Eerste rapportage onderzoek meerjarige regeling
Het Fonds Podiumkunsten heeft zijn meerjarige regeling tegen het licht gehouden door gesprekken te voeren met alle meerjarige instellingen en een onderzoek te laten doen door de Erasmus Universiteit. Dit heeft geleid tot een rapportage.
Het onderzoek bevestigt in grote lijnen het beeld dat het Fonds had op basis van de gezamenlijke gesprekken en de monitorgesprekken die we jaarlijks met alle instellingen voeren. In het algemeen blijkt dat de meeste instellingen de afgesproken prestaties weten te realiseren. Verder blijkt uit het onderzoek dat er veel waardering is voor de transparantie van de berekeningssystematiek. Ook de zorgpunten die eerder genoemd zijn worden in grote lijnen bevestigd door het onderzoek. Omdat we het van belang vinden de ontwikkelingen goed te blijven volgen, willen we de onderzoekers van de Erasmus Universiteit vragen om het onderzoek te herhalen als de gegevens over 2014 gereed zijn.
Fonds Podiumkunsten publiceert besluiten meerjarige subsidies 2021-2024
Het Fonds Podiumkunsten verstrekt vanaf 2021 aan 78 makers c.q. producerende instellingen en 58 festivals een meerjarige subsidie. Voor de producenten geldt dat van de 202 aanvragers slechts 39% wordt gehonoreerd. Bij de festivals ligt het percentage honoreringen een stuk hoger: vrijwel alle positief beoordeelde festivals krijgen een programmeringsbijdrage. Alle festivals die zijn voorgedragen voor een organisatiebijdrage, krijgen deze ook. Henriëtte Post, directeur-bestuurder: “Wij zijn er trots op dat we de gehonoreerde makers en instellingen in staat kunnen stellen de podiumkunsten te verrijken, maar we realiseren ons tegelijkertijd dat de uitkomsten voor velen een bittere pil zullen zijn.”

Jaarverslag 2019

Beleidsplan 2021 - 2024

Programmeringspraktijken podia onderzocht
CAOP adviseert Fonds Podiumkunsten over fair pay
Eerlijke beloning voor eerlijk werk, dat moet de norm zijn. Maar hoe komen we daar? En wie heeft welke rol? Het Fonds Podiumkunsten heeft daarover advies ingewonnen bij het kennis –en dienstencentrum CAOP. Het advies van het CAOP geeft inzicht in de verantwoordelijkheden van diverse partijen, waaronder instellingen, financiers en uitvoerenden. Het Fonds gebruikt het advies van het CAOP bij de voorbereidingen op de beleidsperiode 2021-2024.
Onderzoek naar podia: eerste resultaten
In aanloop naar de beleidsperiode 2021-2024 laat het Fonds Podiumkunsten onderzoek doen naar podia. De indruk is dat de programmering van podia niet voldoende ruimte kan bieden voor aanbod dat mede met landelijke subsidie tot stand komt. Maar klopt dit beeld? En als dit zo is, hoe kan het Fonds de balans tussen aanbod en afname dan verbeteren? Een cijfermatige analyse door HTH Research geeft een eerste beeld.

Hink/stap/sprong magazine

Jaarverslag 2018

Vijf jaar regeling nieuwe makers onderzocht
Ervaringen met honorariumrichtlijnen onderzocht
Welke ervaringen zijn er in de culturele en creatieve sector met honorariumrichtlijnen? Met deze vraag heeft onderzoeker Henk Vinken (HTH Research) een eerste rondgang gemaakt. Van auteurs tot componisten en van musici tot cultuureducatie zijn adviestarieven in omloop. In het kader van de Arbeidsmarktagenda Culturele en Creatieve Sector onderzoekt Henk Vinken of en hoe richtlijnen leiden tot betere uitbetaling van zelfstandigen.