Kunstbalie draagt Basisopleiding Dirigent over aan BvO

22 januari 2014
In mei start de Bond van Orkestdirigenten en Instructeurs (BvO) met de Basisopleiding Dirigent Hafabra-orkesten en Ongestemd en Gestemd Slagwerkensembles. Zij nemen hierbij de opleiding integraal over van Kunstbalie. Kunstbalie organiseerde de driejarige Basisopleiding Dirigent Hafabra sinds 2010. De docenten Hans Pastoor en Jan Bosveld waren aan deze hafabra-opleiding verbonden. De Basisopleiding Dirigent wordt bij de BvO uitgebreid met een Basisopleiding voor dirigenten van slagwerkensembles, zowel ongestemd als gestemd.
Het huidige docententeam zal uitgebreid worden met twee
slagwerkdocenten: Anno Appelo en Henk Mennens. Hierdoor zijn er vier docenten verbonden aan de Basisopleiding Dirigent. Daarnaast zal Anne Peters als coördinator aan de opleiding verbonden zijn en is Frank de Jong de supervisor namens de BvO.

Opleidingstraject
De Basisopleiding Dirigent is onder te verdelen in drie leerjaren. Het eerste leerjaar is een basisjaar waarin de theorievakken (o.a. Algemene Muziektheorie, Muziekgeschiedenis, Solfège en Instrumentenleer) aan alle studenten gezamenlijk wordt gedoceerd. De lessen in slagtechniek en partituurkennis vinden apart voor slagwerk en hafabra plaats. Vanaf het tweede jaar zal de opleiding gesplitst worden. Ieder leerjaar zullen er praktijklessen plaatsvinden door middel van repetitiebezoeken en stages.

Open Dag
Tijdens de open dag op 15 maart (10:00-12:00, Theaterzaal Kunstbalie te Tilburg) kunt u meer inhoudelijke informatie krijgen over de Basisopleiding Dirigent. De open dag zal geopend worden met een welkomstwoord van Alex Schillings, voorzitter van de BvO. Vervolgens zal Frank de Jong een inleidend woord geven over de opleiding en zullen de vier docenten een workshop verzorgen. Tevens zal er een informatiestand staan.

Kunstkeur
De Basisopleiding Dirigent is gebaseerd op landelijke richtlijnen en voldoet aan landelijk geldende kwaliteitseisen (voorheen raamleerplan). Deze opleiding heeft tevens, na visitatie van een auditor, het landelijke keurmerk van de stichting kunstkeur toegekend gekregen. Hierdoor is de opleiding erkend als officiële basisopleiding voor dirigenten. Wanneer studenten afstuderen aan deze opleiding kunnen ze handelen als zelfstandige dirigenten bij een orkest en slagwerkensemble in de jeugddivisie en lagere divisie.

Interesse
Heeft u interesse in de opleiding? Neem dan een kijkje tijdens de open dag op 15 maart. Opgeven hiervoor kunt u via de website van de BvO: bvodi.nl Daarnaast vindt u op deze website meer informatie over de Basisopleiding Dirigent. Wilt u zich direct opgeven voor de opleiding dan kan dit ook via de website van de BvO.
Foto: ©Doriene Marselje
Foto: ©Doriene Marselje
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz