Cultuurverkenning Raad voor Cultuur

26 juni 2014
Hoe beïnvloeden de ontwikkelingen in de samenleving het culturele leven? Wat doen de makers en hoe gedraagt het publiek zich? De Raad voor Cultuur publiceerde gisteren De Cultuurverkenning en schetst een beeld van cultureel Nederland.
De Raad beschrijft daarin een aantal trends, waarmee de cultuursector serieus rekening moet houden. Verstedelijking en globalisering zetten door, digitalisering heeft een grote invloed op de productie en consumptie van kunst en cultuur, kunstenaars zijn gedreven, zelfredzaam en autonoom, maar verdienen meestal niet veel geld en de verborgen werkloosheid neemt toe en de focus op verdieping en ontwikkeling van topcreatie neemt af.

De Raad voor Cultuur wil met het advies een discussie op gang brengen en neemt een voorschot op een vernieuwing van het cultuurbeleid. Pleidooi voor een flexibeler regelgeving dan de prestatiecriteria waar minister Bussemaker de subsidieverlening op wil baseren. De Raad stelt daarbij vraagtekens bij het regionale spreidingsbeleid.

Lees hier het hele bericht van de Raad voor Cultuur over de Cultuurverkenning.

De Cultuurverkenning
De Raad voor Cultuur heeft met de Cultuurverkenning getracht inzicht te krijgen in de belangrijkste trends en ontwikkelingen binnen de vier verschillende domeinen waarover hij adviseert: Beeldende kunst, vormgeving & architectuur, Erfgoed, Media en Podiumkunsten. De verkenning richt zich overigens zowel op het gesubsidieerde als het niet-gesubsidieerde culturele landschap. Deze verkenning is de eerste belangrijke stap op weg naar de agenda cultuurbeleid waarin de Raad de minister van OCW adviseert over de hoofdlijnen van het cultuurbeleid 2017- 2020. Dit advies zal de Raad in de lente van 2015 uitbrengen. Vervolgens adviseert hij een jaar later over de toekenning van vierjarige rijkssubsidies aan culturele instellingen: de Basisinfrastructuur.

De Raad gebruikt de cultuurverkenning om zijn gedachten te vormen over toekomstig cultuurbeleid en het publieke debat te voeden met onderbouwde trendanalyses en beleidsopties. Tijdens de voorbereiding van de cultuurverkenning maakt de raad gebruik van de deskundigheid van zijn vier domeincommissies en kring van adviseurs, die zich breed zullen oriënteren. De cultuurverkenning wordt een overzichtelijke, handzame publicatie die de raad op eigen initiatief maakt.
Amala Dianor - DUB | Beeld: © Pierre Gondard
Amala Dianor - DUB | Beeld: © Pierre Gondard
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond