Deze twaalf makers van Fast Forward gaan van start

20 februari 2025
nws.1527.template_nieuwsartikel_banner_2.webp

Twaalf enthousiaste makers zijn geselecteerd voor het Fast Forward -programma en gaan de laatste fase in van hun traject. Met steun van Fonds Podiumkunsten werken deze makers aan het versterken van hun internationale positionering, ieder op hun eigen manier.
Tjon Rockon
Tjon Rockon richtte in 2018 Chapter 010 van Grande Loge op, een artistieke gemeenschap geïnspireerd op een Surinaamse overlevering uit 1776. Grande Loge combineert diverse culturele en spirituele tradities en werkt met jonge en midcareer theatermakers aan producties buiten het traditionele theater. Grande Loge biedt een inkijk in een parallelle wereld met een eigen taal, symboliek en rituelen.Voor Tjon biedt Fast Forward de mogelijkheid zijn inspiratiebronnen, die hij vooral vindt in niet-Westerse collectieve rituelen, uit te breiden.

"Voor Fast Forward wil ik onderzoeken hoe ik met grote groepen werk in omvangrijke settings, hoe ik niet-lineaire vertelstructuren creëer en verschillende media organiseer in immersieve ervaringen. Samen met Poolse regisseur Łukasz Twarkowski en choreograaf Serge Aimé Coulibaly uit Burkina Faso ga ik de vloer op. Ik wil ontdekken hoe de werkmethodes van Grande Loge verder ontwikkeld en gedeeld kunnen worden, vooral in samenwerking met autodidacten en bij interactieve producties."
Tjon Rockon, foto: © Amanda Harput
Tjon Rockon, foto: © Amanda Harput
Floor Houwink ten Cate
Floor Houwink ten Cate is regisseur en schrijver op het snijvlak van theater, opera en film. In haar voorstellingen vergroot ze onderbelichte problemen en geeft existentiële crises een menselijk gezicht. Dit doet ze middels Grote Gebaren, zowel in beeld, muziek als (fysiek) kwetsbaar spel. Zo confronteert ze het publiek en stelt ze politieke vragen. Haar werk draait om ethische dilemma’s en grenzen, zowel inhoudelijk als vormelijk.

Floor gaat voor Fast Forward samenwerken met Europees opererende transdisciplinaire makers, schrijvers en componisten die ieder op hun eigen manier trailblazers zijn op het gebied van Grote Gebaren. Floor gaat een bondgenootschap aan met de Britse regisseur Katie Mitchell, bij wie ze onderzoek zal doen naar feministische deconstructie, naturalistische spelregie en live cinema technieken. Mitchell zal gedurende het hele traject haar mentor zijn. Ook zal ze in Antwerpen meekijken bij regisseur Susanne Kennedy tijdens het maken van haar nieuwe operaproductie. Daarnaast gaat ze een tekstonderzoek doen, met een choreograaf onderzoek doen naar fysieke en ethische grenzen in beweging, en met een componist het vertalen van pijnbeleving onderzoeken in compositie en uitvoering.

“Ik wil het publiek theatrale klappen geven en ze in beweging krijgen. Fast Forward biedt me de kans om me artistiek verder te ontwikkelen en te werken met en leren van mensen die ik bewonder. Dit traject helpt me een transdisciplinaire maker te worden met een grote politieke agenda en (hopelijk) radicaal nieuwe voorstellen te doen voor de kunsten en de toekomst van Europa.”
Floor Houwink ten Cate, foto: © Eva Roefs
Floor Houwink ten Cate, foto: © Eva Roefs
Davy Pieters
Theatermaakster Davy Pieters maakt voorstellingen met een sterke beeldende, fysieke en filmische stijl. In haar werk gaat ze op zoek naar hoop en menselijke veerkracht. Ze creëerde de afgelopen jaren een vierluik over opgroeien in een toekomstige wereld bij Theater Rotterdam.

De komende periode gebruikt Davy het Fast Forward traject om verbinding te maken met mensen uit kustgebieden die bedreigd worden door klimaatverandering. Samen met kunstenaars en bewoners in o.a. Indonesië onderzoekt ze verhalen over de impact op het leven aan de kust en zoekt ze naar duurzame manieren om een internationaal publiek te bereiken.

