10 september 2018

Peter Gijsbertsen ontvangt Nederlandse Muziekprijs


Tenor Peter Gijsbertsen ontvangt de Nederlandse Muziekprijs op donderdagavond 8 november 2018 in het Theater aan de Parade in ’s-Hertogenbosch. De prijs wordt uitgereikt door Ingrid van Engelshoven, de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, na afloop van het concert dat Gijsbertsen in de Pleinzaal geeft in het kader van November Music. Peter Gijsbertsen zingt dan onder meer de wereldpremière van Zeven levensliederen en een aanslag, die Bart Visman in zijn opdracht schreef.


De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste onderscheiding die door het Fonds Podiumkunsten, namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, aan jonge getalenteerde musici wordt toegekend.

Tenor Peter Gijsbertsen werd in 1983 geboren in Hardenberg. Hij volgde lessen bij Cristina Deutekom en Roberta Alexander, en studeerde in 2006 cum laude af aan het Utrechts Conservatorium, waar hij studeerde bij Harry Peeters. In 2007 werd Gijsbertsen de John Christie Award toegekend door het Glyndebourne Festival en in 2012 won hij drie prijzen tijdens het Internationaal Vocalistenconcours ’s-Hertogenbosch, waaronder de Liedprijs. Gijsbertsen trad al op in huizen als het Bolshoi, Glyndebourne en BAM en zalen als Het Concertgebouw en de Royal Albert Hall. Hij maakte diverse cd-opnames met werken van Richard Strauss, Franz Schubert, Clara & Robert Schumann, Jef van Hoof en Lodewijk Mortemans. Zijn cd van Henze’s Kammermusik 1958 stond in The Guardian op de shortlist van beste klassieke opnames van 2016.

Na andere vocalisten als Jard van Nes, Geert Smits en Christianne Stotijn, is Peter Gijsbertsen de eerste tenor die de Nederlandse Muziekprijs ontvangt. Tijdens het ontwikkeltraject was sopraan Claron McFadden zijn mentor. Een van de twee doelstellingen die hij zich had gesteld was uitbreiding van nieuw repertoire. Dat resulteerde onder meer in de liederen-cyclus van Bart Visman op teksten van Marc Pantus. Daarnaast wilde Gijsbertsen zijn stem verder ontwikkelen van lied en oratorium naar ook opera. Hij deed dat onder de vleugels van Welsh tenor Dennis O’Neill en de New Yorkse coach Ira Siff.
Siff: “Toen ik Peter voor het eerst hoorde zingen begreep ik direct dat hij een buitengewoon artistieke en intelligente zanger is, met wat aandachtspunten in zijn prachtige stem. Nagenoeg alle vocalisten hebben iets waar aan gewerkt kan worden en dat is niet verwonderlijk: je stem is onderdeel van je lichaam (en geest) en iets dat zich ontwikkelt, geen statisch instrument. Het aanscherpen van zijn geluid en het vergroten van zijn stemkracht door een betere ademhaling brengen Peters geweldige temperament in operarollen naar voren. Zijn stem is nu werkelijk schitterend!"

Het werk dat Gijsbertsen met O’Neill en Siff deed resulteerde meteen in een engagement bij de Scottish Opera (als Alfredo in Verdi’s La traviata), waarna hij direct werd teruggevraagd voor een productie dit komend seizoen als Tamino in Mozart’s Die Zauberflöte.

Tijdens het concert ter gelegenheid van de uitreiking van de Nederlandse Muziekprijs zingt Peter Gijsbertsen met pianist Hans Eijsackers en het Ciconia Consort naast de genoemde wereldpremière van Bart Visman ook werken van Jeppe Moulijn, Willem Jeths, Monique Krus, Henri Duparc, Benjamin Britten en Francesco Paolo Tosti.

