Nieuwsbrief september 2019


17 september 2019

5 november presentatie meerjarige regelingen

Het Fonds Podiumkunsten presenteert 5 november 2019 in Tivoli Vredenburg Utrecht de meerjarige subsidieregelingen 2021 - 2024. Het programma is van 11.00uur tot 13.30uur (inclusief lunch).
Tijdens deze bijeenkomst maken wij de meerjarige regeling 2021-2024 bekend en de veranderingen in de regeling ten opzichte van de meerjarige regeling van de huidige periode. Er is tevens gelegenheid om vragen te stellen.
De bijeenkomst is met name bedoeld voor gezelschappen en festivals die vanaf 2021 (opnieuw) in aanmerking willen komen voor meerjarige subsidiëring door het Fonds. Ook vertegenwoordigers van overheden en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom.

Wilt u bij de bijeenkomst aanwezig zijn? Meld u aan via dit aanmeldformulier.

Fonds werkt samen met gemeentelijke en provinciale overheden

Het Fonds Podiumkunsten gaat de subsidieverlening aan festivals samen met gemeenten en provincies uitvoeren. In juni van dit jaar sprak het Fonds het voornemen uit om de subsidieverlening aan festivals en podia in en met de regio te gaan organiseren. “Wij hopen dat de programmeringsregelingen een goed startpunt vormen voor het aanhalen van de banden tussen Fonds en gemeentelijke en provinciale overheden,” aldus Henriëtte Post, directeur-bestuurder van het Fonds Podiumkunsten. De meerjarige festivalregeling wordt begin november gepubliceerd.

Toneelschrijfprijs 2019 naar Nima Mohaghegh & Saman Amini

Nima Mohaghegh en Saman Amini ontvingen zondag 15 september in Theater Bellevue de Toneelschrijfprijs 2019 voor hun theatertekst A Seat at the Table. De prijs, ter waarde van € 10.000, werd dit jaar voor de 32ste keer uitgereikt.
“A Seat at the Table voelt als een mokerslag, die juist door zijn directheid hier en nu van groot belang is om gelezen, gehoord en gezien te worden.”, aldus de jury die dit jaar bestond uit Rob Vriens, Neske Beks en Dennis Meyer (voorzitter).

Nieuwe toekenningen podia 2020 - 2021

39 podia ontvangen van het Fonds Podiumkunsten de subsidie reguliere programmering in theater- en concertzalen (SRP). Met deze subsidievorm beoogt het Fonds de aansluiting tussen vraag en aanbod te verbeteren, de programmering van kwaliteitsaanbod te bevorderen en het publieksbereik te vergroten.
Bekijk hier de lijst met toekenningen.
Op onze website is op een klikbare landkaart te zien welke podia, verspreid over Nederland, een aanvraag indienden en welke (ook) zijn toegekend.

Een duik in de hiphopcultuur van Heerlen met Jop

Als matchmaker heeft Jop veel kennis van de hiphopscene en wat voor vragen er spelen als het gaat om het realiseren van creatieve projecten. Zo koppelt hij cultuurmakers in Heerlen aan drie landelijke cultuurfondsen - Fonds Podiumkunsten, Fonds voor Cultuurparticipatie en VSBfonds: "Ik zie hier een hele mooie kans om vertrouwen op te bouwen". Ook neemt Jop ons mee naar een project van Stichting De Positieve Stad. Nieuwsgierig naar de hiphopscene van Heerlen? Bekijk de video op onze website.

Aart Strootman: 'Geweldige eer om de Matthijs Vermeulenprijs te winnen'.

Op 7 september kreeg componist Aart Strootman de Matthijs Vermeulenprijs voor zijn werk Shambling Emerge - after after party tijdens het festival Gaudeamus Muziekweek.
"Het winnen van deze prijs is een geweldige eer en geeft ongekend vertrouwen om te blijven doen wat je doet. De prijs onderstreept dat het werk gehoord moet worden en zonder nieuwsgierige oren is een componist nergens. Daarbij kan ik het prijzengeld inzetten om mijn praktijk op dit moment weer een stap verder te helpen. Ik ben zeer erkentelijk dat een gerespecteerde jury unaniem heeft besloten Shambling Emerge te vereeuwigen in een erelijst met composities die het beste van Nederlandse bodem vertegenwoordigt. Het zal nog even duren voordat die gedachte echt is geland.", aldus Aart Strootman.

Schuif aan bij deelsessies Fonds op Congres Podia, Festivals & Evenementen

De derde editie van het Congres Podia, Festivals & Evenementen wordt dit jaar gehouden op woensdag 2 oktober in Utrecht. Het Fonds Podiumkunsten is aanwezig bij een aantal deelsessies.
Zo schuift directeur Henriëtte Post aan bij de sessie Cultuurbeleid 2021-2024: Rijk en Regio. En zijn onze subsidiecoördinatoren Karlijn Profijt en Soraya Ruijg aanwezig om respectievelijk te praten over de popinvesteringsregeling Upstream:Music en de urban scene.

Indiendata 2020

Alle deadlines voor het aanvragen van subsidie voor 2020 staan op onze website. Er zijn verschillende rondes per regeling. Op de website staat een overzicht van alle regelingen met de uiterste indiendata.

Er zijn nog twee indiendata voor dit jaar:
25 september 2019
Internationale uitwisselingsprojecten
Buitenlandse voorstellingen of concerten in Nederland
Grant for Dutch presentations abroad
20 november 2019
productiesubsidie

online versie

Foto: © Daniel Fazio via Unsplash
Foto: © Daniel Fazio via Unsplash
nieuwsbrief 19 mei '23

Nieuwsbrief mei 2023

Raoul Steffani | Beeld: © Dana van Leeuwen
Raoul Steffani | Beeld: © Dana van Leeuwen
nieuwsbrief 21 apr '23

Nieuwsbrief april 2023

Tappin-It Collective - DOEMSDEE | Foto: © Sjoerd Derine
Tappin-It Collective - DOEMSDEE | Foto: © Sjoerd Derine
nieuwsbrief 17 mrt '23

Nieuwsbrief maart 2023

nieuwsbrief 17 feb '23

Nieuwsbrief februari 2023

Viktorien van Hulst | Foto: © Karen van Gilst
Viktorien van Hulst | Foto: © Karen van Gilst
nieuwsbrief 20 jan '23

Nieuwsbrief januari 2023

Ronald Snijders met Viktorien van Hulst | Foto: © Karen van Gilst
Ronald Snijders met Viktorien van Hulst | Foto: © Karen van Gilst
nieuwsbrief 16 dec '22

Nieuwsbrief december 2022

Foto: Ronald Snijders | © Raul Neijhorst
Foto: Ronald Snijders | © Raul Neijhorst
nieuwsbrief 14 nov '22

Nieuwsbrief november 2022

Beeld: © Joshua Hoehne via Unsplash
Beeld: © Joshua Hoehne via Unsplash
nieuwsbrief 21 okt '22

Nieuwsbrief oktober 2022

Mathieu Wijdeven met juryvoorzitter Els Van Steenberghe | foto: © Eric Kampherbeek
Mathieu Wijdeven met juryvoorzitter Els Van Steenberghe | foto: © Eric Kampherbeek
nieuwsbrief 23 sep '22

Nieuwsbrief september 2022

Ronald Snijders en Viktorien van Hulst tijdens het InJazz-festival | Foto: © Karen van Gilst
Ronald Snijders en Viktorien van Hulst tijdens het InJazz-festival | Foto: © Karen van Gilst
nieuwsbrief 22 jul '22

Nieuwsbrief juli 2022

meer