"Fast Forward biedt mij de kans om hybride vormen van research en productie te ontwikkelen met een minimale voetafdruk. Ik ben dankbaar dat ik hiermee kan bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering en mezelf als kunstenaar verder kan ontwikkelen."
Davy Pieters, foto: © Floor Verhulst
Davy Pieters, foto: © Floor Verhulst
Jens Bouttery
Jens Bouttery ziet Fast Forward als een belangrijk moment in zijn carrière. Na jaren werk voor andere bands, theaterstukken en films kan hij zich storten op onderzoek en inhoudelijke verdieping van zijn eigen werk. Via studie en samenwerkingen in New York, Parijs, Brussel en LA wil hij nieuwe artistieke kaders en restricties verkennen.

Jens heeft zijn traject in vijf hoofdstukken gevat, die allen over compositie gaan met een specifieke focus in ieder hoofdstuk. De centrale onderwerpen zijn contrapunt, frequentie-analyse, tekst, dans en beeld.

"Dit traject voelt als een waanzinnig cadeau. Het geeft me de ruimte om nieuw werk te onderzoeken en vanuit mijn geesteskind en speeltuin Hi Hawaii terug te keren naar de basis, om uiteindelijk te groeien naar werk voor grotere bezettingen."
Jens Bouttery, foto: © Foppe Schut
Jens Bouttery, foto: © Foppe Schut
Naomi van der Linden
Naomi van der Linden werkt als regisseur, theatermaker, actrice en zangeres. De afgelopen jaren heeft ze veel gespeeld, maar ook een aantal grote stappen gezet als regisseur van met name boekbewerkingen naar musical. Ze wil zich toeleggen op het maken van nieuwe musicals en urgente verhalen vertellen vanuit vrouwelijk perspectief. Ze heeft gemerkt dat de obstakels voor haar vooral liggen op tekstgebied. Iets wat ze daarom tijdens het Fast Forward traject wil onderzoeken is het workshoppen van musicals.

“In Engeland is het gebruikelijk om eerst een musical te workshoppen voordat je hem volledig gaat maken. In Londen nemen ze veel meer tijd voor het ontwikkelen van musical. Ik wil graag begrijpen wat de criteria zijn waar een goede musical aan moet voldoen. Mijn partners zijn Book, Music & Lyrics, Mercury Musical Developments, CGO en Upstairs at the Gatehouse.

Fast Forward is een fantastische kans om te kunnen vertragen en mijn werkpraktijk te verdiepen. Ik ga leren hoe het is om een nieuwe oorspronkelijke musical te ontwikkelen en neem de expertise van het workshoppen mee terug naar Nederland.”
Naomi van der Linden, foto: © Roeltje van de Sande Bakhuijzen
Naomi van der Linden, foto: © Roeltje van de Sande Bakhuijzen
Jungle by night
Voor Jungle by Night komt Fast Forward op het perfecte moment. Na 15 jaar muziek maken binnen eigen grenzen willen ze nu internationaal groeien en hun muzikantschap verdiepen. Door samen te werken met internationale producers onderzoeken ze hoe ze zich als band verder kunnen ontwikkelen.

Voor Jungle by Night is het een nieuw avontuur om mensen ‘van buiten’ bij de ontwikkeling van nieuwe stukken te betrekken en op zoek te gaan naar een nieuw geluid. Ze gaan dat doen met Pieterjan Coppejans in Gent.

Tienson Smeets, percussie: "Dit traject geeft ons de kans om, zonder de druk van de muziekindustrie, nieuwe technieken en opnamemethoden te verkennen. We hopen onze sound te verfijnen, meer muzikale focus te krijgen en ons netwerk internationaal uit te breiden."
Jungle by Night, foto: © Douwe Hennink
Jungle by Night, foto: © Douwe Hennink
Genevieve Murphy
Genevieve Murphy werkt op het grensvlak van performance/beeldende kunst en hedendaagse muziek, met thema's als psychologie en disability. Ze werkte samen met Martin Creed, schreef het marathonwerk ‘Walk and Drip for 12 hours’, componeerde voor verschillende orkesten en ensembles, en onderzocht haar podiumaanwezigheid tijdens haar Nieuwe Makers-traject bij Nicole Beutler Projects.

