"De traditionele symfonische muziekbeleving, met een groot orkest voor een aandachtig luisterende zaal, zal zichzelf niet overleven’, durft een manager van een radiostation te beweren. ‘Het model is gewoon uitgewerkt.’ Een dirigent reageert: ‘Ja, en daar hoeven we heus niet verdrietig over te zijn."

Op 1 december 2014 organiseert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Cultuur in Beeld 2014: de jaarlijkse kunst- en cultuurconferentie. Met dit jaar het thema 'In beweging'. U wordt uitgenodigd om mee te denken over de vormgeving van de conferentie.

Het Fonds Podiumkunsten gaat op vrijdag 11 juli verhuizen en is daarom niet bereikbaar per telefoon of e-mail van donderdag 10 juli 12.00 uur tot en met vrijdag 11 juli (hele dag). Ook Mijn Fonds is dan niet bereikbaar.

Hoe beïnvloeden de ontwikkelingen in de samenleving het culturele leven? Wat doen de makers en hoe gedraagt het publiek zich? De Raad voor Cultuur publiceerde gisteren De Cultuurverkenning en schetst een beeld van cultureel Nederland.

Tijdens het theaterfestival in Avignon zijn twee Nederlandse producties te zien: The Fountainhead, geregisseerd door Ivo van Hove, en The Humans, geregisseerd door Alexandre Singh. Om dit te vieren, organiseren de Nederlandse ambassade en het Fonds Podiumkunsten een receptie op 14 juli 2014. Bent u podiumkunstprofessional en in Avignon rond die tijd? Dan bent u van harte welkom. Ivo van Hove en Alexandre Singh zullen ook aanwezig zijn.

Met het verdwijnen van Theater Instituut Nederland (TIN), Muziek Centrum Nederland (MCN) en later Bureau Promotie Podiumkunsten (BPP), is de uitvoering van de collectieve promotie in de podiumkunsten in lastig vaarwater gekomen. Het Fonds Podiumkunsten heeft daarom de lopende activiteiten tijdelijk zelf ter hand genomen. Daarnaast heeft het Fonds een onderzoek laten doen met als doel een beeld te krijgen hoe de promotionele activiteiten nu het beste kunnen worden vormgegeven.

Foto: Jochem Jurgens
Foto: Jochem Jurgens

Moving Meetings Theatre is een meerdaags showcaseprogramma van interessante voorstellingen uit Nederland en Vlaanderen voor theaterprogrammeurs en -directeuren van over de hele wereld. Het programma vindt plaats van 5-7 september in Antwerpen en van 7-9 september in Amsterdam. Voor Nederlandse theaterprofessionals is met name het Vlaamse gedeelte van Moving Meetings Theatre interessant. Interesse? Meld u dan snel aan.

Tijdens het jaarlijkse International Performing Arts for Youth (IPAY) mogen jeugdtheatergezelschappen van over de hele wereld hun voorstellingen aan een internationaal publiek presenteren. In 2015 zal de conferentie plaats vinden van 20 tot 24 januari in Philadelphia. Aanmelden voor het tonen van een voorstelling kan tot 16 mei 2014. Meer informatie >

De toekenningen van de eerste ronde van 2014 van de productiesubsidie zijn bekend en op deze website te bekijken.
Naar de toekenningen eerste ronde 2014 productiesubsidie >

Nieuwe Nederlandstalige toneelteksten die in het seizoen 2013-2014 (tussen 1 juli 2013 en 1 juli 2014) in première zijn gegaan, kunnen ingezonden worden voor de Taalunie Toneelschrijfprijs 2014. De Nederlandse Taalunie, Schrijverspodium en Stichting Dramaastricht dragen gezamenlijk zorg voor de organisatie van deze prijs.

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs gaat dit jaar naar theaterregisseur Johan Simons. De oeuvreprijs wordt jaarlijks door het Prins Bernhard Cultuurfonds toegekend aan een persoon of instelling met een grote staat van dienst op gebied van cultuur of natuur in Nederland. Aan de prijs is een bedrag van 150.000 euro verbonden. De uitreiking is op 10 november 2014.

Door vertrek van één van de leden van de Raad van Toezicht (RvT) is er een vacature ontstaan. De Raad van Toezicht van het Fonds Podiumkunsten houdt toezicht op het functioneren van het Fonds. Leden van de RvT worden benoemd door de minister van OCW op voordracht van de Raad van Toezicht. De RvT werkt volgens een reglement Raad van Toezicht.

Binoq Atana en Cultuur en Ondernemen organiseren samen een Crash Course Cultureel Ondernemerschap. De cursus bestaat uit vijf dagdelen en begint op 13 mei.

Nieuws 03 april 2014

Dienstverlenings­onderzoek

Aanvragers ervaren het Fonds Podiumkunsten als een professionele publieke subsidieverstrekker met betrokken medewerkers en in de basis goede aanvraagprocedures; heldere communicatie over kaders en mogelijkheden is essentieel. Dat blijkt uit een uitgebreid dienstverleningsonderzoek dat het Fonds heeft laten uitvoeren door Blauw Research.