke ontwikkeling en verdieping van de makerspraktijk. De Parijse atelierwoning die Theo van Doesburg eind jaren twintig voor zichzelf en zijn vrouw Nelly ontwierp biedt een inspirerende omgeving voor het uitvoeren van onderzoek, het uitwerken van ideeën of het maken van nieuw werk.

In april 2022 lanceerde het Fonds Podiumkunsten het aanmeldproces door middel van een open oproep. Daarbij kregen podiumkunstenaars de mogelijkheid om een inhoudelijk projectplan, CV en motivatiebrief in te dienen. Op basis van zijn inzending werd de residentie toegekend aan Kamperman.

Meer informatie over de residentie vind je hier.
Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Unsplash, Martin Sanchez
Foto: © Unsplash, Martin Sanchez
Laurens de Man | Beeld: © Juri Hiensch
Laurens de Man | Beeld: © Juri Hiensch
Kluizelaar (Simone de Jong) | Beeld: © Saris en den Engelsman
Kluizelaar (Simone de Jong) | Beeld: © Saris en den Engelsman