Binnen Fast Forward onderzoekt ze het pop/rock-concertformaat en transformeert het naar een interdisciplinaire performance die het publiek fysiek, visueel en sonisch betrekt. Samen met John Parish zoomt ze in op materiaal en geluid, werkt ze aan nieuwe nummers en volgt ze workshops bij de Neuköllner Oper, waarmee ze haar werk verder verfijnt.

"Ik werk met experts om een meeslepende ervaring te ontwikkelen en mijn vaardigheden als componist en uitvoerend kunstenaar te verbeteren. De eclectische fusie van genres in mijn band geeft mijn composities nieuwe energie. Het presenteren van de eerste schetsen live aan het publiek geeft me de perfecte balans tussen onderzoek en de gelegenheid om meerdere stemmen in het proces te integreren.”
Genevieve Murphy, foto: © Andy Moor
Genevieve Murphy, foto: © Andy Moor
Stanley Clementina
Singer/songwriter, producer, multi-instrumentalist en componist Stanley Clementina nam al op zijn tiende zijn eerste compositie op. Hij beweegt zich op vele gebieden in de muziek als uitvoerend muzikant en docent, maar wil in zijn praktijk de vaardigheden om ook een allround musical director en dirigent te zijn verder ontwikkelen.

Fast Forward biedt Stanley Clementina de kans om niet alleen te dromen, maar ook om deze dromen werkelijkheid te maken. Tijdens zijn voorbereidingen komt er zelfs een nieuwe ambitie naar voren: het bewaken en in stand houden van zijn Cultureel Erfgoed. Hij streeft er niet alleen naar zijn musical director-vaardigheden te verbeteren, maar ook om een van de eerste dirigenten te worden die zich specialiseert in muziek vanuit de diaspora, met alle mogelijke muzikale combinaties en kruisbestuivingen.

“Samen met Fast Forward voel ik dat ik mijn werkelijke pad kan gaan bewandelen en daarbij mijn dromen kan verwezenlijken; zelf het ultieme rolmodel worden dat enorm veel kan gaan geven aan de volgende generatie, die daarnaar hunkert.”
Stanley Clementina, foto: © Brasz Movement
Stanley Clementina, foto: © Brasz Movement
Animistic Beliefs
Animistic Beliefs is een underground multimedia project uit Rotterdam dat in 2015 werd opgericht door Lưu Thoại Linh en Marvin Lalihatu, respectievelijk van Vietnamees-Chinese en Moluks-Nederlandse afkomst. Het duo produceert elektronische muziek met kenmerken van EDM, techno en experimentele bubbling. Hun naam verwijst naar animisme, spirituele concepten waarbij zielen of geesten niet alleen bestaan in mensen of dieren maar ook in planten, stenen of natuurlijke fenomenen als donder en bliksem.
Animistic Beliefs wil binnen Fast Forward dieper duiken in cross-culturele samenwerkingen en traditionele muziek. Door residenties in Indonesië en Vietnam krijgen zij de kans hun artistieke visie te verbreden, nieuwe technieken te verkennen en hun signatuur verder te ontwikkelen. Een van hun onderzoeksvragen is hoe ze traditionele instrumenten en klanken uit Zuid-Oost Azië op een respectvolle en vernieuwende manier kunnen integreren in elektronische muziekcomposities.

"Fast Forward geeft ons de ruimte om onze praktijk te verdiepen, zowel binnen de club als daarbuiten. We benaderen geluid, performance en technologie als rituelen - manieren om onszelf, onze omgeving en elkaar te bevragen, te vieren en te verbinden. Geworteld in queerness, dekolonisatie en onze persoonlijke en culturele ervaringen creëren we nieuwe radicale muziekvormen die niet alleen de dansvloer in beweging zetten, maar ook culturele en politieke verhalen laten resoneren."
Animistic Beliefs, foto: © Kenneth Owens
Animistic Beliefs, foto: © Kenneth Owens
Nastaran Razawi Khorasani
Nastaran Razawi Khorasani kenschetst haar werk als documentaire performance, omdat ze haar belangrijkste bron vindt in “echte mensen met echte verhalen’.

Het Fast Forward traject biedt Nastaran de kans om een nieuwe stap te zetten in haar werk als theatermaker. Ze gaat zich via onderzoek verder bekwamen in documentaire videokunst via ontmoetingen en een residentie. Ook wil ze zich laten inspireren door videokunstenaars uit Centraal Azië, Zuidoost Azië en Oost-Azië, buiten het westerse frame. De makers die zij op het oog heeft zijn het Davra Collectief en Saodat Ismailova (Oezbekistan), Nguyễn Trin Thi (Vietnam), Aïda Adilbek (Kazachstan) en Nazira Karimi (Tadjikistan).

