28 mei 2020
Foto: Dana van Leeuwen
Foto: Dana van Leeuwen

Lucie Horsch ontvangt Nederlandse Muziekprijs


Blokfluitist Lucie Horsch (20) ontvangt de Nederlandse Muziekprijs uit handen van Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. We hopen van harte gezien de huidige omstandigheden dat de minister de prijs uitreikt tijdens een concert van het Orkest van de Achttiende Eeuw en indien mogelijk Cappella Amsterdam in het kader van het Holland Festival. Lucie Horsch speelt dan Sweet van Louis Andriessen geschreven voor blokfluit en tape en het Concerto BWV 1053 van Johann Sebastian Bach in een versie voor blokfluit en strijkorkest.


Wegens de maatregelen omtrent het coronavirus vindt de prijsuitreiking op een nader te bepalen moment plaats zonder publiek, in Muziekgebouw aan ’t IJ. Het Holland Festival en Radio 4 zenden een registratie uit van de prijsuitreiking. De data waarop zij uitzenden, worden binnenkort bekend gemaakt.

De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste onderscheiding die door het Fonds Podiumkunsten, namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, aan jonge getalenteerde musici wordt toegekend.

Verkorte biografie Lucie Horsch
Lucie Horsch begon op 11-jarige leeftijd haar studie blokfluit aan het Conservatorium van Amsterdam bij Walter van Hauwe. Horsch is ook een getalenteerde pianiste en studeert piano bij Jan Wijn. Lucie Horsch heeft samengewerkt met orkesten als het Orkest van de Achttiende Eeuw, het Residentie Orkest, het Gelders Orkest, het Los Angeles Chamber Orchestra, het Manitoba Chamber Orchestra en de Hongkong Philharmonic Orchestra. Ook heeft zij concerttournees gemaakt met ensembles als de Academy of Ancient Music, the B’Rock Orchestra en Ensemble Ludwig.

Lucie Horsch was zeven jaar lang lid van het Nationaal Kinderkoor en trad op onder leiding van dirigenten als Sir Simon Rattle, Mariss Jansons en Jaap van Zweden. Op 13-jarige leeftijd werd Lucie Horsch verkozen tot ‘Beste jonge musicus van Nederland’ (2013), hierna vertegenwoordigde zij Nederland tijdens de finale van Eurovision Young Musician in Keulen (2014). Twee jaar later ontving zij de ‘Concertgebouw Young Talent Award’ (2016). Lucie Horsch kreeg al op 16-jarige leeftijd een exclusief platencontract bij het label Decca Classics in Londen en ontving voor haar debuutalbum met werken van Vivaldi een 'Edison Klassiek’ prijs. Haar tweede album ‘Baroque Journey’ werd bekroond met de prestigieuze 'Opus Klassik Award'.

Voor verdere informatie over haar werk, zie luciehorsch.nl.

Uit het rapport van de commissie Nederlandse Muziekprijs
‘Bij Lucie Horsch ziet men een zeldzame eenheid tussen musicus en instrument. In haar handen is de blokfluit niet louter een muziekinstrument, maar een verlengstuk van haar persoonlijkheid. Een optreden van haar kenmerkt zich door een hoge mate van muzikale concentratie, een hoorbaar uitgebalanceerde techniek en intens, overrompelend spel. Met speelse lichtheid en groot speelplezier communiceert zij overtuigend met haar publiek.
Lucie Horsch is een musicus met een klein instrument, een grote ambitie en een inspirerende en brede blik. Dit biedt uitzicht op een grootse carrière en een sterk internationaal georiënteerde muzikale toekomst.’

De commissie bestaat uit:
Ad ’s-Gravesande (voorzitter), Mauricio Fernandez, David Kuyken, Marcel Mandos, Simone Meijer, Candida Thompson, Bart Visman, Richard Wigley, Ingrid Geerlings, Hans Ferwerda.

Nederlandse Muziekprijs
Prijswinnaars van de Nederlandse Muziekprijs volgen een studietraject waarin de persoonlijke muzikale ontwikkeling centraal staat. Er wordt tijdens de studie onder andere gewerkt met musici uit binnen- en buitenland. Het studietraject telt meerdere kandidaten. De commissie Nederlandse Muziekprijs adviseert, na afloop van het traject, aan de raad van bestuur van het Fonds Podiumkunsten of de prijs kan worden toegekend.

Eerdere prijswinnaars van de Nederlandse Muziekprijs waren onder andere slagwerker Dominique Vleeshouwers, vocalisten Peter Gijsbertsen, Jard van Nes, Geert Smits, Christianne Stotijn en Henk Neven, pianisten Hannes Minnaar en Ronald Brautigam, harpisten Remy van Kesteren en Lavinia Meijer, cellisten Pieter Wispelwey en Quirine Viersen, violisten Janine Jansen, Liza Ferschtman en Maria Milstein. Zie voor een volledig overzicht: Nederlandse Muziekprijs.

De uitzending van het NTR programma Podium van NPO Radio 4 met Lucie Horst is hier terug te beluisteren.
sSJ4pdhAcAs
Foto: Amy Cooks
Foto: Amy Cooks

De minister van OCW heeft vandaag, Prinsjesdag 2020, bekend gemaakt 15 miljoen extra beschikbaar te stellen voor het Fonds Podiumkunsten. Dit geld is bedoeld om de 71 instellingen die een positief advies hebben ontvangen, maar waarvoor het budget ontoereikend was, alsnog meerjarig te subsidiëren.

Word jij adviseur of voorzitter bij het Fonds Podiumkunsten? Wij zoeken nieuwe adviseurs die op de hoogte zijn van de recente ontwikkelingen in de podiumkunsten. Adviseurs worden ingezet als commissielid om subsidieaanvragen te beoordelen. Daarnaast zijn ze de oren en ogen van het Fonds.

Het Fonds Podiumkunsten is op zoek naar een subsidiecoördinator met sterke organisatorische vaardigheden en een vlotte pen.

nieuws 02 sep '20

Updates COVID-19

Op deze pagina vindt u informatie over de laatste ontwikkelingen en Fondsmaatregelen met betrekking tot het coronavirus.

Het kabinet heeft bekend gemaakt 482 miljoen euro extra uit te trekken om de gevolgen van de coronacrisis voor kunstenaars en culturele instellingen op te vangen.

Geeft u voorstellingen of concerten in het buitenland of woont u de uitvoering van uw eigen werk in het buitenland bij? U kunt vanaf 1 september 2020 aanvragen indienen via het Snelloket.

meer