Tatiana Koleva

Tatiana Koleva, geboren in Varna, Bulgarije, heeft een grote bijdrage geleverd aan de emancipatie van de marimba en ander slagwerk als volwaardige solo instrumenten. Als soliste trad ze op met verschillende ensembles en orkesten op een groot aantal internationale muziekfestivals en podia. Daarnaast heeft zij vaste duo’s met jazz-saxofonist Rutger van Otterloo, fluitiste Eleonore Pameijer en organist Jan Hage en is ze de percussioniste van de cult-band Rubatong.

Koleva geeft masterclasses in binnen- en buitenland en is vast verbonden aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. In 2009 richtte zij de ‘Youth Percussion Pool’ op, een slagwerk-formatie voor getalenteerde jonge musici. Daarnaast is ze artistiek leider van het ‘Amsterdam Marimba Weekend’.

Koleva won in 2010 de prijs 'Musician of the Year of Bulgaria' en voor haar interpretatie van eigentijdse muziek kreeg zij de Kranichsteiner Musikpreis in Darmstadt. Ook was zij prijswinnaar op het Internationaal Gaudeamus Vertolkers Concours.