Uit het rapport van de commissie Nederlandse Muziekprijs
Aldus de commissie: “Wij zijn onder de indruk van de klankrijkdom van zijn stem. Zijn uitvoeringen blinken uit in warmte, helderheid en verstaanbaarheid met veel aandacht voor tekst en muzikaal detail. Hij beschikt over een breed spectrum aan emoties – van intimiteit tot passie en van twijfel en tederheid tot woede.”
De commissie bestaat uit: Ed Spanjaard (voorzitter), Candida Thompson, Claron McFadden, David Kuyken, John Gilhooly, Olivier Patey, Richard Wigley, Marcel Mandos en Bart Visman.

Nederlandse Muziekprijs
Prijswinnaars van de Nederlandse Muziekprijs volgen een studietraject waarin de persoonlijke muzikale ontwikkeling centraal staat. Er wordt tijdens de studie onder andere gewerkt met de beste musici uit binnen- en buitenland. Het studietraject telt meerdere kandidaten. De commissie Nederlandse Muziekprijs adviseert, na afloop van het traject aan de raad van bestuur van het Fonds Podiumkunsten of de prijs kan worden toegekend.

Eerdere prijswinnaars van de Nederlandse Muziekprijs waren onder andere vocalisten Jard van Nes, Geert Smits, Christianne Stotijn en Henk Neven, pianisten Hannes Minnaar en Ronald Brautigam, harpisten Remy van Kesteren en Lavinia Meijer, cellisten Pieter Wispelwey en Quirine Viersen, violisten Janine Jansen, Liza Ferschtman en Maria Milstein. Zie voor een volledig overzicht: Nederlandse Muziekprijs
Foto: Maurice Lammerts van Bueren
Foto: Maurice Lammerts van Bueren

Na het bekendmaken van de besluiten over de meerjarige aanvragen voor productie en festivals is veel gereageerd op de spreiding van de honoreringen over het land. Hoe gaat het Fonds nu eigenlijk om met spreiding?

Een van de gehonoreerden Bijlmerparktheater met de Gliphoeve | Foto: Richard Terborg
Een van de gehonoreerden Bijlmerparktheater met de Gliphoeve | Foto: Richard Terborg

Het Fonds Podiumkunsten verstrekt vanaf 2021 aan 78 makers c.q. producerende instellingen en 58 festivals een meerjarige subsidie. Voor de producenten geldt dat van de 202 aanvragers slechts 39% wordt gehonoreerd. Bij de festivals ligt het percentage honoreringen een stuk hoger: vrijwel alle positief beoordeelde festivals krijgen een programmeringsbijdrage. Alle festivals die zijn voorgedragen voor een organisatiebijdrage, krijgen deze ook. Henriëtte Post, directeur-bestuurder: “Wij zijn er trots op dat we de gehonoreerde makers en instellingen in staat kunnen stellen de podiumkunsten te verrijken, maar we realiseren ons tegelijkertijd dat de uitkomsten voor velen een bittere pil zullen zijn.”

nieuws 28 jul '20

Updates COVID-19

Op deze pagina vindt u informatie over de laatste ontwikkelingen en Fondsmaatregelen met betrekking tot het coronavirus.

Het Fonds Podiumkunsten kent in totaal 22.164.200 euro toe aan meerjarige gezelschappen, ensembles en festivals en daarnaast 23.571.744 euro aan podia. Het totale bedrag maakt onderdeel uit van de 300 miljoen euro die het kabinet als steunpakket beschikbaar stelde aan de culturele sector om de COVID-19 crisis het hoofd te kunnen bieden.

Het Fonds Podiumkunsten heeft aan 15 projecten subsidie toegekend binnen de regeling internationalisering.

Een van de gehonoreerden Bo Tarenskeen | Foto: Michiel Cotterink
Een van de gehonoreerden Bo Tarenskeen | Foto: Michiel Cotterink

Het Fonds Podiumkunsten heeft 31 projecten gehonoreerd voor de nieuwe en tijdelijke regeling Balkonscènes.

Een van de gehonoreerden Maxim Shalygin | Foto: Brendon Heinst
Een van de gehonoreerden Maxim Shalygin | Foto: Brendon Heinst
meer