14 mei 2019

Nieuwsbrief mei 2019


Podiumkunstenaars eerlijk betalen?

Hoe wordt fair pay in de podiumkunsten in de praktijk gebracht? Het is een van de belangrijkste onderwerpen van dit moment. Onderzoeker Henk Vinken en adviseur Philip Geelkerken reflecteren op de stappen die nu gezet worden met de Fair Practice Code. Als relatieve buitenstaanders houden ze de sector een spiegel voor. Ze pleiten voor een solidaire sector, scherp toezicht en een eerlijke overheid.
Lees het artikel over fair practice in het magazine ‘Hink/stap/sprong’. Hierin blikt het Fonds Podiumkunsten terug op 2018 en kijkt vooruit naar de toekomst. In het magazine vind je ook: uitgelichte projecten uit 2018, een gesprek tussen Eric de Vroedt en Eva Middelhoff over de kloof tussen de stad en de regio, de matchmakers in de cultuur en de vruchten van internationale promotie door Dutch Performing Arts.

Vooruitblik beleidsperiode 2021 - 2024

Het Fonds Podiumkunsten organiseert drie bijeenkomsten op 20, 21 en 24 juni 2019 van 10.00 tot 13.00uur. Tijdens de bijeenkomsten presenteren wij op hoofdlijnen de koers van het Fonds voor de periode 2021-2024. In het bijzonder zullen wij daarbij stilstaan bij de (voorlopige uitgangspunten van de) meerjarige regelingen.
De koers van het Fonds Podiumkunsten wordt in sterke mate bepaald door de uitgangspuntenbrief van minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur). Deze zal op 11 juni aanstaande worden gepubliceerd. Kort daarna gaan wij het land in om onze beleidsuitgangspunten toe te lichten.
Op onze website meer informatie over de bijeenkomsten en de mogelijkheid tot aanmelding.

De subsidiewijzer helpt je verder

Het Fonds Podiumkunsten heeft verschillende subsidieregelingen. Naast de meerjarige activiteitensubsidie zijn er onder andere regelingen voor projectsubsidies, subsidies voor programmering podia en festivals en internationaliseringssubsidies. Om nieuwe en bestaande aanvragers wegwijs te maken binnen onze diverse regelingen hebben wij een subsidiewijzer ontwikkeld. Benieuwd bij welke regeling jouw project of activiteitenprogramma het beste aansluit? Maak gebruik van de subsidiewijzer op onze website.

Dansvoorstelling 'Samsara' met een bijdrage van het programma urban projecten

Choreografe Cheroney Pelupessy maakte haar eerste dansvoorstelling 'Samsara' met een bijdrage van het programma urban projecten van het Fonds Podiumkunsten. 'Samsara' ging vorige maand in première in Utrecht en is geselecteerd voor het Amsterdam Fringe Festival in september.
Met de hulp van de matchmaker in haar stad Utrecht vroeg Cheroney voor het eerst subsidie aan bij een cultuurfonds. We spraken Cheroney over de rol van de matchmaker bij de subsidieaanvraag voor haar eerste dansvoorstelling. Bekijk de video op onze website.
Foto: Anja Beutler
Foto: Anja Beutler

Nederlands werk uitgelicht voor internationale programmeurs

Fondsprogramma Dutch Performing Arts werkt samen met tal van festivals voor de organisatie van internationale bezoekersprogramma’s. Tijdens een meerdaags bezoek aan een Nederlands dans-, theater- of muziekfestival maken internationale programmeurs kennis met Nederlands werk.
Op uitnodiging van het festival nemen programmeurs deel aan een op maat gemaakt programma. Zij bezoeken een selectie van Nederlandse voorstellingen, maken kennis met Nederlandse kunstenaars en andere podiumkunstprofessionals, zien pitches en nemen deel aan speeddates en andere netwerkgelegenheden. Tot en met de zomer vinden er maar liefst elf internationale bezoekersprogramma's plaats op verschillende festivals in Nederland. Met de organisatie van internationale bezoekersprogramma's en andere activiteiten vergroot Dutch Performing Arts de zichtbaarheid van Nederlandse podiumkunsten in het buitenland.
Foto: Anthony Donkers
Foto: Anthony Donkers

Speeddaten tijdens New Skool Rules

Van 17 tot en met 19 mei vindt de zevende editie plaats van New Skool Rules in Rotterdam. New Skool Rules is een internationale urban muziek conferentie met onder andere seminars, concerten en speeddate sessies.
Op vrijdag 17 mei is er om 14.00uur een speeddate sessie met verschillende fondsen. Onze subsidiecoördinator Soraya Ruijg is aanwezig om je bekend te maken met de financieringsmogelijkheden van het Fonds Podiumkunsten.
Daarnaast praat onze secretaris muziek Floris Vermeulen mee tijdens de paneldiscussie over de ontwikkeling van de urban scene. De succesen en uitdagingen van de urban scene in Nederland worden besproken.

online versie

nieuwsbrief 14 okt '20

Nieuwsbrief oktober

Orkater | Foto: Nichon Glerum
Orkater | Foto: Nichon Glerum
nieuwsbrief 18 sep '20

Nieuwsbrief september

nieuwsbrief 11 aug '20

Nieuwsbrief augustus 2020

nieuwsbrief 12 jun '20

Nieuwsbrief juni 2020

Nederlands Blazers Ensemble | Foto: Peter Lodder
Nederlands Blazers Ensemble | Foto: Peter Lodder
nieuwsbrief 11 mei '20

Nieuwsbrief mei 2020

nieuwsbrief 02 apr '20

Nieuwsbrief april 2020

nieuwsbrief 17 mrt '20

Nieuwsbrief maart 2020

nieuwsbrief 07 feb '20

Nieuwsbrief februari 2020

nieuwsbrief 16 jan '20

Nieuwsbrief januari 2020

nieuwsbrief 06 dec '19

Nieuwsbrief december 2019

nieuwsbrief 07 nov '19

Nieuwsbrief november 2019

nieuwsbrief 10 okt '19

Nieuwsbrief oktober 2019

nieuwsbrief 17 sep '19

Nieuwsbrief september 2019

nieuwsbrief 18 jul '19

Nieuwsbrief juli 2019

nieuwsbrief 12 jun '19

Nieuwsbrief juni 2019

nieuwsbrief 14 mei '19

Nieuwsbrief mei 2019

nieuwsbrief 18 apr '19

Nieuwsbrief april 2019

nieuwsbrief 12 mrt '19

Nieuwsbrief maart 2019

nieuwsbrief 21 feb '19

Nieuwsbrief februari

nieuwsbrief 22 jan '19

Nieuwsbrief januari 2019

meer