Een selectie uit de projecten van Balkonscènes

11 augustus 2020
Op 18 mei opende het Fonds Podiumkunsten het loket voor de regeling Balkonscènes. De tijdelijke regeling is bedoeld om makers met inachtneming van de coronamaatregelen toch voor een publiek te laten optreden. In totaal zijn er 223 projecten gehonoreerd.
Met Balkonscènes worden initiatieven gerealiseerd die kleinschalige live-ervaringen binnen de huidige beperkingen mogelijk maken. Individuele podiumkunstenaars zoals regisseurs, acteurs, choreografen, dansers, musici maar ook muziek- en theaterauteurs voeren kleine voorstellingen uit die zij dicht bij het publiek tonen.

De gehonoreerde projecten bestaan uit een diverse groep makers, van acrobaten tot singer-songwriters, die op verschillende plekken een podium creëren. In verpleeghuizen, tuinen, in gymzalen van basisscholen en ook op balkons wordt opgetreden.

We lichten een selectie uit van de initiatieven.
Foto: Jelmer de Haas
Foto: Jelmer de Haas
Harpist Miriam Overlach en zangeres Antje Lohse bedachten het Muziekboeket, een miniconcert op een gewenste locatie, bijvoorbeeld voor de huisdeur, voor het raam, in de tuin of - bij voldoende ruimte - ook binnen in een grote kamer. Een reeks van 13 mini-optredens, privé te boeken; als cadeau, voor een speciale gelegenheid, een straatborrel of feest.
Foto: Ronald Knapp
Foto: Ronald Knapp
Pianoduo Scholtes & Janssens maakt een vierdaagse toer langs diverse ziekenhuizen door heel Nederland. Met deze 'Hart onder de Riem-concerten' wil het duo hun steun betuigen aan de medewerkers uit de zorg en laten zien en horen dat muziek verbindt.
nws.1121.timknol.webp
Singer-songwriter Tim Knol is een wandelclub begonnen. In 'De Wandelclub' combineert Tim Knol muziek met wandelen in de natuur in onder andere Drenthe, Flevoland. Tijdens de uitgestippelde routes krijgen de wandelaars muziek te horen van Tim Knol in de buitenlucht.
Foto: Gerard van der Sluijs
Foto: Gerard van der Sluijs
Pianist Hannes Minaar geeft een reeks pianorecitals. In zes monumentale kerken in Zwolle, Amsterdam, Breda, Naarden, Rotterdam en Groningen voert hij Bachs Goldbergvariaties uit, voorafgegaan door een nieuwe compositie van Daan Manneke, Gedanken zu Bach, gecomponeerd tijdens de coronacrisis.
nws.1121.lasfera.webp
Het ensemble La Sfera Armoniosa presenteert: The Corona Files. Tijdens de lockdown werkt La Sfera Armoniosa's artistiek leider Mike Fentross samen met jazz musicus/componist/arrangeur Maarten Ornstein aan de Covid Collaborations, een serie videoclips met zangers uit verschillende landen. Met dit project treedt La Sfera Armoniosa live op in de Grote St. Laurenskerk in Alkmaar op 27 september. Persoonlijke verhalen en ervaringen uit verschillende, soms zwaar getroffen, landen, vormen de rode draad in dit programma.
Foto: Coen Wouters
Foto: Coen Wouters
Corpus Acrobatics is gestart met 'The Corona Bubble' , een acrobatische interpretatie van het Corona leven. Acrobate Li Ling Kassing danst op verschillende plekken in 'de Corona Bubbel', waaronder in Den Helder voor de bewoners van Zorggroep Tellus en bij verschillende musea.
nws.1121.theaterbabel.webp
In 'Troost voor Cool', een zomerproject van Theater Babel Rotterdam, trekt theatermaker Brecht Hermans met spelers van het gezelschap de wijk in. Via scènes over troost gaat Babel theatrale ontmoetingen aan met buurtbewoners en bezoekers van de wijk.
Foto: Moon Saris
Foto: Moon Saris
Herrie in de tent is een kleinschalige openlucht muziekvoorstelling van het collectief Frisse Oren dat inspringt op de uitdagingen die deze periode met zich meebrengt. De voorstelling speelt vanaf eind juli tot en met half september in buurtspeeltuinen, binnenplaatsen/tuinen/terrassen van theaters en concertzalen, in openluchttheaters, op schoolpleinen, voor BSO-kinderen en in hofjes.
nws.1121.ignite.webp
Het dreampop duo ISLE organiseert openlucht concerten in een bosrijke omgeving. Tijdens 'ISLE in the Woods' komen natuur, muziek, verhalen en decors bij schemerlicht op een unieke manier samen.
nws.1121.voodoo.webp
De band Voodoo Chambers brengt een live ritual concert in Het Electriciteitshuis in Den Haag.
nws.1121.ilonka.webp
Fluitiste Ilonka Kolthof en pianist Ralph van Raat spelen twee concerten. Het programma is geïnspireerd op de natuur, die ondanks de turbulente tijden enorm opbloeit.
nws.1121.eventstefartnz.webp
The Flying Acrobats is een acrobatische trio-show van Triali die langs verschillende zorginstellingen reist. Acrobatische kunst en trampolinetechniek, ondersteund door swingende jaren 60 muziek.
nws.1121.backyardsession.webp
Het artiestenduo Micah & Julia spelen met de 'Backyard Sessions' hun laatste nummers met een live band op onder andere het Kattegat festival in Zwolle.
nws.1121.vlondertuinen.webp
Jeroen Geevers heeft de eerste editie van het Vlondertuinen Festival georganiseerd. Op de Groote Wielenplas kun je vanaf je eigen boot kijken en luisteren naar concerten.De lijst met alle toekenningen is hier te bekijken.
Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Unsplash, Martin Sanchez
Foto: © Unsplash, Martin Sanchez
Laurens de Man | Beeld: © Juri Hiensch
Laurens de Man | Beeld: © Juri Hiensch
Kluizelaar (Simone de Jong) | Beeld: © Saris en den Engelsman
Kluizelaar (Simone de Jong) | Beeld: © Saris en den Engelsman