“Ik kijk zo ontzettend uit naar het project! Fast Forward biedt mij de ruimte om te onderzoeken zonder druk of deadlines. Ik kijk ernaar uit om nieuwe perspectieven te ontdekken en me te laten inspireren door verhalen die buiten het westerse denken vallen."
Nastaran Razawi Khorasani, foto: © Mark Bolk
Nastaran Razawi Khorasani, foto: © Mark Bolk
Zwermers
Zwermers is een performance gezelschap dat zich richt op persoonlijke en gemeenschappelijke vraagstukken rondom het lichaam en identiteit, met kleding als uitgangspunt. Door het proces van het verzamelen en het tonen van veranderende outfits, willen ze een dynamisch tijdsbeeld zichtbaar maken. Het werk krijgt extra zeggingskracht door het proces zelf te verdiepen en inzichtelijk te maken voor het publiek.

Geïnspireerd door een project van het Duitse collectief Rimini Protokoll, 100% City, dat in vele steden over de hele wereld vorm kreeg, vonden ze in Helgard Haug en Daniel Wetzel van dit collectief in fase 2 van Fast Forward een ideale partner. Ze gaan onderzoeken hoe ze meer lokale verhalen kunnen integreren in hun werk en een eigen toolbox aan artistieke innovaties kunnen ontwikkelen.

"We leren van Helgard Haug en Daniel Wetzel van Rimini Protokoll en doen residentieonderzoek onder de vleugels van Werner Schrempf en het La Strada festival. Het is inspirerend om dit onderzoek te voeren binnen de context van Fast Forward."
Zwermers, foto: © Jostijn Ligtvoet
Zwermers, foto: © Jostijn Ligtvoet
Sebastiaan Kemner
Trombonist Sebastiaan Kemner wil zijn publiek keer op keer laten kennismaken met de veelzijdigheid van zijn instrument. Als solist en kamermuzikant reist hij de wereld over voor optredens en masterclasses, met grensverleggende samenwerkingen die vernieuwende concertprogramma’s opleveren. Deze artistieke kruisbestuivingen geven zijn werk een frisse dynamiek en bieden nieuwe perspectieven op de trombone.
Dankzij Fast Forward krijgt hij de kans om een kijkje te nemen bij buitenlandse organisaties zoals Prototype in New York, en te ontdekken hoe andere culturen en financiële structuren artistieke keuzes beïnvloeden. Dit stelt hem in staat om te sparren over verschillende manieren om ideeën uit te werken en voorstellingen vorm te geven.

“Het is bevrijdend om ongegeneerd vragen te stellen en samen te werken aan ideeën. Mijn traject draait om de verschillende manieren waarop ik concepten kan communiceren, van samen spelen en brainstormen tot het meedraaien in een andere organisatie. Het biedt mij de tijd om mijn eigen praktijk onder de loep te nemen en verder te ontwikkelen.”
Sebastiaan Kemner, foto: © Studio Flabbergasted
Sebastiaan Kemner, foto: © Studio Flabbergasted
Dank voor alle inzet van intendant Guy Coolen, projectmedewerker Vevi van der Vliet en verkenners Jolanda Spoel, Samuel Wuersten, Martijn Buser, Frank Kimenai, Judith Blankenberg en Piet Menu.
Voorkant van het jaarverslag. Voorstelling: Terecht - Wabi Sabi Theater | Foto: © Nichon Glerum
Voorkant van het jaarverslag. Voorstelling: Terecht - Wabi Sabi Theater | Foto: © Nichon Glerum
Nieuws 20 maart 2025

Jaarverslag 2024

Kaart van Nederland en Caribisch deel Koninkrijk waarop spreiding van de podiumregeling is weergegeven. Beeld: © Taluut
Kaart van Nederland en Caribisch deel Koninkrijk waarop spreiding van de podiumregeling is weergegeven. Beeld: © Taluut
Tony Roe met Viktorien van Hulst en de bronzen wisselsculptuur. Foto: © Karen van Gilst
Tony Roe met Viktorien van Hulst en de bronzen wisselsculptuur. Foto: © Karen van Gilst